Par Jāņa Čakstes laukumu un tautas vēsturisko atmiņu • IR.lv

Par Jāņa Čakstes laukumu un tautas vēsturisko atmiņu

39
Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes piemiņas vieta Meža kapos. Foto: Mārtiņš Zilgalvis, F64
Kārlis Eņģelis

 

2013.gada 11.novembrī es kā Saeimas deputāts nosūtīju vēstuli Rīgas mēram Nilam Ušakovam (SC), izsakot priekšlikumu Pils laukumu Rīgā pārdēvēt Latvijas Republikas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes vārdā. Lai arī šim laukumam ir bijuši dažādi nosaukumi, vienīgā reize, kad laukumam nosaukums dots neatkarīgā Latvijā, ir 1928.gadā, kad par piemiņu izcilākajam Latvijas valstsvīram to nosauca Jāņa Čakstes vārdā.

Šo priekšlikumu šā gada 23.janvārī izskatīja Rīgas pilsētas būvvaldes Rīgas vietvārdu un pilsētvides objektu nosaukumu komisija un nolēma to neatbalstīt. Komisijas lēmums ir pamatots uz vairākiem apsvērumiem, kurus tā min nosūtītajā vēstulē.

Pils laukuma nosaukums tika atjaunots ar Rīgas Tautas deputātu padomes izpildkomitejas 1987.gada 20.novembra sēdes lēmumu, kas paredzēja atjaunot vairākus Vecrīgas ielu vēsturiskos nosaukumus, to skaitā pārdēvēt Pionieru laukumu par Pils laukumu. Tikai nedēļu agrāk 1987.gada 13.novembrī LPSR Augstākā padome pieņēma paziņojumu „Par melīgajiem izdomājumiem par Padomju Latviju un ASV Kongresa locekļu rupjo provokatorisko iejaukšanos mūsu republikas lietās” saistībā ar ASV kongresa rezolūciju, kurā bija norādīts, ka ASV valdība tradicionāli atzīmē Latvijas neatkarības dienu 18.novembrī. Varam nešaubīties, ka tad valdošajā politiskajā situācijā runāt par Čakstes vārda atjaunošanu kādas vietas nosaukumā būtu bezcerīgi un pat bīstami.

Komisija arī atsaucās uz akadēmiķa Jāņa Stradiņa 1987.gada 8.decembra rakstu „Vārds glabā tautas atmiņu” no laikraksta „Padomju Jaunatne”, kurā cienījamais profesors raksta: „Pilsētu un ciemu, ielu un laukumu nosaukumi ir tautas vēsturiskās atmiņas sastāvdaļa, tiem jābūt paaudzēs stabiliem.” Manuprāt, šī atsauce var pamatot gan nosaukuma maiņu, gan nosaukuma negrozīšanu. No vienas puses, laukums ir ilgāk nesis Pils laukuma nosaukumu un tāpēc būtu uzskatāms par stabilu vēstures vērtību ar esošo nosaukumu, bet tautas vēsturiskajai atmiņai Jānis Čakste tomēr ir svarīgāks.

Lai Jāņa Čakstes vārds, darbs un nopelni paliktu tautas vēsturiskajā atmiņā, laukumu 1928.gadā nodēvēja viņa vārdā, un tikai kara un tam sekojošās okupācijas dēļ laukumam nosaukumu atņēma nepārprotamu politisku motīvu dēļ.

Komisija min arī to, ka Rīgas vēsturiskais centrs 1997.gadā tika iekļauts UNESCO Pasaules kultūras un dabas mantojumu sarakstā, un Pils laukums ir autentiska šī kultūrvēsturiskā mantojuma daļa, kas atspoguļo apkārtējās teritorijas vēsturi un īpatnības. Lai arī šis apgalvojums ir patiess, būtu papildus jāatzīmē, ka ap vēsturisko centru dažādos vietvārdos ir iemūžināti vairāki izcili Latvijas kultūras un sabiedriskie darbinieki – Krišjānis Valdemārs, Krišjānis Barons, Atis Kronvalds, Juris Alunāns, Rainis, Aspazija, Zigfrīds Anna Meierovics u.c. Ir skaidri redzama tradīcija iemūžināt izcilu personu vārdus vietu nosaukumos Rīgas centrā. Turklāt grūti iedomāties kaut ko autentiskāku par laukuma nosaukumu, kas dots pirmskara Latvijā, kuru mūsu atjaunotā Latvija jau ir pārdzīvojusi, kuras atstātais mantojums ir ļoti ierobežots, un tādēļ būtu īpaši sargājams.

Komisijas lēmums tiek arī pamatots ar Ministru kabineta 10.01.2012. noteikumiem Nr.50 „Vietvārdu informācijas noteikumi”, kuri paredz dot priekšroku senākajam lietotajam nosaukumam, kā arī nepiešķirt paralēlus nosaukumus. Runājot par paralēlajiem nosaukumiem jāpiemin, ka Dienvidu tilta turpinājumam Pārdaugavas pusē ir piešķirts Jāņa Čakstes gatves nosaukums. Nākotnes projekts paredz, ka tā stiepsies no Bauskas ielas līdz pat Vienības gatvei, šķērsojot Ziepniekkalna ielu, un tā būs pilnīgi jauna automaģistrāle.

Nav grūti iedomāties, kādus pārpratumus var radīt paralēls nosaukums divām pilsētas vietām, kuras ir attāli viena no otras. Krīzes situācijā šāda pārpratuma dēļ var notikt pat liktenīga palīdzības aizkavēšanās adrešu sajaukšanas dēļ. Tādēļ risinājums būtu jaunajai automaģistrālei atrast citu, jāsaka, piemērotāku nosaukumu, piemēram, Zemgales gatve.

Nobeigumā jāatzīst, ka pastāv juridisks pamats Pils laukumu nepārdēvēt Jāņa Čakstes vārdā, taču ir daudzi iemesli, arī tādi, kas stāv pāri juridiskiem argumentiem, kuru dēļ jautājums par Pils laukuma pārdēvēšanu nepazudīs no sabiedrības dienas kārtības. Varbūt tiks rasts kāds kompromiss, piemēram, pārdēvējot Pils laukumu par Prezidenta Čakstes laukumu.

Autors ir 11.Saeimas deputāts, Reformu partija

 

Komentāri (39)

ivetao2007 25.02.2014. 12.46

Latvija valst pirmajam prezidentam, izcilai personībai jāparāda pelnītais gods. Pirmkārt sekojot daudziem piemērie, Rīgas lidosta RIX jaņosauc Jāņa Čakstes Rīgas lidosta. Otrkārt, pretīm Pilij jāuzcel piemineklis. Es lepojos,ka manat te’va dzomta, viņš bija Svitenes pagasta vecākais, bet blakus Sesavas – Krišjanis Čakste, Jānā tēvs. Agrā zēnībā ciemojoties pie onkuāl,apmeklēju arī Čakstes māju.Domāju ka vecāks kungs, ko tur redzēju, bija Krišjanis Čakste Sesavas pagasta vecākais. Mežvailkus un Čakstes šķīra pāris stundu gājiens. Mežavilkos dzimis arī Satversmes sapulces un I Saeimas lauksaimniecības komisijas prieksšēdētājs mana

tēva pusbrālis Teofils Rudzītis. Tallinā ir Lenart Meeri Lennujama, Parizē Šarla de Golla lidosta, Ņujorkā Kenedija lidosta, Gdaņskā Leha Valensa lidosta.

+5
-3
Atbildēt

3

    Malda > ivetao2007 25.02.2014. 20.40

    Latvijā būs terorista Ločmeļa vārdā nosauktā lidosta….

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > ivetao2007 25.02.2014. 21.07

    Jāprecizē kurš no diviem šeit lasāmiem ločmeļiem ir terorists – tas, kuram uz kociņa ir šokolādes saldējums, vai tas otrs ar tādas pat krāsas kociņu…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    ivetao2007 > ivetao2007 28.02.2014. 11.25

    VAI ŠIM LOČmELIM IR KĀDS SAKARS AR ADMIRALI LOČMELI, KURŠ APGROZĀS RĪGAS DOMĒ UN BIJA POLITISKS ADMIRĀLIS.

    0
    0
    Atbildēt

    0

gundega_heiberga 25.02.2014. 21.12

Valsts nozīmes lēmums nepiestāv pilsētas mēroga komisijai – prasītos to kuplināt ar expertiem.

0
0
Atbildēt

0

juhans 25.02.2014. 09.14

Nav jau nekas jauns. Tāpat pēc ilgiem -Nē un Nē! beidzot klusītiņām tika atdots vēsturiskais nosaukums Zigfrīda Meierovica bulvārim.

+3
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu