Imantas sociālo māju būvobjektu uz laiku var nākties apturēt • IR.lv

Imantas sociālo māju būvobjektu uz laiku var nākties apturēt

30
Imantas sociālo māju projekts. Foto: Edijs Pālens, LETA
Lauma Reinika

“Rīgas pilsētbūvnieks” pieprasījis papildus ekspertīzes par ēkas pamata plātnes konstruktīvo risinājumu

Lai arī sociālo dzīvojamo māju celtniecībā Rīgā, Imantas 8.līnijā, pēc būvuzraugu pārbaudes nav konstatētas izbūvēto konstrukciju nedrošuma pazīmes, taču ēkas pasūtītājs „Rīgas pilsētbūvnieks” neizslēdz iespēju, ka objektu var nākties uz laiku slēgt, Ir.lv informē Rīgas pilsētas būvvaldes sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Ilze Žūka.

Tomēr iepriekš vairākos medijos nonākušo informāciju par šajā projektā jaunizbūvētā pagrabā esošo mitrumu, kas radījis aizdomas par taupīšanu uz izolējošo materiālu rēķina, pilsētas atbildīgie dienesti noliedz.

Vēstules sūtītājs Oļegs Durovs Ir.lv raksta: „Pagrabstāva daļā ar pazeminātu griestu augstumu grīda, sienas, griesti ir slapji un viena siena pie apkures radiatora ir apžuvusi.” Vēstulē viņš apraksta, ka, veidojot grīdas siltinājumu pagrabā, nav ņemts vērā migrējošais mitrums caur pamata grīdu, kā arī grīdas izbūvei tiek izmantots neatbilstošas klases putupolistirols. Tiesa, ar Durovu sazināties neizdevās un nav zināms, kāda ir viņa saistība ar šo būvobjektu.

Tomēr uz lielo būvobjektu devušies pārbaudītāji, piedaloties SIA „Rīgas pilsētbūvnieks” būvniecības pārvaldes vadītājam Ilvesam Muižniekam, būvuzraugam, būvdarbu vadītāja palīgam, Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) pārstāvjiem un citiem, kopā bijuši astoņi cilvēki, kuru vārdus „Rīgas pilsētbūvnieks” sabiedrisko attiecību vadītājs Ivo Kiršblats Ir.lv neatklāj.

Kā pastāstīja Rīgas būvvaldes pārstāve I.Žūka, trijās ēkās patlaban ir pabeigti konstrukciju izveides būvdarbi, ir pieslēgta centrālā apkure un tiek veikti iekšējie apdares darbi. Par to arī klātienē pārliecinājās Ir.lv – apskates dienā noritēja iekštelpu kosmētiski darbi – špaktelēšana, slīpēšana, krāsošana. Visiem dzīvokļiem jau bija ieliktas durvis. Objektā strādājošie apgalvoja, ka siltums pieslēgts jau ap Ziemassvētku laiku.

Lasītāja iesūtītajos fotoattēlos redzams saimniecības vajadzībām izmantojamais pagrabs, kura sienas Ir.lv apskates dienā bija sausas. Mitrums nebija redzams arī citviet.

Kā liecina ekspertīzes slēdziens, būvvalde tomēr atklājusi nepilnības dokumentācijā, PTAC sagatavojis aktu par to, ka netika uzrādītas atsevišķu materiālu ražotāja atbilstības deklarācijas.

„Pārbaudē tika konstatēti pārkāpumi darba drošības noteikumos – strādnieki darba vietā atradās bez ķiverēm, sausie maisījumi, flīzes, riģipsis tika uzglabāti ārpus telpām (ārā), pakļaujot tos atmosfēras iespaidam,” norāda I.Žūka.

To apstiprina arī pārbaudes pasūtītājfirmas „Rīgas pilsētbūvnieks” pārstāvis Kiršblats, taču piebilst, ka pārbaudes laikā, izskatot uzrādīto dokumentāciju, ir konstatētas celtniecības laikā būvobjektā veiktas pārmaiņas ārpus projektā akceptētajām. Tiesa, viņš orāda, ka šīs autoruzraudzības kārtībā veiktās izmaiņas darbu laikā neprasa saskaņošanu ar Rīgas pilsētas būvvaldi, ja tās atbilst normatīvo aktu prasībām, kas sevī ietver gan drošības, gan stiprības un stabilitātes prasības.

Šo izmaiņu dēļ „Rīgas pilsētbūvnieks” drošības labad tagad ir pieprasījis būvniecības kompānijai „Re&Re un Dārti” papildus ekspertīzes par ēkas pamata plātnes konstruktīvo risinājumu, grīdu konstrukciju pagrabstāvā, starpsienu stiprinājumiem un kanalizācijas stāvvadu ietekmi uz turpmāko ēkas drošu ekspluatāciju.

Kā pastāstīja „Rīgas pilsētbūvnieka” pārstāvis, pamatplātne ir viens no māju pamatu celtniecības veidiem. Tā ir dzelzsbetona plāksne, kura atrodas zem visas mājas. Un saskaņā ar projektu starpsienu stiprinājumi ir piestiprināti pie pamata plātnes, tāpēc ir nepieciešams pārbaudīt abus. Šādi celtniecības risinājumi izmantoti visām trim topošajām sociālajām mājām, tāpēc arī visās tiks veikta papildu ekspertīze.

I.Kiršblats uzsvēra, ka „šīs papildu ekspertīzes tiek pieprasītas, nebalstoties uz medijos nonākušo anonīmo vēstuli, un tās tiktu pieprasītas jebkurā gadījumā. Pārbaudes notiek regulāri, un tas ir normāls process”.

„Ja celtnieki neiesniegs dokumentus norādītajā laikā, tas ir, līdz 24.februārim, „Rīgas pilsētbūvnieks” izskatīs iespēju apturēt būvdarbus līdz brīdim, kad tiks saņemti pieprasītie atzinumi,” tā I.Kiršblats.

Viņš par ēkas drošumu patlaban vairās runāt, sakot, ka „šobrīd nav pamata uzskatīt, ka pamatplātnes celtniecības procesā ir pieļautas jebkādas nepilnības, drošības dēļ šo celtniecības risinājumu pārbaudīsim”. Konstatētu nepilnību gadījumā tiks izstrādāti risinājumi.

Ekspertīzes pasūtītāji un apmaksātāji būs būvniecības pilnsabiedrība „Re&Re un Dārti”.

Trīs sociālo māju būvniecība Imantas 8.līnijā tika sākta 2013.gada vasarā. Kopumā šajā projektā paredzēti 209 sociālie dzīvokļi gados vecākiem cilvēkiem un cilvēkiem ar īpašām vajadzībām, kā arī veselības centrs un sociālā dienesta telpas. Darbus plānots pabeigt šajā vasarā, un to kopējās izmaksas būs 9,34 miljoni latu.

 

Komentāri (30)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu