Aizliegt Latvijā iebraukšanu Ukrainas noziegumu vaininiekiem • IR.lv

Aizliegt Latvijā iebraukšanu Ukrainas noziegumu vaininiekiem

47
Ukrainas nemiernieki. Foto: AFP/LETA
Ināra Mūrniece

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītājas paziņojums par situāciju Ukrainā 

Notikumi, kas risinājušies naktī uz 19.februāri, satraukuši pasauli un iedzīvotājus Latvijā. Izskan ziņas, ka šajā naktī Ukrainas politiskās varas pieļautās vardarbības dēļ gājuši bojā ap 20 un ievainoti simtiem cilvēku. No sirds izsaku visdziļāko līdzjūtību visiem bojā gājušajiem un viņu piederīgajiem. Īpašas bažas raisa ziņa par Ukrainas laikraksta „Vesti” žurnālista Vjačeslava Veremija vardarbīgo nāvi un to, ka cietušo skaitā ir 27 žurnālisti.

Paužu visdziļāko solidaritāti ar visiem Ukrainas patriotiem, kuri, neraugoties uz politiskās varas veiktajām represijām un draudiem, iestājas par savas valsts kursu dziļākai integrācijai Eiropas Savienībā, līdz ar to ­­- par faktisku pievienošanos tādām Rietumu vērtībām kā demokrātija, tiesiskums, vārda un pulcēšanās brīvības, kā arī cieņa pret cilvēku.

Aicinu Ukrainu ievērot Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijā noteiktās prasības, kas Ukrainai kā Eiropas Padomes dalībvalstij ir saistošas.

Latvijas Atmodas laikā, 80.gadu nogalē, kad tūkstošiem cilvēku vienojās Dziesmotajā revolūcijā, mums, Latvijas patriotiem, bija svarīgi, kāda būs pasaules līderu reakcija. Tā neizpalika, un Latvija atjaunoja neatkarību 1990. gadā.

Tagad Latvijas politiķiem, amatpersonām un cilvēktiesību aizstāvjiem jādara viss iespējamais, lai Eiropas Savienības un Eiropas Padomes līmenī atbalstītu Ukrainas tautas pausto vēlmi un centienus pēc demokrātijas un piederības Eiropai.

Aicinu Latvijas valdību lemt par iebraukšanas aizliegumu Latvijā tām Ukrainas amatpersonām, kuras vainojamas Ukrainas protestu varmācīgā apspiešanā.

Situācijai Ukrainā jābūt Eiropas līderu un atbildīgo institūciju uzmanības lokā. Ir steidzami un nekavējoši jārīkojas, lai novērstu vardarbības eskalāciju, cilvēktiesību pārkāpumus un veicinātu situācijas mierīgu noregulējumu.

Autore ir Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas vadītāja, Nacionālā apvienība

 

Komentāri (47)

Egita 19.02.2014. 13.45

šis ir super ————————————————————————————— super_e-y-e Nekādā gadījumā nedrīkst aizliegt Latvijā iebraukšanu Ukrainas noziegumu vaininiekiem, jo tiem vainīgajiem pietiekami naudas, lai celtu Latvijas ekonomiku

_____________________________________________________________

un cilvēciņš to raksta pilnā nopietnībā?!

+11
0
Atbildēt

1

    info > Egita 21.02.2014. 22.53

    Šleser, tu?

    0
    0
    Atbildēt

    0

kkristaps 19.02.2014. 12.51

Divi utainie dzied duetu.

+13
-4
Atbildēt

1

    Ieva Aile > kkristaps 19.02.2014. 12.54

    Toties fiksie ēzeļi jau sasaukuši troikas,apsūdzējuši un notiesājuši.

    +3
    -11
    Atbildēt

    0

ligakalnina 19.02.2014. 13.03

Vispār, viss tur nav tik viennozīmīgi, bet fakts, ka vardarbību uzsāka Janukovica kleptokrāti, un taisni tad visai ES bija jānosaka sankcijas pret režīma atbalstītājiem.

Vispār, Ukrainā notiek revolūcija.

Bet, prieks par ukraiņiem, viņi nav aunu bars, kurus var vest uz kaušanu, bet, tauta.

+11
-2
Atbildēt

19

    Andris Jautriņš > ligakalnina 19.02.2014. 13.27

    Nezinu, dzeri, nezinu. No vienas puses it kā ir tā, ka šad un tad valdošie jānoper un jānomaina, bet no otras… Runā, ka neviena (neviena, arī dziesmotā) revolūcija nenotiek bez diriģenta.

    Rīgā 1991. gada janvārī operatorus ŠĀVA TREŠAIS SPĒKS, un to mēs visi zinām pēc ložu trajektorijām. Tikko uzpeldēja, ka arī Viļņā lodes no muguras un no jumtiem. Lietuvā gan jau zināja, tikai krievu pasniegta šī ziņa kļuva par skandālu. Tas pats bija Sīrijā. Var saprast, ka tas notiek arī Kijevā. Noorganizē baru, iekustina un tad nedaudz atšauj tā, ka barā nevar noteikt, no kurienas un kas šāvis. Pēc tam cīņa mēdiju telpā… Vai mums jāsteidz pieņemt kāda no pusēm kā savējā?

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > ligakalnina 19.02.2014. 16.10

    … mjā, tiešām, kādēļ gan minēju IeM? Kristap, tas neatbildētais jautājums pat Tavu vecumu nebija piesiešanās, tas bija par lietas būtību – cik Tu zini kā piedzīvoto, cik – kā leģendu par brīvības cīņām.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > ligakalnina 19.02.2014. 15.06

    Kristap, cik Tev gadu? Vai skatījies TV 1991. gada janvārī? VISI ir tai laikā pietiekami apzinīgu vecumu sasniegušie, kuriem nav ideoloģiski tendēts iekšējais cenzors.

    Visiem pieejams pierādījums vairākus gadus bija cauršauts laternas stabs parkā pie kanāla. Trajektorija bija no jumta un ne no IeM ēkas jumta. Cik zinu, stabs ir nomainīts.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > ligakalnina 19.02.2014. 18.00

    IeM ēka bija tā, uz kuru it kā mērķēti vajadzēja šaut, un no tās loģiski būtu nākt pretugunij. Kurš līdz kuram stāvam tika, un vai no apakšas, vai no augšas, tagad neizzīlēt. No IeM nākšas lodes neatkarīgi no stobra var saistīt ar OMON uzbrukumu. OMON braukāja savā transportā, turējās kopā. Cik zinu, tika pieskatīti arī atsevišķi omonieši ārpus bāzes. Tādēļ stobri no citiem jumtiem uzskatāmi par trešo spēku, un tā tas arī tajā laikā tika saukts. Ja OMONiešiem būtu uzdevums šaut pa cilvēkiem un viņi to darītu, tad kādēļ to darīt no slēpņa, ja viņiem tāpat visa vaina tiks uzlikta?

    Trešais spēks nekad nav ticis identificēts. Nav svarīgi strīdēties, kas to vadīja, svarīgi saprast, ka aiz redzamās ļautiņu kustības ir citi, kuri šai kustībai piešķir virzienu, formulē jēgu.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > ligakalnina 19.02.2014. 15.22

    :)

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > ligakalnina 19.02.2014. 23.55

    altin yildiz Andris Doveiks

    “Trešais spēks”? Un 9/11, Madrides, Londonas un Smoļenskas 4/10, terora aktus arī sarīkoja ne krievi bet kaut kādi citplanētieši?

    …. Tu saki? Par ko tad Osamu nožmiedza? Un Sadamu? Un Lībijas pulkvedi? Visi KGB piehaltūrēja?

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 20.02.2014. 00.38

    “Paši OMONieši visā IeM pasākumā izskatījās neloģiski. ”

    ===

    Laikam jau tomēr Tu neesi pasākumu nemaz pētījis. OMON kā jau normāla teroristiska organizācija nodarbojās ar ļautiņu terorizēšanu (latviski – iebaidīšanu) un IeM ieņemšana bija šamējo tābrīža izpausme. Džeki apslaktēja leišu muitniekus Medininkos, nodarbojās ar ļautiņu piekaušanu un brīžam nogalināšanu (parasti mērķis bija vien pazemošana) u. tml., IeM ieņemšana visā pasākumā nekādi neliekas neparasta – pirms tam džeki ieņēma Preses namu (labi, ka ne Telegrāfu) un kopumā uzvedās pavisam izaicinoši, jebkur citur tas droši vien izraisītu karu, bet mūsējie ēda sūdus un paļāvās uz “politisko procesu”. Izdevās. Reizēm labāk ir ēst sūdus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > ligakalnina 20.02.2014. 10.10

    1989. gadā beidzu vidusskolu.

    Pasts un telegrāfs ir revolucionārās cīnas lozungos kopš boļševiku laikiem. To laiku pareizāk skaidrot ar tā laika jēdzieniem, nevis ar mobīlā intenetTwittera revolūcijas izpratni. Pa telefonu pateiktu ziņu nevarēja pārbaudīt internetā, avīzes rakstam komentārus pierakstīt nevarēja, notikumus filmēt tehnieki varēja ļoti ierobežots skaits cilvēku. Līdz ar to ziņa, ko TV rādīja, parasti bija bez alternatīvas… Bet TV rādīšanas operativitāte jau sasniedza ātrumu, lai revolūcijā varētu piedalīties neatejot no virtuves galda.

    Es pats janvārī pirmajā naktī nakšņoju pie starptautiskās telefonu centrāles Dzirnavu ielas sākumā. TV, radio – viss bija LR rokās. OMON pēkšņi uzbrūk IeM. Tas bija neloģiski, jo bezjēdzīgi. Vēlāk uzzinām par OMON iespējamo motīvu – virsnieka sievas nolaupīšanu. Bet kāda virsnieka sievai saistība ar PSRS sabrukumu?

    Tāpēc nevajadzētu izslēgt, ka Maidana redzamiem vadoņiem ir ne tikai tīri patriotiski vai, un tas patiesībā ir savstarpēji izslēdzoši, rietumu vērtību mērķi un motivātori. Tāpat kā degpudeļu mētātājiem. Tiem, kas dod pavēles berkutiešiem. Tiem, kuri F.CK EU.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > ligakalnina 20.02.2014. 00.14

    kristaps_freimanis Nekādas loģikas “pretugunij” nebija…

    Es nerakstīju par šaudīšanās loģiku, es rakstīju par šaušanas vietu. Paši OMONieši visā IeM pasākumā izskatījās neloģiski. Kāda jēga ieņemt vienu ministriju?! Pasts, telegrāfs, ē, radio, tv, banka būtu jāieņem revolucionārā situācijā… Kaut vai atceroties to, ka šiem visu dienu tika stāstīts par kāda virsnieka sievas nolaupīšanu. Viņi tika turēti spriedzē, lai viņi beigās nespētu kritiski domāt. Nu nebija tie pataloģiski slepkavas. Pat Saeimu pirms tam no interfrontistiem virsnieku formās nosargāja.

    Tas pats, tikai lielākā mērogā notiek tagad Kijevā. Smadzeņu skalošana, upurjēru kaušana, slepkavu pasludināšana…

    Vēl par kopējo notikumu gaitu PSRS perifērijā. Pēc gadiem mēs redzam, ka visi konflikti ir nošķēluši lielu daļu PSRS teritorijas. Vai ko tādu būtu organizējuši impēristi? Tad viņu darbs paveikts uz “ni”. Ja tomēr paskatāmies, ka tā laika prezidents bauda dzīvi Rietumos, lielākā daļa atškelto valstu ir nonākušas lielākā vai mazākā Rietumu ietekmē, tad noteikti ir vērts vismaz apsvērt trešā spēka citu avotu. Kū bene, tā teikt.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 20.02.2014. 00.00

    “Tu saki? Par ko tad Osamu nožmiedza? Un Sadamu? Un Lībijas pulkvedi? Visi KGB piehaltūrēja?”

    ===

    Ne, MOSSAD un marsieši slēpa pēdas…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 20.02.2014. 00.39

    “asts, telegrāfs, ē, radio, tv, banka būtu jāieņem revolucionārā situācijā… ”

    ==

    Cik tev pašam gadu?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 19.02.2014. 23.12

    Nekādas loģikas “pretugunij” nebija, un visdrīzāk nebija arī nekādas “pretuguns”. LR institūcijas tobrīd pasākumu kontrolēja pavisam daļēji un ūberiecietīgi izturējās pret slepkavu un bandītu OMON, jo pārlieka pretīmstāvēšana varētu kalpot par pamatu tam, ka PSRS “attiecīgi” reaģētu. OMON kā jau parasti vnk nošāva ļautiņus, kas viņiem nepretojās.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    baiba > ligakalnina 21.02.2014. 16.02

    Ja jús 89 gada beidzat vidusskolu,tad jús vecums varétu bús 41? Saprotu,ka Ukrainá neesat bijis un tapec tadus Stepanenko, antonenko, Opanasenko. Nepaziistat. Es vinjus paziistu un taapeec emu drosh par ukrainu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Antra > ligakalnina 19.02.2014. 22.36

    Andris Doveiks

    “Trešais spēks”? Un 9/11, Madrides, Londonas un Smoļenskas 4/10, terora aktus arī sarīkoja ne krievi bet kaut kādi citplanētieši?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 19.02.2014. 15.27

    Nav īsti skaidrs, kāpēc Tu minēji IeM jumtu…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 19.02.2014. 14.53

    “Rīgā 1991. gada janvārī operatorus ŠĀVA TREŠAIS SPĒKS, un to mēs visi zinām pēc ložu trajektorijām.”

    ===

    Kuri “mēs visi” to zina? Neteikšu, ka pirmoreiz ko tādu dzirdu, bet īsti nopietni tie avoti nebija ņemami. Tāpēc gribētu zināt, kā Tu to “zini”?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 19.02.2014. 15.14

    Tas nu nekādi nenorāda uz kādu “trešo spēku”. 1991. gadā vispār viss bija skaidrs – OMON slaktēja civilos, krievu armijnieki spridzināja bumbas.

    ===

    Tava “VISU” definīcija ir pavisam apšaubāma.

    ==

    Par “stabu” – uz jebkura jumta nokļūt varēja tie paši omonieši, turklāt džeki izmantoja trasējošās lodes, tāpēc trajektorijas var būt diezgan savādas.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 19.02.2014. 16.34

    Vecums ir pietiekams. Runa ir drīzāk par to, ka IeM ēka jau droši vien tuvākajā apkārtnē bija vienīgā, uz kuras jumta šamējiem nokļūt kaut kas varēja traucēt. Ļautiņi parkā tika apšauti ēkas ieņemšanas laikā, tātad, ja džeku galvenais mērķis nebija pakāpties augstāk tieši konkrētajā ēkā, nav iemesla īpašu uzmanību pievērst tieši IeM ēkas jumtam.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Kristīne > ligakalnina 19.02.2014. 14.55

    “Tikko uzpeldēja, ka arī Viļņā lodes no muguras un no jumtiem.”

    ===

    un tanki no papīra…

    ==

    Un Tbilisi sapieru lāpstiņām lāpstas daļas bija no gumijas.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu