Tā lieta ies! • IR.lv

Tā lieta ies!

3
Pirmās skijoringa sacensības uz Daugavas Rīgas centrā 1965.gada februārī.

Sestdien iepretim viesnīcai Radisson uz Daugavas ledus plānots skijoringa karnevāls. Šim sporta veidam Latvijā ir sena vēsture

Par motoskijoringu Latvijā – sporta veidu, kurā pa sniega vai ledus trasi aiz motocikla, turoties piestiprinātā virvē, tiek vilkts slēpotājs – pirmās ziņas atrodamas jau pagājušā gadsimta 30.gados. «Uz Alūksnes ezera ar Harley Davidson motocikliem šādā veidā izklaidējušies 7.Siguldas kājnieku pulka virsnieki. Savukārt 70.gados tas kļuva par vienu no Latvijas nacionālajiem sporta veidiem,» aizrautīgi stāsta skijoringa pazinējs, sporta entuziasts Aleksandrs Briedis. Viņš ir pārliecināts, ka par skijoringa seno vēsturi liecina kalnu alās atklātie zīmējumi «ar ādās tērptu cilvēku aiz mežonīga, krēpēm noauguša zirga, kurš turas uz zvērādām apšūtām slēpēm». Tiem seko liecības par slēpotājiem aiz ziemeļbriežiem. 

«Polārajā olimpiādē, kurā piedalās ziemeļu tautas ar saviem tradicionālajiem sporta veidiem, tajā skaitā aleuti ar tomahauku mešanu, viena no distancēm joprojām ir braukšana uz slēpēm aiz ziemeļbrieža. Astoņdesmito gadu sākumā arī motoskijoringu kā disciplīnu izdevās iekļaut polārajā olimpiādē. Mājup vedām 95% medaļu,» atceras Briedis.

Latvijā skijoringa pirmsākumi meklējami 30.gados. «Žurnālā Aizsargs viens no interesantākajiem virsrakstiem ir Slēpojums aiz motocikla, zirga un lidmašīnas pa Madonas Baznīcezeru,» saka Briedis. Savukārt pirmās oficiālās sacensības bija plānots organizēt 1938.gadā. Treniņi sekmīgi notikuši Rīgas Hipodromā, taču pēkšņi uznāca atkusnis. Nav palīdzējuši arī Rīgas policijas mobilizētie ormaņi, kuru uzdevums bija vākt sniegu no pilsētas ielām un vest uz hipodromu, lai glābtu sacensības.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu