Lietu par Vaškeviča spridzināšanu nosūta jaunai iztiesāšanai • IR.lv

Lietu par Vaškeviča spridzināšanu nosūta jaunai iztiesāšanai

25
Vladimirs Vaškevičs. Foto: Raitis Plauks, F64

Atceļ spriedumu lietā par uzņēmēju pasūtījuma slepkavībām 

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments 11.februārī atcēla apelācijas instances spriedumu, ar kuru trim vīriešiem par vairāku uzņēmēju pasūtījuma slepkavībām un kādreizējā Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka Vladimira Vaškeviča slepkavības mēģinājumu tika piespriests mūža ieslodzījums.

Šajā lietā tika apsūdzēts Mārtiņš Putniņš un Lietuvas pilsoņi Edgars Krogerta un Sergejs Markevičus. Arī informācija Tiesu informatīvajā sistēmā liecina, ka spriedums ir atcelts pilnīgi un lieta nosūtāma jaunai iztiesāšanai.

Kā aģentūru LETA informēja apsūdzētā Mārtiņa Putniņa advokāts Artūrs Zvejsalnieks, apelācijas instances notiesājošais spriedums atcelts pilnībā un lieta nosūtīta atkārtotai izskatīšanai apelācijas instances tiesā.

AT Krimināllietu departaments savā lēmumā norādījis, ka tiesa nav pienācīgi pārbaudījusi lietas pierādījumus un izmantojusi nepieļaujamus pierādījumus. Lēmumā norādīts, ka pārkāptas apsūdzēto Eiropas Cilvēktiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 6.pantā un Satversmes 92.pantā noteiktās tiesības uz lietas izskatīšanu taisnīgā un objektīvā tiesā.

“Kā Putniņa aizstāvis uzskatu, ka šajā krimināllietā pieļauta viena no smagākajām kļūdām Latvijas tiesvedības vēsturē. Aizstāvji tiesā vairākkārt norādīja uz acīmredzamām pretrunām pierādījumos un lietas tendenciozo izmeklēšanu. Tomēr gan pirmās instances tiesa, gan apelācijas instances tiesa pilnībā šos argumentus ignorēja,” norādīja advokāts. Kasācijas sūdzības bija iesnieguši visi apsūdzētie un viņu aizstāvji.

Pērn maijā AT Krimināllietu tiesu palāta piesprieda mūža ieslodzījumu visiem trim vīriešiem, kuri apsūdzēti par uzņēmēju Genādija Peredeļska, Gata Aišpura un Aigara Lūša slepkavībām, kā arī Vaškeviča slepkavības mēģinājumu. Kā aģentūru LETA toreiz informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, izskatot lietu apelācijas kārtībā, AT atcēla pirmās instances tiesas spriedumu un taisīja jaunu nolēmumu, taču apsūdzētajiem piespriestie pamatsodi līdz ar to palika nemainīgi.

Latvijas pilsonim Putniņam AT piesprieda mūža ieslodzījumu bez mantas konfiskācijas ar policijas kontroli uz trīs gadiem. Tādu pašu sodu saņēma šajā lietā apsūdzētie Lietuvas pilsoņi Markevičus un Krogerts, turklāt viņiem AT papildus piemēroja izraidīšanu no Latvijas pēc iznākšanas no cietuma, nosakot ieceļošanas aizliegumu uz desmit gadiem.

AT atstāja negrozītu pirmās instances tiesas spriedumu daļā, ar kuru no visiem trim apsūdzētajiem solidāri par labu cietušajiem nolemts piedzīt vairāk nekā 367 000 latu (522 194 eiro).

Putniņam, Markevičum un Krogertam pirmās instances tiesa piesprieda mūža ieslodzījumu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem. Turklāt apgabaltiesa noteica, ka abi Lietuvas pilsoņi pēc pamatsoda izciešanas būs jāizraida no Latvijas. Tomēr visi trīs apsūdzētie un viņu aizstāvji pirmās instances spriedumu pārsūdzēja, tāpēc lieta nonāca AT, kurai tā bija jāizskata apelācijas kārtībā.

Putniņš apsūdzēts par uzņēmēju slepkavību organizēšanu, bet Markevičus un Krogerts – par šo slepkavību izpildīšanu. Visi trīs apsūdzētie tiesā savu vainu noliedza.

2007.gada februārī Rīgā, Slokas ielas mājas pagalmā, tika nošauts uzņēmējs Peredeļskis, 2007.gada septembrī Jēkabpilī, Rīgas ielā, tika nošauts uzņēmējs Aišpurs, bet 2008.gada janvārī Garkalnes novada Priedkalnē tika nošauts uzņēmējs Lūsis. Viens no uzņēmējiem nodarbojās ar kravu pārvadājuma biznesu, divi pārējie – ar gaļas pārstrādes biznesu.

Savukārt automašīna “Subaru Impreza”, ar kuru pārvietojās Vaškevičs, tika uzspridzināta 2007.gada 21.maijā. Vaškevičs šajā incidentā guva smagus miesas bojājumus.

2009.gada decembrī policija paziņoja par vairāku uzņēmēju slepkavību atklāšanu.

 

Komentāri (25)

Aina 12.02.2014. 17.59

Un kas īsti notika ar Gulbi, kurš tika nepatiesi apvainots Futbola de Sporta spridzināšanā? Cik atceros, viņam nepietika naudas iesniegt prasību pret Latviju ECT.

+4
-2
Atbildēt

1

    Inese > Aina 12.02.2014. 18.03

    Nemelojiet, Vilchelma k-gs, Gulbja k-gs netika apsūdzēts Vaškeviča k-ga mašīnas spridzināšanā. Vien dedzināšanā.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

Inese 12.02.2014. 16.34

«Neērtais Vaškevičs» ir ierēdnis, par kuru aptaujātie eksperti runā kā «par cilvēku, kurš ir iemantojis neuzpērkama un taisnīga cilvēka slavu», — zinot nākamo pāris gadu notikumus, šķiet gandrīz vai neticami, taču fakts: šādi vārdi par toreizējo Muitas kriminālpārvaldes direktoru Vladimiru Vaškeviču lasāmi laikraksta Diena 2006. gada 13. jūlija numura publikācijā.

p.s. Tas ir citāts no Lato Lapsas grāmatas Cits ķēķis: Zem likumīgā «jumta», kas bez maksas lejuplādējama šeit: http://e-gramatas.lv/atena/cits_kekis/#widget

Tur daudz stāstīts par Vaškeviča spridzināšanu, iesaku izlasīt!

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu