Par patiesību mānīšanās mākslā • IR.lv

Par patiesību mānīšanās mākslā

7
Kadrs no filmas Vairāk nekā dzīve
Kristīne Simsone

Filma Vairāk nekā dzīve ir pirmais dokumentālais vēstījums par pasaulē pazīstamo latviešu režisoru Alvi Hermani 

Patiesība vai rafinēta metode, kā apmānīt skatītāju – šis ir viens no jautājumiem, ko uzdod Ginta Grūbes veidotā dokumentālā liecība Vairāk nekā dzīve par Alvja Hermaņa režijas metodi «tradicionāla dramaturģiska materiāla» vietā dot priekšroku dokumentāliem līdzcilvēku dzīvesstāstiem. Cieši sadarbojoties ar aktieriem, Hermanis šādi sāka strādāt tūkstošgades sākumā. Sākot ar 2003.gadā JRT tapušo autorkompozīciju Garā dzīve, režisora izrāžu vairākums ir bagātīgi fokusējies uz līdzcilvēku stāstiem un likteņiem, tos transformējot emocionāli intensīvos tēlos un vēstījumos. 

Aktieri iet izlūkos

Nepilnu stundu garā filma niansēti un arī teātra lietās «neiesvaidītam» skatītājam saprotamā valodā ļauj ielūkoties trīs Vācijā un Latvijā veidotu Alvja Hermaņa izrāžu – Ķelnes afēra (2008), Senču asiņu balss (2010) un Vectēvs (2009) – tapšanas aizkulisēs, uzsverot vienu no režisora metodes pamatprincipiem – sadarbību ar aktieriem un viņu teju vai antropoloģiski pētniecisko darbu, gatavojoties izrādei. 

Līdzās Minhenes kamerteātrī un Ķelnes pilsētas teātrī iestudēto izrāžu tapšanas liecībām Grūbe dokumentē Vili Daudziņu, kas, gluži kā reportieris, rūpīgi un mērķtiecīgi vāc informāciju, gatavojoties monoizrādei Vectēvs Jaunajā Rīgas teātrī. Filmā, kas savā veidā ir izrādes tapšanas šķērsgriezums, ir redzami Daudziņa spēlēto tēlu prototipi – Kārlis Rēbiņš un Vladimirs Ņeizvestnijs, kuru stāstījums skatītāju emocionāli «atmet» atpakaļ izrādē, ļaujot saprast, kā šo kungu likteņstāsti ir pārtapuši aizkustinošajā uzvedumā jeb kā «dzīves dramaturģija saplūst ar teātra dramaturģiju».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu