ASV latvieši ziedo cietušajiem Zolitūdes traģēdijā - pasaule jūt līdzi • IR.lv

ASV latvieši ziedo cietušajiem Zolitūdes traģēdijā – pasaule jūt līdzi

26
Zvaigznes dienas koncerta Bostonā dalībnieki. Dace Micāne-Zālīte raksta: "Mēs esam saziedojuši $5,507 + 15 Euro. Sanāca cilvēki, kas izprata to, ka vajadzīgs morāls, ne tikai materiāls atbalsts. Šādā brīdī visi sadevās rokās - pa īstam." Foto: Dace Micāne-Zālīte
Anita Reika

Zolitūdes traģēdijā cietušajiem izmaksāti ziedojumi vairāk nekā pusmiljona eiro apmērā

Bostonā (ASV) latviešu kopienas labdarības pasākumā „Aizlūdzot zem zelta zvaigznēm” Zolitūdes traģēdijā cietušajiem saziedoti vairāk nekā pieci tūkstoši dolāru, kurus ar labdarības organizācijas “Ziedot.lv” palīdzību saņems vissmagāk cietušajās ģimenēs, Ir.lv informē kopienas pārstāve un pasākuma režisore Dace Micāne-Zālīte.

Micāne-Zālīte uzskata, ka pārāk ātri no uzmanības loka pazūd Zolitūdes traģēdijas lieta. „Šīm ģimenēm būtu jābūt īpašā statusā un uzmanības lokā, bet ir sajūta, ka tas īsti tā nav. Mēs ar savu koncertu ļoti gribētu dot ziņu, ka plašajā pasaulē arī citur latvieši raud pat to, kas noticis. Lai viņi zina, ka nelaimē nav vieni,” teica Micāne-Zālīte.

Bostonas latviešu un viņu draugu kopīgais labdarības pasākums notika Zvaigznes dienā – 5.janvārī.

Labdarības koncerta iniciatores bija tur dzīvojošās latvietes – dziedātāja Agnese Linarts un viņas māsa Anete Adams. „Ar māsu visu laiku dzīvojām līdzi tās dienas notikumiem. Māsa meklēja ziedošanas iespējas, un es ieminējos, ka jānoorganizē koncerts,” Ir.lv stāsta Agnese. Māsas sazinājās ar Micāni-Zālīti, kuru piesaistīja koncerta režijai. Palīdzēt pieteicās arī baznīca, kas par brīvu deva telpas, bet senākā Bostonas latviešu organizācija „Amerikas latviešu Tautas savienība” palīdzēja ar galdu klāšanu. Austris Mangulis no Ņujorkas pasākuma ekrāna projekcijām deva savus dizainētos auseklīšus. “Mēs vienkārši saslēdzāmies kopā. Šis notikums it kā savienoja divas pasaules vienā veselā!” skaidro A. Linarts.

Pasākuma dalībnieki bija Bostonā dzīvojošie latvieši, poliete, lietuviete un amerikāņu mūziķi, kā arī mākslinieki, kas savus darbus deva labdarības koncerta mākslas darbu izsolei. Pasākuma tapšanai pievienojās arī Latvijā dzīvojošie – Latvijas Mākslas akadēmijas 3.kursa students Rūdolfs Strēlis, kas izveidoja koncerta vizuālo tēlu, bet Jaunpiebalgas mākslas skolas audzēkņu uzzīmētie eņģeļi kļuva par pasākuma simboliem. „Visi uzstājās, nesaņemot honorārus, turklāt vēl ziedoja,” teica Micāne-Zālīte.

Zolitūdes traģēdijā līdz šā gada 7.janvārim par iedzīvotāju un uzņēmumu saziedotajiem līdzekļiem palīdzība sniegta jau 149 cietušajiem, kopā izmaksājot 717 600,26 eiro (Ls 504 332,33), Ir.lv informē “Ziedot.lv” vadītāja Rūta Dimanta.

Ziedojumus Zolitūdes traģēdijā organizācija saņēmusi no daudzām tālām un tuvākām valstīm, piemēram, no ASV, Austrālijas, Austrijas, Beļģijas, Dānijas, Francijas, Honkongas, Īrijas, Igaunijas, Itālijas, Kanādas, Kipras, Krievijas, Lietuvas, Lielbritānijas, Luksemburgas, Norvēģijas, Nīderlandes, Polijas, Somijas, Šveices, Spānijas, Vācijas, Zviedrijas un citām. Precīzi skaitļi būs pieejami tikai pēc gada pārskata sastādīšanas, orāda Dimanta un teic, ka sākotnējie dati liecina – ziedojumi no ārvalstīm pārsniedz 150 000 eiro.

Zolitūdes traģēdijā cietušajiem un bojāgājušo tuviniekiem “Ziedot.lv” izmaksājusi ziedojumus 717 600 eiro apmērā no kopējās saziedotās summas, kas ir 1 392 484 eiro, liecina organizācijas mājas lapā apkopotā informācija. Palīdzību līdz šim ir saņēmuši 149 traģēdijā iesaistītie.

Pagājušā gada 21.novembrī Zolitūdē, iebrūkot lielveikala “Maxima” jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

 

Komentāri (26)

Andris 10.01.2014. 00.01

Paldies bostoniešiem!

+1
0
Atbildēt

0

piziks 09.01.2014. 20.01

Prieks par visiem līdzjutošajiem. Paldies viņiem!

Toties nebija nekāda prieka skatīties LTV 1:1 uz Ingu Spriņģi, kas jautājumus Rūtai Dimantai uzdevuma Latvijas interneta krievu/vienvalodīgo komentētāju stilā. Tai skaitā, nosaucot Ls 15 000 par mi-i-ilzīgu naudu. Žēl, ka LTV boss Belte vēl Spriņģi nav aizvedis līdz kādam medicīnas un rehabilitācijas pakalpojumu cenrādim. Pēc tādiem izteicieniem un intonācijām palika iespaids, ka pret to mi-i-ilzīgo naudu Inga Spriņģe kādu savu radinieku gan varētu samainīt. Žēlīgi, bēdīgi.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu