"Rīgas ūdens" plāno palielināt ūdens un kanalizācijas tarifus • IR.lv

“Rīgas ūdens” plāno palielināt ūdens un kanalizācijas tarifus

9
Foto: Raitis Plauks, F64

Jaunie tarifi varētu stāties spēkā vasaras sākumā – maijā vai jūnijā

Pašvaldības SIA “Rīgas ūdens” 2.janvārī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) iesniegusi jaunus ūdensapgādes un kanalizācijas tarifus, aģentūra LETA uzzināja uzņēmumā.

Ūdensapgādes tarifu iecerēts palielināt līdz 0,65 eiro (0,457 latiem) par kubikmetru, bet kanalizācijas tarifu – līdz 0,66 eiro (0,464 latiem) par kubikmetru. Pašreiz ūdensapgādes tarifs ir 0,517 eiro (0,361 lats), bet kanalizācijas tarifs – 0,511 eiro (0,359 lati).

“Rīgas ūdens” valdes priekšsēdētāja Dagnija Kalniņa norādīja, ka, ņemot vērā vidējo ūdens patēriņu uz dzīvokli Rīgas daudzdzīvokļu namos, uz vienu mājokli sadārdzinājums varētu būt aptuveni 1,4 eiro (1 lats) mēnesī.

Savukārt “Rīgas ūdens”, paaugstinot tarifu, gūs papildu ieņēmumus aptuveni 8 miljonu eiro (5,5 miljonu latu) apjomā.

Kalniņa norāda, ka uzņēmumam ir vairāki apsvērumi, kas likuši celt tarifus. Pašreizējais tarifs apstiprināts 2007.gadā, un kopš tā laika elektroenerģijas izmaksas kāpušas par 87%. Tā kā “Rīgas ūdens” ir energoietilpīgs uzņēmums, izmaksas šī iemesla dēļ pieaugušas par vienu miljonu latu gadā.

Papildu izmaksas radījis pamatlīdzekļu nolietojums un klientu skaita samazinājums. “Ļoti strauji ir samazinājies pakalpojuma sniegšanas apjoms – kopš 2007.gada ūdens piegādes apjoms samazinās par 2% gadā. Rīga vēsturiski būvēta daudz lielākam iedzīvotāju skaitam, un infrastruktūra ir nemainīgs lielums, tāpēc, samazinoties apjomam, uzturēšanas izmaksas pieaug,” skaidro Kalniņa. Rīgā šī iemesla dēļ infrastruktūras uzturēšanas izmaksas kāpušas par 10%.

Kalniņa arī norāda, ka “Rīgas ūdens” ir veicis apjomīgas investīcijas bioloģiskās attīrīšanas stacijā Daugavgrīvā, kur pēdējo gadu laikā ieguldīti aptuveni 10 miljoni latu, ļaujot nodrošināt visu Rīgas notekūdeņu attīrīšanu atbilstoši Eiropas Savienības prasībām.

Vienlaikus SPRK jau 2010.gadā apstiprinājusi jaunu “Rīgas ūdens” tarifu aprēķināšanas metodiku, paredzot tajā iekļaut finansējumu uzņēmuma attīstībai. “Rīgas ūdens” gadījumā šī likme ir 5,8% gadā, kas jānovirza jaunajiem projektiem, skaidroja uzņēmuma vadītāja.

“Pēdējos gados esam veikuši apjomīgus ieguldījumus komunikāciju paplašināšanā Mārupē, Bolderājā, Katlakalnā, bet nākamajā plānošanas periodā prioritāte būs esošo komunikāciju atjaunošana, aizbīdņu un hidrantu nomaiņa, citādi nevaram uzlabot ūdens kvalitāti Rīgā,” pastāstīja Kalniņa.

Jaunos tarifus SPRK vērtēs aptuveni trīs mēnešus, un “Rīgas ūdens” cer, ka tie varētu stāties spēkā vasaras sākumā – maijā vai jūnijā -, kad lielie komunālo pakalpojumu rēķini par apkuri ir noslēgušies.

Jautāta, kā “Rīgas ūdenim” sokas ar ieceri piepelnīties ar 2012.gadā dibinātā meitasuzņēmuma “Aqua Riga” palīdzību, ražojot fasēto ūdeni, Kalniņa norādīja, ka no šī projekta “Rīgas ūdens” nav atteicies, bet mainīta uzņēmuma komercdarbības stratēģija, kas saistīta ar “tehnoloģisko aspektu maiņu, lai ražotu efektīvāk”. Komercdarbības jaunās stratēģijas rezultāti varētu būt redzami pēc trim mēnešiem.

Jau ziņots, ka par spīti nozares uzņēmumu iebildumiem Rīgas domes lēmums dibināt “Aqua Riga” pieņemts jau 2012.gada 12.jūnijā, bet 2012.gada 28.augustā uzņēmums reģistrēts Komercreģistrā. Uzņēmums plāno ražot pudelēs fasētu ūdeni, lai gūtu papildu ieņēmumus pilsētas ūdensapgādes sistēmas attīstībai. “Aqua Riga” darbības sākums vairākkārt jau ir atlikts, un patlaban tā darbība ir iesaldēta.

 

Komentāri (9)

Ligiña Doniña 06.01.2014. 13.10

“Ļoti strauji ir samazinājies pakalpojuma sniegšanas apjoms – kopš 2007.gada………….,jo vairāk ekonomējam, jo dārgāk jāmaksā! Jihā!

+3
0
Atbildēt

1

    Ligiña Doniña > Ligiña Doniña 06.01.2014. 15.08

    Ierēdņiem jāturpina saņemt algas nemainīgi augstas un politikai jāturpina baroties, kaut visi citi izputētu! Nekā jauna….

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Kaspars Špūle 06.01.2014. 12.42

Pareizi. Varēs braukt ar melnu muti, bet par 0,60

+3
0
Atbildēt

0

Inese 06.01.2014. 12.02

uz vienu mājokli sadārdzinājums varētu būt aptuveni 1,4 eiro (1 lats) mēnesī

===========================

Kapeikas. Nebija pat vērts rakstīt.

0
-4
Atbildēt

1

    Þanis Bezmers > Inese 06.01.2014. 14.50

    “Savukārt “Rīgas ūdens”, paaugstinot tarifu, gūs papildu ieņēmumus aptuveni 8 miljonu eiro (5,5 miljonu latu) apjomā.”
    Ir jābūt galīgi ku-kū, lai šādu summu nosauktu par kapeikām.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu