"Krājbankas" lietā sāk kriminālvajāšanu • IR.lv

“Krājbankas” lietā sāk kriminālvajāšanu

22
Bijušais a/s "Latvijas krājbanka" prezidents Ivars Priedītis oktobrī ierodas uz tiesas sēdi Rīgas apgabaltiesā. Foto: Evija Trifanova, LETA

Lieta pret Priedīti, Antonovu un četrām citām personām nodota prokuratūrai

Pēc divu gadu ilgas izmeklēšanas Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) prokuratūrai nodevusi nu jau likvidējamās a/s “Latvijas krājbanka” (“Krājbanka”) kriminālprocesu, lūdzot saukt pie kriminālatbildības bijušo bankas prezidentu Ivaru Priedīti, līdzīpašnieku Vladimiru Antonovu, kā arī citus bijušos kredītiestādes valdes locekļus, vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Pērnā decembra beigās policijas izmeklētāji lūguši prokuratūru minētās personas apsūdzēt par līdzekļu piesavināšanos, piesavināšanās atbalstīšanu, dienesta pilnvaru pārsniegšanu un grāmatvedības noteikumu pārkāpšanu. Patlaban prokuratūrā tiekot lemts jautājums par kriminālvajāšanas sākšanu.

Policijai izdevies saņemt atbildes uz starptautiskās palīdzības lūgumiem, tas ļāvis nostiprināt pierādījumus. Tiesībsargājošo iestāžu pārstāvji gan Rīgā, gan Londonā vairakkārt pratinājuši gan Antonovu, gan viņa tēvu Aleksandru.

Pēc “Nekā personīga” rīcībā esošās informācijas, izmeklētāji arī saņēmuši vērtīgas ziņas par politiķu Andra Šķēles, Aināra Šlesera un Aivara Lemberga lomu nacionālās lidsabiedrības “airBaltic” kreditēšanā, ko savulaik veica “Krājbanka”.

Jau ziņots, ka “Krājbankas” kriminālprocesā aizdomās par piesavināšanos lielā apmērā tika turēts bijušais bankas prezidents Priedītis, bankas līdzīpašnieks V.Antonovs, kā arī bijušie bankas valdes locekļi Dzintars Pelcbergs un Mārtiņš Zalāns. Šajā kriminālprocesā izmeklētāji 2011.gadā aizturēja arī bijušo bankas valdes locekli Svetlanu Ovčiņņikovu.

Noziedzīgie nodarījumi, par kuriem tika turēti aizdomās Priedītis, V.Antonovs, Pelcbergs un Zalāns, kvalificējami kā sevišķi smagi. Policija bija arestējusi minēto personu mantu. Saistībā ar šo lietu tika uzlikts arests Priedītim piederošam nekustamajam īpašumam, automašīnai, kapitāla daļām kādā uzņēmumā, kā arī vairākiem kontiem dažādās bankās, tostarp ārvalstīs.

Pelcbergam tika apķīlāts transportlīdzeklis un nekustamais īpašums, bet Zalānam – nekustamais īpašums, kapitāla daļas kādā uzņēmumā, kā arī vairāki transportlīdzekļi.

Pērn februārī policija atklāja, ka lietā vēl kādai personai piemērots aizdomās turētā statuss, taču izmeklēšanas interesēs netika atklāts tās vārds un nodarbošanās. Tāpat netika atklāts, par kādiem tieši noziegumiem persona tiek turēta aizdomās, ziņo LETA.

Žurnāls “Ir” 2013.gada janvārī, atsaucoties uz ENAP priekšnieka Gata Gudermaņa teikto, rakstīja, ka izmeklēšanas gaitā ievērojami audzis noziedzīgo epizožu skaits, kuras, lai pievienotu lietai, ir jānostiprina ar ārvalstīs atrodamiem pierādījumiem.

2011.gada nogalē “Krājbankā” tika konstatēts ap 100 miljonu latu līdzekļu iztrūkums, bet jau tā paša gada 23.decembrī Rīgas apgabaltiesa “Krājbanku” pasludināja par maksātnespējīgu. Ņemot vērā līdzekļu iztrūkumu, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome nolēma apturēt visu “Krājbankas” finanšu pakalpojumu sniegšanu. Policija par notikušo sāka kriminālprocesu.

 

Komentāri (22)

Aina 06.01.2014. 08.23

Bičkovska un Kalnmeijera kungiem kopīgiem spēkiem izdosies panākt attaisnošanu.

+4
0
Atbildēt

0

Inese 06.01.2014. 08.05

Lietas izskatīšana vilksies pārdesmit gadus

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu