Ierosina lietu par 100 miljonu latu piedziņu Zolitūdes traģēdijā cietušo labā • IR.lv

Ierosina lietu par 100 miljonu latu piedziņu Zolitūdes traģēdijā cietušo labā

21
Pie Zolitūdes lielveikala joprojām atrodas ziedi bojāgājušo piemiņai. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64

Pirmā no prasībām iesniegta trīs cietušo privātpersonu vārdā

Rīgas apgabaltiesā pirmdien pieņemts lēmums par lietas ierosināšanu Zolitūdes traģēdijā cietušo pieteikumā par 100 miljonu latu piedziņu no “Maximas” lielveikala būvētājiem, attīstītājiem un Rīgas domes, aģentūru LETA informēja apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš.

Rīgas apgabaltiesā tika iesniegts Zolitūdes traģēdijā cietušo prasības pieteikums par 100 miljonu latu piedziņu no tirgotāja SIA “Maxima Latvija”, būvuzņēmuma “Re&Re”, sagruvušās ēkas īpašnieka SIA “Tineo”, ēkas attīstītāja SIA “Homburg Zolitūde” un Rīgas domes. Pieteikums tika atstāts bez virzības līdz šodienai, 6.janvārim, trūkumu novēršanai.

Prasītāju pārstāvis advokāts Aldis Gobzems iepriekš informēja, ka pirmā no prasībām iesniegta trīs cietušo privātpersonu vārdā, lūdzot piedzīt 50 miljonus par labu vienam, 40 miljonus par labu otram, kā arī 10 miljonus par labu trešajam cietušajam.

Uz norādi, ka policijas veiktā izmeklēšana Zolitūdes traģēdijas lietā nav noslēgusies un vainīgie nav notiesāti, Gobzems atbildēja, ka krimināllietā tiek skaidrota konkrēta fizisko personu atbildība, bet šajā gadījumā tiek runāts par juridisko personu atbildību.

“Līdzšinējā tiesu prakse ir apliecinājusi, ka faktiski nevis mums ir jāpierāda, ka viņi kaut ko nav izdarījuši, bet viņiem jāpierāda, ka viņi visu izdarījuši pareizi. Civiltiesībās šādas lietas kontekstā ir pavisam apgriezts pretējs pierādīšanas pienākums. Ja krimināllietā notiesās konkrētu personu, tad attiecīgās juridiskās personas varēs pret to vērsties ar regresa prasību,” norādīja advokāts.

Advokāts argumentē, ka ikvienam ir tiesības uz taisnīgu kompensāciju tiesību aizskāruma gadījumā. Tātad likums nosaka, ja cilvēks gājis bojā, tā tuviniekiem ir tiesības saņemt kompensāciju. Likums ir paredzējis tiesības uz analogu kompensāciju ne tikai nāves, bet arī sakropļojuma vai citādu fizisku vai emocionālu sāpju gadījumā.

Vienīgais jautājums ir par to, kas ir taisnīgs kompensācijas apmērs. Gobzems uzskata, ka viena gada peļņa kā kompensācijas apmērs nav taisnīgs un tas ir gaužām pieticīgi prasīts.

Pērn 21.novembrī iebrūkot lielveikala “Maxima” jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

 

Komentāri (21)

janazakovica 06.01.2014. 23.11

alkatigaa advokata veids kaa leeti mulkot cietuso radiniekus..

+3
-2
Atbildēt

3

Inese 06.01.2014. 22.56

Gobzema k-gam ieteiktu iegaumēt šo te:

Vispirms tā bija alkatība, kas demoralizēja latviešus. (c) Andrievs Ezergailis

p.s. Arī Repšes-Gobzema biedrība barojusies no “Re&Re” naudas http://www.pietiek.com/raksti/ari_repses-gobzema_biedriba_barojusies_no_reandre_naudas

+4
-3
Atbildēt

2

    Inese > Inese 06.01.2014. 23.19

    It kā jūs, Dzērves k-dze, nezinātu, ka “фраера не считались среди уркаганов за людей”.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Agnese > Inese 06.01.2014. 23.05

    Ločmeļa partijai,savukārt,ieteiktu atcerēties šo: “Жадность Фраера сгубила”./padomju tautas paruna/.

    +3
    -3
    Atbildēt

    0

Vineta 06.01.2014. 23.58

piedziņu no tirgotāja SIA “Maxima Latvija”, būvuzņēmuma “Re&Re”, sagruvušās ēkas īpašnieka SIA “Tineo”, ēkas attīstītāja SIA “Homburg Zolitūde” un Rīgas domes.

Vai tiesa būs ņēmusi vērā Dombrovska, Sprūdža un Pavļuta kritisko materiālo stāvokli?

+2
-2
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu