Portāls: Uz ST vadītāja amatu varētu pretendēt Osipova un Kusiņš • IR.lv

Portāls: Uz ST vadītāja amatu varētu pretendēt Osipova un Kusiņš

21
Foto: Lita Krone, LETA

Kandidatūras ST tiesneša amatam izvirzāmas līdz 2014.gada 10.janvārim

“Vienotība” un Reformu partija (RP) darbam Satversmes tiesā (ST) apsver virzīt ilggadējo Saeimas Juridiskā biroja vadītāju Gunāru Kusiņu, ziņo LETA.

Kā vēsta portāls “pietiek.com”, Saeimas ievēlētajam ST tiesnesim būšot liela iespēja kļūt par nākamo ST priekšsēdētāju Gunāra Kūtra vietā, kuram februārī beidzas pilnvaru termiņš. Savukārt no esošā ST sastāva ambīcijas un iekšēja autoritāte kandidēt uz priekšsēdētaja amatu esot Sanitai Osipovai.

Osipova savulaik izteikusi kritisku viedokli par Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) un Ģenerālprokuratūras darbību attiecībā uz izmeklēšanas darbībām pret oligarhiem, dodot mājienus par izmeklēšanas informācijas mērķtiecīgu nopludināšanu politiskās interesēs. Līdz ar to Saeimas kuluāros jaunā ST tiesneša ievēlēšanas procesi tiekot pārspriesti kontekstā ar “Vienotības” un RP vēlēšanos Osipovai radīt konkurenci uz ST priekšsēdētāja amatu.

Portāls atzīmē, ka Saeimai, kurā nav īstas valdošās koalīcijas, var nebūt viegli vienoties par atbalstu tiesneša kandidatūrai. Nacionālās apvienības viens no līderiem Gaidis Bērziņš pirms gadu mijas izteicies, ka Kusiņš būtu “nopietna kandidatūra”, bet Nacionālās apvienības balsis viņa atbalstam iespējamie izvirzītāji neesot meklējuši. Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis pirms gadu mijas izteicies, ka Kusiņš daudzus gadus profesionāli vadījis Saeimas Juridisko biroju un būtu žēl viņu zaudēt. Brigmanis apgalvojis, ka zaļajiem zemniekiem savs kandidāts neesot padomā un gaidāmās vakances ST politiķiem nemaz neesot bijušas prātā.

Kusiņš kandidēt uz ST esot gatavs tikai tad, ja būs drošs, ka politisku intrigu rezultātā viņa kandidatūra netiks izgāzta Saeimas balsojumā. Šāds risks pastāvot ne tādēļ, ka pret Kusiņu būtu iebildumi kā pret konstitucionālo tiesību autoritāti, bet esošās politiskās situācijas dēļ, jo neesot izslēgts, ka citas partijas vēlētos vēlreiz uzsvērt valdošās partijas “Vienotība” nespēju panākt atbalstu savam kandidātam.

Nedaudz vēlāk, 25.martā, 10 gadu termiņš beigsies arī Augstākās tiesas (AT) savulaik izvirzītajai ST tiesnesei Aijai Brantai. Neoficiāli tiekot minēts, ka AT uz ST varētu virzīt Senāta Civillietu departamenta tiesnesi Aldi Laviņu.

Saeimas Prezidijs un Frakciju padome ir vienojušies, ka kandidatūras ST tiesneša amatam izvirzāmas līdz 2014.gada 10.janvārim, aģentūru LETA informēja parlamenta Preses dienestā.

Kandidatūras jāizvirza, jo 2014.gada 5.februārī Satversmes tiesas tiesneša pilnvaras beidzas ST priekšsēdētājam Gunāram Kūtrim, ko Saeima amatā apstiprināja 2004.gadā pēc desmit Saeimas deputātu priekšlikuma.

Saskaņā ar Satversmes tiesas likumu Satversmes tiesas tiesnešus apstiprina Saeima. Trīs Satversmes tiesas tiesnešus apstiprina pēc ne mazāk kā desmit Saeimas deputātu priekšlikuma, divus – pēc Ministru kabineta priekšlikuma un vēl divus – pēc Augstākās tiesas plēnuma priekšlikuma. Satversmes tiesas tiesneša pilnvaru termiņš ir desmit gadi.

 

Komentāri (21)

Janka, Janic 02.01.2014. 08.59

nu šai gadiijumaa jau vislielaakaa teikšana buus atkal lembem , stipendiaati sekmees galarezultaatu .

+7
-1
Atbildēt

0

kkristaps 02.01.2014. 09.43

Tātad SC kopā ar ciešajiem sabiedrotajiem ZZS un NA stutēs Osipovu. Interesanti, kas segs pirkšanas izmaksas – SC vai Hūte vai varbūt sadalīs izmaksas uz pusēm?

+10
-5
Atbildēt

0

dace_ampermane 02.01.2014. 09.03

ja jau čekists morda/ ločmelis ir par Osipovu tad jau mums, latviešiem tā nederēs :))

+6
-2
Atbildēt

1

    Inese > dace_ampermane 02.01.2014. 09.12

    Jā, Klejotāja k-gs, es esmu pret viendzimuma “laulībām”.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu