FOTO: Igaunijas prezidents par eiro nopērk Rūjienas saldējumu • IR.lv

FOTO: Igaunijas prezidents par eiro nopērk Rūjienas saldējumu

27
Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess (pa labi) un Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš apmainās ar naudas komplektiem. Foto no Prezidenta kancelejas

Ilvess: Eiro ieviešana Latvijā veicinās abu valstu pierobežas pilsētu sadarbību un attīstību

Jācer, ka eiro ieviešana Latvijā stimulēs abu valstu pierobežas pilsētu savstarpējo sadarbību un attīstību, ceturtdien pēc Rūjienas saldējuma iegādāšanās sacīja Igaunijas prezidents Tomass Henriks Ilvess.

Viņš pauda cerību, ka eiro ieviešana veicinās pierobežas iedzīvotāju iespēju iepirkties arī tuvējās pilsētās kaimiņvalstīs, tādējādi stiprinot šo pilsētu attīstību, ziņo LETA.

Ilvess 2.janvārī ieradās Rūjienā, lai sveiktu Latviju ar pievienošanos eirozonai un iegādātos savu iecienīto saldējumu.

Viņš sacīja, ka saldējums ir tas latviešu valodas vārds, ko zina visi igauņi, jo tas tiek uzskatīts par ļoti gardu. “Mēdzu braukt uz Latviju, jo manam dēlam garšoja latviešu saldējums. Pēc desmit gadiem sarunā ar dažiem igauņiem pieminēju, ka maniem bērniem patīk latviešu saldējums. Saprotams, prese to pasniedza, ka esmu teicis, ka latviešu saldējums ir labāks nekā igauņu, un pēc tam igauņu saldējuma ražotnes sacīja, ka es daru kaitējumu igauņu saldējuma industrijai,” pasmējās Ilvess.

Pirms veikala apmeklēšanas abu valstu prezidenti tikās un apmainījās ar eiro monētām. Valsts prezidents Andris Bērziņš Ilvesam uzdāvināja īpašu Latvijas eiro starta komplektu, savukārt Ilvess Bērziņam pasniedza pirmās eiro piemiņas monētas no cēlmetāla. Monētu ar nosaukumu “Igaunijas pievienošanās” veidojis igauņu mākslinieks Prīts Cērns, bet otru – “Igaunijas nākotne” – veidojis mākslinieks Simsons von Sīkals.

Bērziņš pateicās Ilvesam par atbalstu Latvijai, ieviešot eiro. “Līdz šim brīdim nav būtisku traucējumu eiro ieviešanā, tam ir liels pamats, ka mēs varējām labi pamācīties no tuvākajiem kaimiņiem,” norādīja Bērziņš.

Kā novēroja aģentūra LETA, abu prezidentu veikala apmeklējumu vēroja aptuveni 100 rūjieniešu. Veikalā “Top” Bērziņš iegādājās rupjmaizes kārtojuma Rūjienas saldējumu, bet Ilvess pēc Bērziņa ieteikuma nopirka saldējumu ar riekstiem un rozīnēm.

Ilvess uzteica Latvijas lēmumu pievienoties eirozonai, sakot, ka līdz ar tā ieviešanu paaugstinās iekšzemes kopprodukts, biznesa iespējas Eiropā kļūst plašākas un tas ir liels atspaids eksportam. “Šodien, pēc tam kad Latvijas ir pievienojusies eirozonai, var droši apgalvot, ka reformas, ko Latvija un Igaunija uzņēmās īstenot pirms 22 gadiem, bija pareizas. Soļi, ko esat spēruši, lai pievienotos Eiropas Savienībai un NATO, kā arī eiro ieviešana, ir nodrošinājuši, ka esam brīvi no tāda spiediena, kādu šobrīd piedzīvo Ukraina,” sacīja Ilvess.

Igaunijas prezidents mierināja, ka pierašana pie jaunās valūtas notiek ātri. “Domas par konvertācijas kursu ātri pāriet un cilvēki sāk domāt par eiro kā vienīgo valūtu. Tas ir tāpat kā pirms 21 gada, kad Latvija sāka lietot latus,” bilda Ilvess.

Bērziņš piemetināja, ka vajadzīgi aptuveni seši mēneši, lai pielāgotos jaunajai valūtai.

 

Komentāri (27)

kkristaps 02.01.2014. 17.32

Igaunijas prezidents un Latvijas kauns.

+8
-3
Atbildēt

0

Inese Birzniece 02.01.2014. 17.28

Ceru, ka labākajās padomju tradīcijās birjozkins jau savlaicīgi nepiemirsa Rūjienā noslaucīt ielas, sarunāt līdzfinansējumu rūpnīcas eiroprojektiem, dot nejaušus mājienus ministriem par atbalstu vietējo pašvaldību galvām.

Rūpnīcai max iespēju “izsist” visu ko vien var.

Nez kāpēc es neticu, ka šeit iespējams vnk draudzīgas kaimiņvalsts prezidentam tāpat garāmbraucot piestāt un nopirkt saldējumu.

Laikam dumjš un senils esmu.

+1
-1
Atbildēt

0

Inese 02.01.2014. 17.33

Rūjienas saldējuma 84% daļu pieder SIA Rogul (100% īpašnieks Rolands Gulbis) un Igoram Miezim – 16%. Savukārt 299 565 Rūjienas saldējuma kapitāldāļu ir ieķīlātas. Uzminiet nu, kam? Abet protams, ka ar Andri Šķēli saistītajam uzņēmumam SIA INPO 19. Tāpēc droši var teikt, ka Ilvess lobē Šķēles intereses.

+1
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu