Labklājības ministrija līdz vēlēšanām slēpj neglaimojošu PB pētījumu par nabadzību • IR.lv

Labklājības ministrija līdz vēlēšanām slēpj neglaimojošu PB pētījumu par nabadzību

57
Arodbiedrības piketā pie valdības ēkas. Foto: Kaspars Krafts, F64

Pasaules Banka: Vienīgais pozitīvais veikums bijusi krīzes laika “simtlatnieku programma”

TV3 raidījuma „Nekā personīga” žurnālistu rīcībā nonākusī Pasaules Bankas (PB) pētījuma par nabadzību Latvijā melnraksta versija apliecina, ka Latviju gaida krietna kritikas deva par nespēju un nevēlēšanos pasargāt savus nabadzīgākos iedzīvotājus. Labklājības ministrija (LM) negrib līdz vēlēšanām sabiedrībai atklāt PB secinājumus.

Saeimas deputāts no „Vienotības” un LM parlamentārais sekretārs Arvils Ašaradens raidījumam norāda, ka pētījuma secinājumus plāno prezentēt pēc 15.maija. Uz jautājumu, kāpēc tos nevar sabiedrībai atklāt tagad, Ašeradens tukši atrunājas: „Tāpēc, ka ir autortiesības tiem, kas to ir sagatavojuši.”

Raidījuma rīcībā nonākušais melnraksts liecina, ka PB secinājusi – pabalstu sistēma vairumā gadījumu Latvijā darbojas kā automātiski naudas pārskaitījumi bez vajadzību izpētes. Pētnieki secinājuši, ka Latvija uz Eiropas fona pārsteidzoši atšķiras ar lielu atbalstu tieši turīgajai sabiedrības daļai. Iemesls ir vispārējie ģimenes un bērnu pabalsti, kas maksāti visiem vienādi, nevērtējot, vai šī nauda nozīmē izdzīvošanu, vai vienu iepirkšanās reizi lielveikalā.

Tā 57% trūcīgo saņem tikai vienu pabalstu, kas pret ainu Eiropā ir ļoti mazs apjoms. Starp turīgajiem vismaz vienu pabalstu saņem 50%. Un šeit Latvija ir augstajā 4.vietā Eiropā.

Tāpēc Pasaules Bankas eksperti jau atkārtoti iesaka pārskatīt, vai visiem vecākiem pienākas, piemēram, bērnu pabalsti un apsvērt iespēju to dalīt galvenokārt trūcīgākajiem vecākiem.

Savukārt garantētais minimālais ienākums (GMI) atšķirībā no citiem pabalstiem aiziet galvenokārt trūcīgajiem, kas ir labi, norāda PB. Taču tas joprojām ir daudz par mazu, lai ar to varētu izdzīvot.

Šā pabalsta saņēmēji Latvijā ir daudz sliktākā situācijā nekā citur Eiropā. Šogad samazinot GMI no 45 uz 35 latiem, vēl vairāk palielināta plaisa starp bagāto un nabadzīgāko sabiedrības daļu. To saņēmēji, pēc ekspertu secinājuma, ir pakļauti nabadzības riskam. Šis pabalsta lielums ir ceturtais zemākais Eiropas Savienībā.

Kritika izteikta arī par to, ka praktiski nekas nav darīts jaunu darba vietu radīšanā – tam aizejot mazāk nekā puse no visas nodarbinātības veicināšanai domātās naudas. Pārējais tērēts apmācībām, kam savukārt gadu no gadu trūkst pēctecības. Ļoti maz naudas atvēlēts, lai veicinātu invalīdu nodarbinātību. Vienīgais pozitīvais veikums bijusi krīzes laika “simtlatnieku programma”.

„Nekā personīga” uzrunātā Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS) atzina kameras priekšā, ka PB pētījums atklāj, ka situācija Latvijā ir bēdīgāka nekā mēs domājām un nekā stāstām uz āru, sakot, ka mums ir viss kārtībā. „Nu, izskatās, ka tā…. Skumji, bet tā…” nopūšas Barča.

 

Komentāri (57)

ligakalnina 05.05.2013. 22.19

Un kas tad tai pētījumā jauns?
Latvijā nekas neveicina ienākumu izlīdzināšanu, ne nodokļu sistēma, ne pabalstu sistēma.
Pabalstu sistēma mums vispār ir kaut kas unikāls, pabalsts nav alga, un tas jāsaņem tikai tiem, kam tas nepieciešams, un tik, cik nepieciešams, nevis milzīgas suumas tiem, kam tāpat nekas netrūkst, un kas mums uzstāja uz to māmiņalgu griestu atcelšanu, ja ne NA?
Solodaritātes princips vispār netiek ievērots, iespaids, ka mums uzskata, ka sociālais taisnīgums nozīmē, ka katram pašam vajag izņemt visu, ko viņš iemaksājis soc. budžetā.
Un tādi bērnu pabalsti būtu jāmaksā nevis no socialā, bet, no pamatbudžeta, un visiem vienādi, ne vairāk par 300 – 400ls., tad arī soc. budžets tā netukšotos.
Tā vietā, lai celtu neapl. minimumu, paceļ minimālo algu, no kā visvairāk iegūst nevis nabadzīgākie, bet, birokrātija un pārējie, kurai algu rēķina, pielietojot koeficientu.
Par to visu LM it kā sen būtu jādomā, bet, domāts nekas netiek.

+12
-4
Atbildēt

6

    andris902 > ligakalnina 05.05.2013. 23.59

    ….diez vai tas saistīts ar Re:Baltica pētījumiem, jo priekšlikums tika apspriests ar LDDK jau marta vidū….LDDK bija iebildumi par minimālās algas paaugstināšanu…
    …par pārējo – atliek piekrist….

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    efeja60 > ligakalnina 06.05.2013. 22.19

    zanE, kā pieredze rāda, tad Vienotības jaukie piedāvājumi makā nekrīt. Tukša muldēšana pirms vēlēšanām.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > ligakalnina 06.05.2013. 12.32

    Aplokšņu algas ir tikai daļa no neredzamās ekonomikas, PVN celšana kā reiz veicinās to ekonomikas daļu, kas no PVN izvairās.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    efeja60 > ligakalnina 06.05.2013. 22.18

    Dzeri, vai esi aizmirsis jau, ka griestus atcelt gribēja vienotība, bet iebilda NA. Nav labi tā atklāti melot. Pavisam nesen devu Tev saites uz Viņķeles pinočetiskajiem prātuļojumiem.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    andris902 > ligakalnina 05.05.2013. 22.45

    …Dzeris…nevis – tā (neapl.minimuma) vietā, bet vienlaicīgi!…FM un LM priekšlikums:

    “Lai mazinātu sociālo nevienlīdzību, ministrijas ierosina nākamajā gadā minimālo algu palielināt no līdzšinējiem 200 līdz 225 latiem (320 eiro). Savukārt neapliekamo minimumu varētu diferencēt – lielākajām algām saglabāt pašreizējo 45 latu apmērā, bet mazākajām algām palielināt līdz 84 latiem jeb 120 eiro. Tiek piedāvāts arī palielināt atvieglojumu par apgādībā esošām personām 2014. gadā līdz 98 latiem (140 eiro).”

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > ligakalnina 05.05.2013. 23.15

    @zanE
    Es nojaušu, ka tāda ideja nāca pēc pirmajiem secinājumiem no PB un Re:Baltica rakstiem – bet arī tas nav peļami, ka politiķi sarosās pēc pabakstīšanas! Tās ir tikai idejas un nekas vēl ne koalīcijā, ne valdībā nav apstiprināts. Es paredzu, ka tas tiks realizēts daļēji, jo papildus ieņēmumi budžetā būs niecīgi, bet vēlmes vairākus desmitus pārsniegs iespējas. Nāks NA ar ultimātu par bērnu pabalstiem, nāks RP ar ultimātu par papildus līdzekļiem izglītībai, bet V vajadzēs izvēlēties starp nevienlīdzības mazināšanu un papildus naudu veselībai vai pa bišķiņam no katra.
    Vēl valdība ir izdarījusi vislielāko muļkību – iesaldējusi patēriņa nodokļus, kurus būtu bijis jāceļ, lai iegūtu līdzekļus no ēnu ekonomikas!

    +9
    -4
    Atbildēt

    0

Una Grinberga 05.05.2013. 22.59

Protams ir apsveicama žurnālistu interese par valsts nozīmes pētījumiem, bet to vajadzētu darīt pēc gala versijas iesniegšanas? Tāpat arī NP “atklājumi” ir vispārzināmi secinājumi jebkuram sakarīgam ekonomistam. Tomēr, kad kāds sāk kustināt 8ls pabalstus, visi ir gatavi nomest ministrus. Es atceros pagājušā gadā Viņķele ieminējās, ka 8ls pabalsti nav tas efektīvākais risinājums – viss, mediji bija pilni un biedrības bija gatavas prasīt demisiju, ja kaut kas tāds tiktu realizēts! Sabiedrība pati ir uzlikusi žņaugu šai problēmai un brīnās, ka politiķi baidās veikt nepopulārus lēmumus! Žurnālisti paši atgādina, ka politiķi nodarbojas ar populismu un muļķīgiem solījumiem, bet viņi paši veicina to, iniciējot jautājumus, kuriem ar vēlēšanām nav nekāda sakara, bet ir pietiekoši nozīmīgi, pie kā apelēt pirms vēlēšanām.

P.S. Pie tam vairākkārtīgi Viņķele ir teikusi, ka plāno nākamgad reformēt sistēmu tā, lai naudiskā izteiksmē neviens nebūtu zuadētājs t.i. piem. strādājošie vecāki saņem nodokļu atlaides par bērniem, bet nestrādājošie saņems lielākus pabalstus. Politiķim būtu neapdomīgi izstrādāt risinājumus pirms gala pētījuma versijas saņemšanas!

+12
-6
Atbildēt

7

    ineta_rr > Una Grinberga 06.05.2013. 12.38

    V “konstruktīvo galu” aizmirsi.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Una Grinberga 05.05.2013. 23.17

    Vajadzīga politiska griba, un tad varēs izdarīt, politiķim, ja viņi nav populisti, kādreiz jāpieņem arī nepopulāri lēmumi, un tādi arī ir pietiekami daudz pieņemti, kāpēc šeit nevar?

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 06.05.2013. 12.11

    @dzeris
    Es neteicu “nekādas”, bet daudzas gan. Lūsis reportāžā tā arī pateica – naudas kasē nav, tādēļ deputāti nodarbojas ar publicitāti paši! Publiska populisma atzīšana!

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > Una Grinberga 06.05.2013. 09.46

    Nasing spešal. Gribēšanu dod Dievs, par varēšanu jāgādā pašam:)

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > Una Grinberga 06.05.2013. 09.47

    Ja šī Saeima nespēja realizēt nekādas reformas NA dēļ, bail pat iedomāties, kas notiks nākamajā Saeimā, kad vienotā populistiskā ekstāzē saplūdīs NA, ZZS un SC, un RP varētu arī nebūt, tur būs vāks.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Una Grinberga 05.05.2013. 23.23

    @dzeris
    Ķīlim arī bija politiskā griba – bet diemžēl ministrs viņš vairs nav! Piem. 8Ls pabalsta noņemšana nav realizējama – nav balsu Saeimā, un tur Viņķele var kaut vai uz galvas stāvēt, bet tas neizies cauri, kamēr NA, “demogrāfs” Mežs un ģimenes biedrības akceptēs to, bet to viņi ir kategoriski noraidījuši.

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    egfoto > Una Grinberga 05.05.2013. 23.08

    Labrīt! Vēl viens pamodās beidzot.
    Tā ir ar 99% reformu. Ja nevar saskaņot ar nozari, tad nav realizējami. Tač tā kā skaidrs, ka nozares neko citu kā “dodiet papildus naudu” neatbalstīs!
    Domājiet, ka nav PB pētījumi par izglītības sistēmu Latvijā, par valsts uzņēmumu pārvaldību utt.? :)

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

andris902 05.05.2013. 22.17

….citāts no Twittera:

Ilze Vinkele ‏@Vinkele 3h

LM pasūtītā PB pētījuma nodošana saskaņā ar līgumu ir 15.05.13. Nekā Person. interpretācija par pētījuma rezultātu slēpšanu ir nepatiesa.

+9
-5
Atbildēt

1

    kristaps_drone > andris902 07.05.2013. 10.52

    Vai tiešām Nekā personīga sāka braukt augumā saviem elkiem vienotībai?

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu