Noderīga informācija par pāreju uz eiro • IR.lv

Noderīga informācija par pāreju uz eiro

34
Foto: Lauris Aizupietis, F64

2014.gada 13.janvārī Eiropas Centrālā banka prezentēs otro Eiropas sērijas eiro banknoti

Pusotru dienu pirms gadu mijas zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni par eiro, iedzīvotāji galvenokārt interesējas par jautājumiem, kas saistīti ar jaunās valūtas ieviešanas praktiskajiem aspektiem, aģentūru LETA informēja Jolanta Sermā.

Savukārt ikviens Latvijas iedzīvotājs un jaunā gada gaidītājs ir aicināts uz svinīgo pirmās eiro banknotes izņemšanu no bankomāta, ko darīs Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) gadu mijā, 1.janvārī īsi pēc pusnakts, kopā ar Igaunijas valdības vadītāju Andrusu Ansipu.

Valsts kancelejas Komunikācijas departamentā informē, ka pirmās eiro banknotes svinīga izņemšana notiks pie bankas “Citadele” Rīgā, Republikas laukumā 2a. Pasākumā piedalīsies arī finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) un Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Latvijas Banka publicē noderīgu informāciju par eiro ieviešanu un vairākus padomus, kā bez liekiem uztraukumiem un ērti pāriet uz jauno naudu, informē Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns

Tas jāzina ikvienam

Latvija pievienosies eiro zonai 2014.gada 1.janvārī. Šajā dienā eiro nomainīs latu pēc oficiālā pārejas kursa (1 eiro = 0.702804 lati jeb 1 lats = 1.42 eiro).

2014.gada pirmās divas nedēļas apgrozībā būs abas valūtas; atlikums gandrīz visos skaidras naudas darījumos (izņemot sabiedrisko transportu) tiks izdots eiro; lats pārstās būt likumīgs maksāšanas līdzeklis 2014.gada 15.janvārī.

Cenu norādīšana divās valūtās turpināsies vēl sešus mēnešus pēc eiro ieviešanas.

Latus pret eiro bez maksas un pēc oficiālā pārejas kursa varēs mainīt: līdz 2014.gada 31. martam 302 reģionālajās pasta nodaļās; līdz 2014.gada 30.jūnijam – komercbankās; mūžīgi – Latvijas Bankā; lata banknotes un monētas pret eiro mainīs neierobežotā daudzumā, un šis pakalpojums ir bezmaksas.

Ērtākais veids, kā apmainīt savu naudu, ir bezskaidra nauda; eiro ieviešanas dienā visi latos denominētie bezskaidrās naudas atlikumi kontos, kā arī finanšu instrumenti (akcijas, aizdevumu līgumi u.c.) automātiski tiks konvertēti eiro.

Latvijas latus pret eiro mainīs arī visās citās eirozonas valstīs – to nacionālās centrālās bankas bez maksas šo pakalpojumu sniegs no 2014.gada 1.janvāra līdz 28.februārim; noteikts, ka katra persona katrā darījumā jebkurā dienā var apmainīt līdz 1000 eiro.

Lai nodrošinātu raitu un sekmīgu pāreju uz eiro, gadu mijā pastiprinātā režīmā strādās naudas apritē un tirdzniecībā iesaistītie, arī Latvijas Banka; Latvijas Bankas klientu kases Rīgā, Daugavpilī, Liepājā strādās ne tikai darbadienās, bet arī 1.janvārī (no plkst.11 līdz 15).

Arī pēc eiro ieviešanas Latvijas Banka nodrošinās starpbanku maksājumu sistēmu raitu darbību; Latvijas Banka rūpēsies par Eiropas mēroga eiro bruto norēķinu sistēmas TARGET-2 Latvija un Elektroniskās klīringa sistēmas (EKS) darbību eiro.

Izmaiņas skars Latvijas Bankas vietni www.bank.lv; saistībā ar Latvijas Bankas funkciju maiņu Latvijas naudas tirgus procentu likmes (Rigibid/Rigibor) nomainīs Eiropas Centrālās bankas noteiktās (Euribor); Latvijas Bankas noteiktie valūtu kursi tiks aizstāti ar Eiropas Centrālās bankas publicētajiem eiro atsauces kursiem; informāciju par lata dizainu un drošības pazīmēm aizstās attiecīgas ziņas par eiro banknotēm un monētām.

Lai gan Latvijā apgrozībā visvairāk būs eiro monētas ar Latvijas dizainu, eirozonā likumīgs maksāšanas līdzeklis ir visas eiro monētas, proti, šeit apritē būs arī citu valstu izlaistās eiro monētas, savukārt ar Latvijas monētām varēs norēķināties citās eirozonas valstīs.

2014.gada 13.janvārī Eiropas Centrālā banka prezentēs otro Eiropas sērijas eiro banknoti – ar 10 eiro nominālu. Apgrozībā (paralēli septiņām pirmās sērijas eiro banknotēm) jau kopš 2013.gada maija atrodas jaunā 5 eiro banknote. Jaunās 10 eiro banknotes apgrozībā nonāks 2014.gada gada vidū, līdz ar to pietiekams laiks sagatavoties būs gan skaidrās naudas apstrādātājiem un profesionāliem naudas lietotājiem (kasieriem, banku darbiniekiem u.tml.), gan ikvienam patērētājam.

Detalizēta informācija par eiro naudas zīmēm, to izskatu un drošības pazīmēm – Eiropas Centrālās bankas interneta vietnē www.jaunas-euro-banknotes.eu un Latvijas Bankas vietnē www.bank.lv.

 

Komentāri (34)

inta_s 31.12.2013. 19.22

Pieaugs imports, budzeta deficits, nodokli, parads un tad sauksim Dombrovska kungu pie kriminalatbildibas.

0
-2
Atbildēt

0

dzerkaleliva 30.12.2013. 21.02

Tas ir arī viens no labākajiem katalizatoriem, lai sekotu līdzi reālajam lietu stāvoklim un valūtu vērtībai. Tas ir sekot līdzi CHF vērtībai pret EURO un USD. Tur ir kaut kāds intervences augšējās un apakšējās robežas ko Šveices banka ievēro. Dienā, kad Šveice atbrīvos sava franka kursu pret USD un EURO, tad EURO dienas būs skaitītas.

Šogad jau labu brīdi (kopš maija), gan pret EURO, gan pret USD franks ir audzis un drīzumā Šveices bankai būtu jāveic intervences, lai savas valūtas vērtību mazinātu, bet tas rāda virzienu, kur lietas patiesībā neapturami virzās.

+3
-5
Atbildēt

2

    dzerkaleliva > dzerkaleliva 31.12.2013. 22.43

    Ņem pa labu, tāpat te vien pa svētkiem ienācu. Rīt lidoju prom no šīs komēdijas. Atpakaļ pie EURO, tuvāk frankiem, tālāk no veiksmes burbuļa.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Nika > dzerkaleliva 31.12.2013. 21.05

    Dienā, kad Šveice atbrīvos sava franka kursu pret USD un EURO, tad EURO dienas būs skaitītas.

    =============================

    Paldies par labu komediju pirms jauna gada :))

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Sanšains 30.12.2013. 16.21

Ilmārs Rimševics beidzot atzīst to, ko, manuprāt, līdz šim neviens no Latvijas Bankas vai “pareizajiem” politiķiem neparko nevēlējās atzīt – to darīja tikai tumšie spēki un provinciālie grūtgalvji, kā arī sazvērestības teoriju cienītāji (Cionas gudro protokoli, utt.):

“Latvijas monetārā politika, īstenojot šo te piesaistīto valūtas kursu, aizvadīto 20 gadu laikā, un it īpaši kopš 2005. gada, kad lats tika piesaistīts eiro, šī POLITIKA TIKA ĪSTENOTA FRANKFURTĒ un mēs vienalga tādu ĪSTU, NEATKARĪGU SAVU MONETĀRO POLITIKU NEĪSTENOJAM [izcēlumi mani – Haris].”

2013. gada 30. decembris. Raidījuma 1. minūte 19. sekunde

http://www.lsm.lv/lv/raksts/ekonomika/zinas/rimshevichs-aicina-jaunaja-gada-sajusties-ka-iistiem-eiropieshie.a73245/

Apzinos, ka mans komentārs neatbilst raksta virsrakstā liktajam: “Noderīga informācija par pāreju uz eiro”. Ko gan TAGAD, kad viss jau ir nodarīts un nodarīts neatgriezeniski, mums noderīgu var sniegt informācija, ka “mēs savu neatkarīgu monetāro politiku nerealizējam”, un, ka “jau 20 gadus tā tiek realizēta Frankfurtē”?!

It kā neko tā mums nesniedz. Bet varbūt tomēr šī informācija mums var likt kaut ko pārvērtēt? Manuprāt, tiem, kuri nav “Iras” – Raudsepa – Dombrovska fanātiski, nedomājoši piekritēji, Rimševica izteikums varētu likt pārvērtēt attieksmi pret, piemēram, “Iras” veidotājiem.

Man šķiet, ka kungi un kundzes jau kopš “Ēlertes Dienas” laikiem mums ir bezkaunīgi melojuši, jo par meliem es tomēr uzskatu arī tādu rīcību, kad sistemātiski tiek noklusēta liela daļa patiesības.

Un vēl viens nekonstruktīvs jautājums (jo kāda tam jēga TAGAD): kāpēc Rimševics un arī citi vadošie Latvijas Bankas darbinieki varēja saņemt un joprojām saņem fantastisku apmēru algas? PAR KO? Par funkcijām, ko acīmredzot varētu veikt arī jebkurš viesmīlis vai krupjē?

+8
-10
Atbildēt

8

    dzerkaleliva > Sanšains 31.12.2013. 13.21

    Būtu, būtu. Šlesera idejas dzīvo un uzvar. Viss šobrīd Latvijas ekonomikā notiekošais nav nekas cits, kā burbuļa divi uzpūšana un atteikšanās no savas valsts attīstīšanas ar eksporta un ražošanas palīdzību. Valsts ekonomika šogad ir pūtusi kārtējo burbuli ar patēriņa palīdzību, ar ražošanas un eksporta bremzēšanos un ar EURO tas viss vēl tikai pastiprināsies.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > Sanšains 30.12.2013. 20.51

    Ka Tu vari melot nulle, tāds pat IR projekts vien esi, darbinieks iekš IRijas tipa.

    Vienā no EURO krīzes panikas posmiem 2011.gadā, Šveices valūtas vērtība sasniedza fantastisku vērtību un auga pa sekundēm. Šveice par to visu bija panikā un īpaši Šveices ražotāji un eksportētāji. Galvenokārt pēc viņu prasības Šveices Banka devalvēja savu valūtas vērtību, piesaistot to EURO un pasakot, ka pēc noteiktā kursa mainīs EURO pret frankiem, lai arī to gribētu izdarīt visi EURO turētāji.

    Toreiz par to Šveices banka iekšzemē saņēma bargu kritiku no finansistiem, bet tas bija solis, lai glābtu EURO un savus ražotājus. Tāpēc, nemuldi nulle, nevis franks ir piesaistīts EURO, bet gan EURO frankam.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 31.12.2013. 00.04

    fretka –

    Domāju, ka par tādu “konservatīvu pabiedēšanu” viņam tā Frankfurte arī maksā milzīgo algu. Viņam ir jābiedē, t.i., JĀRUNĀ, bet darīt (patstāvīgi darīt) viņš tik un tā neko NEDRĪKST.

    “Valdis Dombrovskis un Ilmārs Rimšēvics atzīst, ka valdība (vai Latvijas valsts) nekontrolē Latvijas Banku.” 2009. gada 19. augusts

    http://www.youtube.com/watch?v=coEdcudsh3Y

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > Sanšains 31.12.2013. 16.14

    Jā, diez no kā tad viņa jāglābj, ja viss ir tik jauki un vēl strauji augošais EURO, tagad arī ir mūsu?

    Savukārt par brīnumzālēm, runājot, te ir noderīgāka informācija.

    http://youtube.com/watch?v=TkeSwZS0kKI

    Strauji augoša Latvija.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Nika > Sanšains 01.01.2014. 04.01

    Valūtas devalvācija un daudz lielāks valsts parāds- cik daudz “saldāka” mums tagad būtu dzīve :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > Sanšains 30.12.2013. 21.52

    > Haris

    Par spīti milzīgajai algai Rimševica izrunāšanās ne vienu reizi vien ir bijusi, mazākais, dīvaina.

    Piemēram, 2009. gadā par “taloniem”:

    http://www.apollo.lv/zinas/rimsevics-cer-ka-talonus-ieviest-nevajadzes/418913

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Nika > Sanšains 31.12.2013. 01.25

    Vel tik truka lai vietejie buldozeri istenotu “neatkarigu” monetaro politiku. Valsts jau vispar butu sabrukusi.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu