Ukraina Saakašvili un vēl 35 ārvalstu pilsoņus pasludina par persona non grata • IR.lv

Ukraina Saakašvili un vēl 35 ārvalstu pilsoņus pasludina par persona non grata

12
Bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili decembra sākumā bija Kijevā, kur atbalstīja opozicionārus. Foto: AFP/LETA

Ukraina saņem no Krievijas trīs miljardus ASV dolāru

Ukraina aizliegusi 36 ārvalstu pilsoņu, tai skaitā bijušā Gruzijas prezidenta Mihaila Saakašvili iebraukšanu valstī, paziņojot, ka viņi sadarbojas ar opozīciju ar mērķi destabilizēt situāciju Ukrainā.

Pēc laikraksta “Kommersant Ukraine” ziņotā, “persona non grata” sarakstā iekļauti 30 Gruzijas pilsoņi, arī Saakašvili, pieci ASV pilsoņi un viens Serbijas pilsonis.

“Melnajā sarakstā” iekļautie Gruzijas pilsoņi pārsvarā ir uzņēmēji, bet ASV pilsoņi – nevalstisko organizāciju biedri un akadēmiķi. Kā ziņo “Kommersant Ukraine”, aizliegums attiecas arī uz Transatlantisko attiecību centra, kas bāzējas ASV Džona Hopkinsa universitātē, zinātnisko līdzstrādnieku Tarasu Kuzjo, pazīstamo vācu politologu Andreasu Umlandu, Aleksandru Rosu, Finku Brainu un Vasiļiku Mironu no ASV.

Ukrainā vadošās Reģionu partijas likumdevējs Oļegs Carjovs viņus nosaucis par „pasaules labākajiem speciālistiem revolūcijas organizēšanā, izmantojot sociālos tīklus”.

Ukrainas Ārlietu ministrija un Drošības dienests sarakstu apstiprinājis pēc Careva prasības, kurš paudis bažas par “ārpolitikas konsultantu biežajām vizītēm, kas rada draudus nacionālajai drošībai”, vēsta laikraksts.

Ārlietu ministrija un Drošības dienests aģentūrai AFP atteicās apstiprināt vai noliegt šo informāciju.

Krievijas nauda Ukrainai

Ukraina otrdien saņēmusi trīs miljardus ASV dolāru no Krievijas, kas ir pirmā finansējuma daļa no abu pušu noslēgtās vienošanās, paziņoja Ukrainas premjerministrs Mikola Azarovs.

“Ukrainas Nacionālā banka savā kontā ir saņēmusi pirmo finansējuma daļu. Tas mums ir stabilizējošs faktors,” sacīja Azarovs, Maskavā tiekoties ar savu Krievijas kolēģi Dmitriju Medvedevu.

Krievija pagājušo piektdien noslēdza vienošanos, lai iegādātos jauna laidiena Ukrainas obligācijas trīs miljardu dolāru vērtībā. Obligācijām ar divu gadu termiņu noteikta 5% likme, ziņo LETA/AFP.

Šīs obligācijas Krievija iegādājās īstenojot vienošanos Ukrainas obligācijās investēt 15 miljardus dolāru. Par šādu vienošanos decembra vidū paziņoja Krievijas prezidents Vladimirs Putins pēc tikšanās ar savu Ukrainas kolēģi Viktoru Janukoviču.

Ukraina un Krievija Janukoviča un Putina tikšanās laikā parakstīja vairākus dokumentus, kas skar abu valstu sadarbību dažādās sfērās. Cita starpā parakstīts līgums par tirdzniecības barjeru atcelšanu un ekonomisko attiecību stiprināšanu. Maskava arī apņēmusies krietni samazināt Ukrainai piegādājamās gāzes cenu.

 

Komentāri (12)

Danute Klaiva 25.12.2013. 06.13

Nu ko lai saka? Krievija ir nopirkusi Ukrainas vadošo eliti un ieguvusi 3miljardu dolāru vērtas obligācijas, kuras liks atpirkt Ukrainai pēc 2 gadiem par 345000’000 dolāru un uzvārīsies par veseliem 450 miljoniem dolāru.

Bet tas jau nav vis būs vēl 12 miljardi. Un beigās Ukraina atdos Krievijai nevis 15 miljardus, bet visus 18 miljardus.

Bet ko tad no Prezidenta, kas pats ir krievs vispār varētu vēlēties? Ukraina pārāk ilgi ir bijusi zem Krievijas tupeles, tāpēc jau ar viņiem ir tik grūti no tā nokratīties.

+9
0
Atbildēt

0

Rinalds 25.12.2013. 08.28

Ukraina ir dabūjusi trīs zivtiņas, bet makšķere nu ir aprakta uz nenoteiktu laiku…

+7
-1
Atbildēt

0

gundega_heiberga 26.12.2013. 22.06

Par šo ziņu smejas visās pilsētās, tikai kremlī nesmejās.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu