Prezidenta izrakteņi • IR.lv

Prezidenta izrakteņi

126
Valsts prezidents Andris Bērziņš valdības veidošanas sarunās. Foto: Emīls Desjatņikovs, F64
Aivars Ozoliņš

Kopš Valdis Dombrovskis 27.novembrī gandrīz vai ar asarām acīs paziņoja par atkāpšanos no premjerministra amata, jaunas valdības veidošana, no malas raugoties, izvērtusies par absurdu pārpratumu komēdiju. 

Taču šīs izrādes iemesls bija 54 cilvēku bojāeja. Uz šāda fona pašreizējās politiskās spēles ir rupji ciniskas, nevis smieklīgas.

Šajā krīzes situācijā jābūt rīcībspējīgai valdībai, uzstāj prezidents Andris Bērziņš un rīkojas tā, lai padziļinātu krīzi un paralizētu politisko valsts vadību. Saeimas vairākuma atbalsts kandidātam neesot kritērijs kāda aicināšanai veidot valdību, viņš bija paziņojis un izvirzījis savu kritēriju – valdības veidotājam esot jābūt zinošam finansēs un ekonomikā. Un piedāvāja veidot valdību Vienotības priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai, kura šim kritērijam neatbilst, tomēr viņai tas “loģiski” piedienētu kā partijas vadītājai. Tātad kā politiskai, nevis saimnieciskai personai.

Āboltiņas partija it kā turas pie principa, ka valdība jāveido politiķim. Kad Bērziņš bija bez argumentiem divas reizes noraidījis tās politisko kandidātu Arti Pabriku, partijas priekšsēdētāja bilda, ka nu gan esot “jāietur pauze”, kad jau prezidents šādu pauzi paņēmis līdz 7.janvārim. Taču uzreiz arī pārdomāja – nē, tautai jau svētkos esot jāzina jaunās valdības veidotājs.

Rezultātā nupat bija uzniris premjerministra kandidāts, kas neatbilst ne prezidenta uzstādītajiem saimnieciskajiem, ne Vienotības deklarētajiem politiskajiem kritērijiem – Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks, bijušais Latvijas vēstnieks Japānā Pēteris Vaivars. Kāpēc? Bērziņam esot tīkams. Kas tieši prezidentam patīk, ja Vaivars otrdien Latvijas radio pavēstīja, ka varētu uzņemties valdības veidošanu, ja “būs informācija par to, ka man varētu būt Saeimas vairākuma atbalsts”? Varbūt ambīciju nulles līmenis? Ja partijas vienošoties “par spēles noteikumiem, tad novadīt šo valdību, es domāju, es varētu”, pieticīgi bilda dīvainais kandidāts.

Taču Vaivars 5.Saeimas vēlēšanās kandidējis Saskaņa Latvijai – atdzimšana tautsaimniecībai sarakstā kopā ar Jāni Urbanoviču, Jāni Jurkānu un Andri Ameriku. Jau tāpēc vien informāciju par Saeimas vairākuma atbalstu diezin vai sagaidīs.

Absurda loks ir noiets – iznāk, ka prezidenta Bērziņa un arī Vienotības ieskatā rīcībspējīga un labāka par Dombrovska vadīto varētu būtu tāda valdība, kuru “novadītu” politisko spēļu aizkulišu diriģentiem paklausīgs ierēdnis, kuram nav ne valdības darba pieredzes, ne finanšu un ekonomiskās kompetences, ne sava politiskā svara, bet ir tikai prezidenta patikšana.

Aklo vistiņu spēle

Vienotība ielaidusies spēlē, kas izskatās pēc sevis pašas diskreditēšanas haotiska pasākuma. Varbūt lielajā partijā lēmēju loks pārāk šaurs. Varbūt Dombrovskis ar Āboltiņu nav tikuši skaidrībā, kurš no abiem dosies uz Briseli un kurš vedīs partiju pretī gaišajai nākotnei Saeimas vēlēšanās.

Varbūt piepešais diplomātu birums (kopā ar Vaivaru bija minēti arī vēstnieks NATO Māris Riekstiņš un Vaivara priekšnieks, ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs) radies vienkārši tāpēc, ka tikties ar prezidentu Āboltiņai un Dombrovskim līdzi bija devusies arī Sandra Kalniete? (Kā zinām, prezidents ir aicinājis jebkuru no mums piedāvāt viņam valdības veidotāju kandidātus – ja nu piepeši kāds iepatīkas.) Bet varbūt tādēļ, lai radītu fonu kāda ar ārlietām saistīta politiķa prezentēšanai?

Nav saprotams, ko vēlas panākt Vienotība un vai vispār ir tikusi skaidrībā, ko īsti vēlas. Varbūt vienkārši ļaujas visu spēlētāju it kā pašsaprotamajam pieņēmumam, ka valdība jāveido un tās veidotājs jāizvirza tieši šai partijai, tāpēc jebkurš, kura vārds uzpeld, automātiski top par Vienotības kandidātu.

Tomēr vismaz tikpat nesaprotami ir arī prezidenta Bērziņa mērķi. Ja viņš izmanto Zolitūdes traģēdiju, lai palīdzētu oligarhiem revanšēties par sakāvi šīs Saeimas vēlēšanās pēc prezidenta Valda Zatlera “rīkojuma nr.2” par iepriekšējās atlaišanas ierosināšanu, tad šāda “oligarhu apvērsuma” monumentālais lempīgums var viest tikai mulsumu par savulaik tik veiklo shēmotāju aprobežotību.

Bērziņš kā tīšām rada iespaidu, ka ir pamats minējumiem gan par viņa it kā “ģeopolitisko orientāciju uz austrumiem” un īpašām simpātijām pret Saskaņas centru kā šo “austrumu” pārstāvi Latvijā, gan par autoritārajām nosliecēm sadot pa galvu ikvienam, kura rīcība neatbilst viņa priekšstatiem par pareizu uzvedību uz ielas un politikā.

Uzreiz pēc Zolitūdes traģēdijas paziņojis, ka par to kādam ir jāatbild un pat jāsēž cietumā, Bērziņš līdz šim nav bildis, ka politiski atbildīgo ķēdītē pirmie acīmredzami ir Rīgas domes vadītāji. Divas dienas pēc tam, kad bija palīdzējis Dombrovskim pieņemt lēmumu par atkāpšanos no amata, prezidents uz tiešu jautājumu – kā vērtē Nila Ušakova atbildību – strupi atbildēja: “No manis tagad nekas neskanēs.”

Nekas daudz, atskaitot pirmīt minētos savstarpēji konfliktējošos signālus par valdības veidotāja izvēles kritērijiem, no Bērziņa nebija izskanējis līdz pat otrdienai. Toties tad gan nāca uzreiz tāds vēstījumu lērums, ka metaforiska “oligarhu apvērsuma” vietā jādomā pat par burtisku valsts konstitucionālo pamatu demontēšanas ieceri.

Kaktu ģeopolitika

Jau LTV raidījuma Viens pret vienu sākumā Bērziņš piedāvāja acīmredzot pirms tam apdomātu scenāriju parlamentāras republikas pārtaisīšanai par prezidentālu autokrātiju. Mūždien lēti populāro ideju par visas tautas vēlēta prezidenta institūcijas ieviešanu viņš izdekorēja ar tādām šāda prezidenta pilnvarām, kādas ir dažam valdniekam bijušajās PSRS republikās, taču nav ne iedomājamas, ne iespējamas demokrātiskā un tiesiskā valstī. Prezidenta kontrolē esot jānodod Satversmes aizsardzības birojs, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs un Latvijas Banka.

Par Maximas sabrukšanu vaina esot jāuzņemas tiem, kuri atlaida iepriekšējo Saeimu, uzskata prezidents. (Iznāk – visiem, kuri par to balsoja tautas nobalsošanā.) Iepriekšējā Saeima esot bijusi labāka, “mēs spēlējamies ar šādiem vārdiem kā “oligarhi”, lai radītu ienaidniekus”, bet patiesībā visas valsts politiskajā sistēmā iebūvētās nejēdzības esot “visu mūsu” kopīgā atbildība. Toties viņa lēmumi par to, kurš būtu cienīgs vadīt valdību, gan neesot mūsu darīšana. “Tā ir mana atbildība un mans lēmums!” prezidents sadusmojās, kad raidījuma vadītājs Gundars Rēders mēģināja izdibināt Pabrika noraidīšanas iemeslus. “Nav nekur teikts, ka man kā skolēnam jāatskaitās par to, kāpēc es uzrakstīju tā vai domāju šādi.” (Tiesa, ar to disonēja atziņa, ka “es varu izvēlēties eņģeli”, tomēr vajagot arī vismaz 51 balsi Saeimā.)

No visām Bērziņa sarunātajām pretrunām īpaši neomulīgs šķita viņa konceptuālais nerunīgums, kad tika skartas Latvijas stratēģiskās prioritātes – NATO un Eiropas Savienība -, un daudzvārdīgā aizsvilšanās, kad bija jāatbild, kāpēc brauks uz Olimpiskajām spēlēm Sočos, kuras daudzu rietumvalstu līderi izvēlējušies neapmeklēt, ņemot vērā cilvēktiesību situāciju Krievijā. “Jūs apmierina cilvēktiesību situācija Latvijā?” Bērziņš retoriski atvaicāja gluži kā Krievijas diplomāts vai apmaksāts anonīms “trollis” internetā. Un tieši tāpat ieteica labāk ieviest kārtību “savās mājās”.

Šķiet, Bērziņš pat nepamanīja, ka sev gribēto dzīvesgudra un patstāvīga lēmēja tēlu pats arī sagrauj, uzstājīgi skaidrodams, ka braukšot uz Sočiem tāpēc, ka to darīt viņu aicinājusi Latvijas Olimpiskā komiteja. Pats lemjot, pats par visu atbildot, nevienam neesot jāatskaitās kā skolniekam, bet iznāk, ka pat viena sabiedriska organizācija var pieņemt valsts galvam saistošus lēmumus?

Valsts prezidents diemžēl pats uztriepj fonu aizdomām par kādām slēptām interesēm. Viņa mundri paziņotais, ka nākamais gads būšot valstij “ļoti izšķirīgs”, arī liek bažīties, kurš tad un kādus vēsturiskus pavērsienus mums pa kluso gatavo, ja vien ar to nav domāta “derīgo izrakteņu” pasakainu krājumu atrašana Latvijas zemes dzīlēs, ko prezidents cerot “iekustināt”.

“Nākotne ir nākotnes cilvēku rokās” – šis Bērziņa teiciens, nav šaubu, papildinās latvju politiķu domu graudu apcirkņus. Taču prezidenta un arī politisko partiju nesaprotamā “taisām valdību” spēle neizbēgami rada priekšstatu, ka aiz tās ir kādas “spalvainas rokas”, un grauj uzticēšanos politiķiem. Jāatgādina – Dombrovska valdība atkāpās it kā tādēļ, lai vietā varētu nākt atbildīgāka, kompetentāka, lemtspējīgāka. Rezultāts pašlaik gan ir pilnīgi pretējs deklarētajam mērķim.

 

Komentāri (126)

Janka, Janic 22.12.2013. 03.05

viss šis teijaateris ir tiešaa saistiibaa ar naakošaa gada Eiropas miljardiem , šii valdiiba bija galiigi nevietaa tiem kuriem nagi niezeet niez tajaa pagraabties , tai kompaanijai par laimi , cietiem taa liela nelaime , naaca Zolituudes traģeedija ( cinisma kalngals) , premjeram tikšanaas laikaa ar prezidentu tika pasniegts ultimaats , uzņemties politisku atbildiibu un noiet no skatuves , koliidz izskaneeja versija , ka demisioneejusii valdiiba ir riiciibspeejiiga un nav jeegas vaimanaat par to kad tad iisti jaunaa staasies vietaa , taa tuuliit aazis no puzes saaka bleet ka šii demisijoneejusii valdiiba nedriikst ķerties pie Eiropas miljardu paardaliišanas , tagad atrodiet šii tejaatera scenaaristus? , tos kuri rausta aukliņas kuru galaa piekaarts beerziņs , galvenais ka jaabuut finansistam un ekonomistam , neder bijušais partijas sekretaars , tad jau Vilkam jaapiedaavaa , a kaapeec ta nav taada piedaavaajuma? lembe laikam speejiigs pateikt priekšaa arii vienotiibai deriigo kandidaatu ,nebuus vairs ilgi jaagaida kad kritiis priekškars šai izraadei.

+38
-2
Atbildēt

1

    dace_ampermane > Janka, Janic 22.12.2013. 10.07

    Viss tiek mērķtiecīgi un attiecīgi sakārtots un pārkārtots, lūk Strīķe arī padzīta [Ušaks jau teica Dombrovski padzina]. Līdz Sočiem visam jābūt sakārtotam!

    +22
    -1
    Atbildēt

    0

ligakalnina 22.12.2013. 09.03

Labi, Bērziņš ir Bērziņš, visiem zināms viņa “intelekts” ( nejaukt ar glumumu un izcilām mimikrijas spējām, kas ļauj peldēt pa virsu pie jebkuras varas), orientācija uz Austrumiem arī pašaprotama, šādiem blēžiem makšķerēt zivtiņas vienmēr vieglāk duļķainos un netīros ūdeņos, jo tie visu mūžu tādos dzīvojuši, visi saprot, ka aiz Bērziņa Puze un Maskava, “atkāpties nav kur”, tā ka “ne soli atpakaļ”.
Par pārējām partijām arī it kā viss skaidrs, SC un ZZS vienmēr atbalsta Lembergu, NA ne vienmēr, bet, kā nu kurā jautājumā, šoreiz gan tā, izskatās, Bērziņa pusē, RP ir uz sabrukšanas robežas, ļoti žēl, bet, vēl jau atlicis laiks, un to vismaz, varētu izmantot lietderīgi, bet, kas noticis ar V un kas notiek V iekšienē – tas vispār nav saprotams.
Katrā ziņā, iniciatīva ir Bērziņam, un, izskatās, neviens nespēj un pat negrib šo sagrabējušo un čīkstošo Lemberga bruņuvilcienu apturēt, no malas tas viss izskatās ļoti nesaprotami, slikti, un bīstami.

+37
-6
Atbildēt

23

    Ieva Aile > ligakalnina 22.12.2013. 15.08

    Viena kliķe,kas ved mūs purvā,vārdusakot,visi euroieviesēji,starp kuriem atšķirības minimālas,nebalsošu ne par vienu no viņiem.

    0
    -17
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 22.12.2013. 15.43

    TanteSidra,nesatraucies,man tavu līdzjūtību nevajag :D Un mani uzjautrina daudzu komentētāju aizraušanās ar sīku atšķirību meklēšanu viena politpūķa daudzo galvu ģīmjos. :)

    0
    -14
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 22.12.2013. 16.34

    Klusais,ja tu zinātu kāds noskaņojums ir manējiem,kas apkārt :D Nīdētājus pameklē citur.Manējie skaidri saredz valdošās kliķes īsto dabu.

    0
    -11
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 22.12.2013. 20.43

    Nu tas,kādā spogulī skaties,klusais.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 22.12.2013. 18.37

    Es nenīdu,bet gan atgādinu,ka pie varas esošā kliķe ignorēja demokrātijas pamatprincipus,neprasot tautas domas,ieviešot euro!No kā var secināt,ka tāpat šī kliķe darīs arī nākamreiz,ja tai sakārosies kaut ko ieviest pret tautas gribu!Citādi cilvēki to uz nākamajām vēlēšanām aizmirsīs,tāpat kā gāzētāju sataisītos mēslus.Piežūžos šeit komentētāji vairāksolīšanā,ka šitais mēsls ir drusku labāks par to mēslu un pircējs tiešām ņems un nopirksies :D

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 22.12.2013. 19.05

    Domāju,ka daļa no tautas esmu.Kāda daļa,to varēja un vajadzēja noskaidrot referendumā!Un šņukstēt par pāridarījumu,bet turpināt balsot par sasodītiem pāridarītājiem jau aicina tādi,kā tu,klusais.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 22.12.2013. 19.41

    Kuram vajag,tas lai iet.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 22.12.2013. 20.29

    Apkārtējie man netraucē,klusais,turpiniet vien slavēt savus euroieviesējus,kurš nu kuram mīļāks :D Lai iet tie,kuriem kaut kas traucē :D

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 22.12.2013. 19.29

    ABC,nesaki kur man iet,lai …Klusais,tavi vingrinājumi psicholoģijā ir nožēlojami :D

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    aigarsaboltins > ligakalnina 22.12.2013. 19.22

    Klau, ērik, nu ej tak tu vienreiz peles riet. Esi aizriebies.

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ligakalnina 22.12.2013. 20.54

    O! Bet šodien atzīst, ka “Āboltiņa neaizstāvēja vis Pabriku…”. Kā tad mūsu diskusija pirms dažām dienām? Nu neparko negribēji ne man, ne Panam Kleksim ticēt. Kas tad tagad? Kā tad tev pēkšņi cita dziesma?

    Vajag to kautkur pierakstīt, jo rīt tak atkal var pēkšņi aizmirst:))

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

    garausiitis > ligakalnina 22.12.2013. 19.25

    Ērik – kas tad Tev puisīt nodarīja pāri … nabadziņš …. bonbonku gribi ?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > ligakalnina 22.12.2013. 19.32

    Ēriks – ko neteiksi , tad jau Tev būs pie profesionāļa jāiet :)

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > ligakalnina 22.12.2013. 19.44

    Ēriks – aizej gan , apkārtējie novērtēs :) :) :)

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > ligakalnina 22.12.2013. 20.34

    Ēriks – tas lieliski ,ka Jūs netraucē :) vienkārši fantastiski Jums ir paveicies :) Kā domājiet vai spoguļattēlā ir tādi paši secinājumi ? :) :) :)

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > ligakalnina 22.12.2013. 15.07

    Jā, ķenci. Es arī par to pašu brīnos, jo Āboltiņa neaizstāvēja vis Pabriku, bet gan Rinkeviču!!! Lūk, interesanta lieta!

    +10
    -6
    Atbildēt

    0

    garausiitis > ligakalnina 22.12.2013. 18.45

    Ēriks – Tu esi tauta ? :) :) :) kabatslakatiņā šņukstošā tauta ? :) :) :)

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > ligakalnina 22.12.2013. 17.56

    Ēriks – nu labi , esi tad vienreiz vecis un beidz vismaz Tu nīdēt :) :) :)

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

    peerku > ligakalnina 22.12.2013. 09.24

    > dzeris49

    Jā, Bērziņa fenomens no malas izskatās ļoti nesaprotami, slikti, un bīstami, bet tagad vēl klāt nākusi arī Streļčenoka “Pirra uzvara”.

    +16
    -3
    Atbildēt

    0

    garausiitis > ligakalnina 22.12.2013. 16.16

    Ēriks – tante sidra ne jau Tev izsaka līdzjūtību … :) Taviem apkārtējiem , jo tiem jau grūti tādu nīdētāju visu laiku paciest :)

    +15
    -1
    Atbildēt

    0

    armn > ligakalnina 22.12.2013. 10.41

    Āboltiņai būtu jājūt, ka Vienotības vēlētājs jau tagad liek +/- nākošajām vēlēšanām.
    Vienotībai vajadzēja aizstāvēt Pabriku, ja jau reiz to izvirzīja.

    +17
    -3
    Atbildēt

    0

    Edzs > ligakalnina 22.12.2013. 15.31

    ēriks
    tava bezjēgas vaimanāšana te daudziem jau stipri krīt uz nerviem.
    mēģini varbūt savu traumu apārstēt, ja arvien vēlies par to runāt pastaigā pie psihiatriem un padzer ciklodolu ar klofelinu, – te tu līdzjūtību neizsauksi.

    +17
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 22.12.2013. 09.28

    Manuprāt, šie notikumi ir cieši saistīti, tos diriģē vieni un tie paši spēki, un norāda ļoti bīstamu vektoru, kur var aiziet valsts attīstība, ne tikai iekšpolitikā, bet, arī ārpolitikā.

    +24
    -2
    Atbildēt

    0

Juris Dzelme 22.12.2013. 10.14

Bērziņa mentalitātei tuvāki ir iejādīti komjaunieši, nevis brīvos vējus saelpojušies negantnieki.
politikā no visiem kaktiem dveš komunisma dvaka, ekonomikā – bijušo čekistu manīgums, un kur te nākotnes cilvēku iespējas ???

+30
-3
Atbildēt

2

    dace_ampermane > Juris Dzelme 22.12.2013. 11.05

    no televīzijas torņa Zaķusalā Ušaka un Sudrabas profīli Marksa un Engelsa izmēros plīvo. Un strādnieku rajona dzertuvēs morda, ločmelis un viedoklis beržās un sarunās iesaistās, lai vēlāk kur nākās varētu izstāstīt un drusku piepelnīties :)

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > Juris Dzelme 22.12.2013. 10.28

    fzss

    stūre drošās rokās, austrumu vējš pūš sejā, Maskavas sarkanie mūri vilinoši vīd uz horizōna, eņģeļu mūzika ar Kobzona balsi skan un no televīzijas torņa Zaķusalā Ušaka un Sudrabas profīli Marksa un Engelsa izmēros plīvo.

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu