Ungārijā atlepenos arhīvus ar spiegu un aģentu vārdiem • IR.lv

Ungārijā atlepenos arhīvus ar spiegu un aģentu vārdiem

16
Ieeja VDK pagrabos Rīgā - "stūra mājā". Foto: Ieva Čīka, LETA

Parlamenta opozīcija uzskata, ka varas iestādēm būtu jāpublicē dokumenti ar visu informatoru vārdiem

Ungārijas parlaments 19.decembrī pieņēmis likumu, kas ļaus atvērt sociālistiskās Ungārijas laika arhīvus, kuros varētu atrasties aptuveni 100 tūkstoši slepenā un represīvā dienesta informatoru vārdu, vēsta „Korrespondent.net”.

Tāpat kā Latvijā tā saucamie čekas maisi, arī Ungārijā padomju specdienesta slepeno ziņotāju vārdi, kuri darbojās aukstā kara gados, sabiedrībai bija slēpti vairākus gadu desmitus.

Iepriekš visi ungāru mēģinājumi pieņemt likumu, lai atklātu šo cilvēku vārdus, beidzās bez rezultāta.

Tomēr arī Ungārijā daudzi uzskata, ka ar pieņemto likumu nepietiek, jo arhīvi tiks atvērti vien pēc personīga iesaistītā cilvēka pieprasījuma. Ungārijas parlamenta opozīcija uzskata, ka varas iestādēm būtu jāpublicē dokumenti ar visu informatoru vārdiem.

Savukārt tie, kuri ir pret šo likumu, norāda, ka daudzi Ungārijas iedzīvotāji sadarbības dokumentus ar slepenpoliciju parakstīja pēc specdienestu spiediena, bet būtībā nevienu neizspiegoja un neziņoja. Līdz ar šā likuma pieņemšanu, pēc viņu domām, tiks nomelnoti un cietīs nevainīgi cilvēki.

Kā zināms, Latvijā Saeimā atsākušās debates par iespēju atklāt VDK aģentu un ziņotāju vārdus. Deputāti nodevuši komisijām izskatīšanai likuma grozījumus, kas paredz vēl uz 30 gadiem atlikt jautājumu par VDK aģentu atklāšanu sabiedrībai.

 

Komentāri (16)

Andris 20.12.2013. 20.47

„Ungārijā (..) arhīvi tiks atvērti vien pēc personīga iesaistītā cilvēka pieprasījuma.”
Arī Latvijā jau ļoti ilgu laiku ikviens, kurš uzskata, ka par viņu varētu būt ziņots VDK, var iet uz TSDC un iepazīties ar savu lietu.
Bet Saeimas un sabiedrības diskusiju kontekstā gribas pieminēt kādu spēkā esoša likuma pantu, uz kuru savulaik atsaucās arī ST, – „personām, kas sadarbojušās ar VDK, ierobežojumi ir noteikti līdz 2014. gada 3. jūnijam.” Pēc šī datuma “personas sadarbības fakta ar VDK konstatēšana (..) nav pieļaujama un tās iespējamo sadarbību ar VDK nedrīkst izmantot tiesiskajās attiecībās pret šo personu”.
Tātad gan likumdevējiem, gan sabiedrībai ir jāizvērtē: vai likumā fiksēto laiku pagarināt par periodu x (un tie nebūt obligāti nav Saeimas komisijas proponētie 30 gadi, vien kamēr Ritvara Jansona un citu profesionāļu iecerētā darba grupa – saskaņā ar valsts pasūtījumu – veiktu situācijas kopsakarību izvērtējumu un analīzi), vai arī … jau nākamajās Saeimas vēlēšanās ne pie viens deputāta kandidāta vārda neparādīsies TSDC „piezīme”. Jo naivi cerēt, ka Saeimai pirmsvēlēšanu periodā, kad būs jāveido jauna koalīcija un jārisina savstarpējās “pieslīpēšanās” jautājumiņi, kad izpildvaru reāli vadīs v.i., taču nāksies domāt gan par ekonomiku, gan par Rīgu – Eiropas kultūras galvaspilsētu, gan gatavoties pienākumiem, ko 2015. uzliks prezidēšana ES, radīsies laiks un vēlme neiet pa vieglāko ceļu VDK (un ar to saistīto struktūru) problēmas risināšanā.

+8
0
Atbildēt

2

    Rinalds Āriņš > Andris 21.12.2013. 22.21

    Guntim Brencānam:

    ja jau atsaucaties uz Austrumvācijas pieredzi: kā izskaidrojat faktu, ka tur “čekas maisi” (t.i. Stasi aģentu saraksti) kā tādi NAV PUBLISKOTI ?!?

    Tur ir tāda pati kārtība kā LV: proti katrs var pieprasīt aģentu ziņojumus par sevi (atbilst TSDC datu bāzei DELTA, ko nesajaukt ar “čekas maisiem”), bet ar daudz lielākiem svītrojumiem. Tā piem. IM (stukaču) ziņojumos ir izdzēsti un līdz ar to nesalasāmi visu 3.personu vārdi, kas tajos minēti.

    Cita lieta, ka Vācijā (saglabājušies ap 80% no visiem slependienestu arhīviem) ir veikti 1000-iem zinātnisku pētījumu par STASI un izdotas 100-ām pabiezu grāmatu par konkrētām STASI operācijām, konkrētām personām, disidentu lietām un tml.

    Bet “čekas maisu” publicēšana Vācijā nav bijusi un nebūs.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Gundars Āboliņš > Andris 21.12.2013. 06.40

    Čekas maisi ir jāpublisko. Pēc manas saprašanas svarīgākais ir tas, ka ļaus lielākai daļai cilvēku izprast un apjaust tā laikmeta nomenklatūras, drošības dienestu un pakļauto sistēmas efektivitāti, darbības principus un vienlaicīgi arī absurdos apstākļus, kādos cilvēkiem vajadzēja dzīvot un izdzīvot.
    Iepazinos ar līdzīgu nostāju attiecībā uz Austrumvācijas SED darbību, kas ir publiskota un vācieši var iepazīties ar dokumentiem, segvārdiem utt. Nedrīkst ļaut ilgāk ar to spekulēt un noklusēt! Pēc 30 gadiem tam nebūs nekādas jēgas, bet mērķis gan sasniegts – cilvēki vēl aizvien neko nezinās un liekulība varēs sist augstu vilni, tai pašā politisko aprindu līmenī…Neļaujiet noklusēt vēsturiskos faktus! Hitlera uzvaras gājieni un dalībnieki tika izķidāti, Padomijas režīms uzņēma apgriezienus, un Putins ar vienu kāju no Drošības sistēmas, ar otru vēl var spārdīt kādam no mūsējiem pa pēcpusi!:)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Janka, Janic 20.12.2013. 20.01

muusu saeima pilna ar čekas aģentiem vai to radiniekiem , taapat kaa agraak bija mineets ka gandriiz katra latviešu ģimenee ir kaads represeetais , akuraat taapat katraa ģimenee buus saistiiba arii ar šo postu , maišeļus jau nu vajag veert vaļaa , nekas nenotiks , vienkaarši daudz muldoņu nevarees vairs veert mutes vaļaa no tribiines gudri muldot, triisdesmit adus ar neviens tos ciet neturees , neceriet

+7
0
Atbildēt

6

    Inese > Janka, Janic 20.12.2013. 20.14

    Liecina Vladimirs Šatrovskis:

    Padomju laikā mani notiesāja. Par kolektīvismu. Tas viss izskatījās pēc politiskā pasūtījuma. Stāsts būtu jāsāk ar to, kā mēs kopā ar Haraldu Sīmani un Arvīdu Ulmi Cēsīs restaurējām Jāņa baznīcas torni. Kādam radās vēlme atsūtīt mums palīgus, kas paklausās arī, ko runājam. Mēs, kā jau brīvi ļaudis un pārāk slinki, lai pētītu visus sovetiskās ideoloģijas pamatpostulātus, arī izpaudāmies diezgan brīvi. Un es tiku zem preses.

    Mani netiesāja krievi. Mani nenodeva krievi. Visu izdarīja tie paši latvieši. Latviešu kolaboracionisti.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    Inese > Janka, Janic 20.12.2013. 22.20

    Un? Es pieļauju, ka arī Baltijas kara apgabala štābā vairākums bija cittautieši. Runa ir par to, ko liecina Šatrovska k-gs:

    Mani netiesāja krievi. Mani nenodeva krievi. Visu izdarīja tie paši latvieši. Latviešu kolaboracionisti.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Inese > Janka, Janic 20.12.2013. 20.05

    Citāts no L. Lapsas, K. Jančevskas un I. Saatčianes grāmatas “Latvietis parastais”:

    Vēl vairāk: diemžēl jāatzīst, ka pēckara Latvijā bija cilvēki, kas rīkojās nelietīgi pret saviem tautiešiem. 1949. gads to pierādīja: izsūtāmo sarakstus veidoja tie, kas mitinājās blakus, kuri zināja, ka tur un tur dzīvo cilvēki, kuriem pieder vairāk mantas vai kuri vienkārši ir gudrāki.

    Man bija iespēja papētīt izsūtāmo sarakstus un pavēles, un es atklāju, ka tie cilvēki, kuri ievācās mūsu Nītaures mājā, bija šos sarakstus veidojuši.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Inese > Janka, Janic 20.12.2013. 20.23

    MZGD k-gs/-dze, kurā vietā es še būtu fanojis par Putina k-gu? ;) Es fanoju par grupu The Doors, jūs kaut ko būsit smagi sajaucis ;) Bet, tā kā še runa ir par Ungāriju, piedāvāšu jūsu uzmanībai nevis ģeniālo The Doors daiļradi, bet gan ne mazāk ģeniālo ungāru grupas Omega 1969. gada dziesmu “Gyöngyhajú lány”:

    http://www.youtube.com/watch?v=CGt-rTDkMcM

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Ieva Leinerte > Janka, Janic 20.12.2013. 20.16

    Redzi nu Ločmelis pie ka totalitarisms noved. Bet tu te safanojies par pustotalitaro krievijas Putinu.

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    Andris > Janka, Janic 20.12.2013. 21.08

    > Ločmelis
    Neraizējieties velti, Ločmeli: ja speciālistu grupa ķersies pie izpētes un viņu pētījums tiks publiskots, varēsit būt iepriecināts – pētījumā parādīsies arī faktiņš, ka pirms neatkarības atgūšanas Latvijā bija ap 2 tūkstošiem VDK darbinieku, kas arī noteikti tiks izgaismoti. Un, ja nu NE-gadījuma dēļ Jūsu rīcībā acumirklī nav VDK vadošo kadru telefongrāmatas, varu pa draugam ieteikt uzvārdus atrast arī netā. Un lielum lielā daļa tur … nebūs latvieši.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

janis17 21.12.2013. 14.59

Ungārijā atlepenos arhīvus ar spiegu un aģentu vārdiem
________________________________________________
Vai tiešām pat virsrakstu nevar bez kļūdām uzrakstīt?

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu