Pabeigti Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvdarbi • IR.lv

Pabeigti Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvdarbi

16
Gaismas pils jeb Nacionālā bibliotēka, Foto: Kaspars Krafts, F64

18.janvārī, piedaloties viesiem un bibliotēkas arhitektam Birkertam, īpašā ceremonijā tiks atzīmēta pirmās grāmatas ienākšana bibliotēkā

Projekta būvuzraugs “Hill International” no pilnsabiedrības “Nacionālā būvkompāniju apvienība” (NBA) piektdien pieņēmis jaunās Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēku jeb “Gaismas pili” un tās dokumentāciju, tādējādi apliecinot, ka būvdarbi ēkā ir pabeigti.

Atbilstoši 2008.gadā noslēgtajam līgumam ir sākta noteiktā procedūra, lai janvārī ēku varētu nodot ekspluatācijā, aģentūru LETA informēja kultūras ministres padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Dagnija Grīnfelde.

Iepriekš jau vairākkārt uzsvērts, ka ēkas būvdarbu pabeigšana un nodošana ekspluatācijā tās gala lietotājam – LNB – ir juridiski nošķirami procesi. Pēc būvdarbu pabeigšanas ēka tiek gatavota nodošanai ekspluatācijā – testētas atsevišķas sistēmas un iegūti valsts un pašvaldību institūciju, tajā skaitā Rīgas būvvaldes atzinumi. No koordinētas un saskaņotas dienestu darbības būs atkarīgs datums, kad ēka tiks nodota ekspluatācijā un uz to sāks pārvest LNB krājumus.

Saskaņā ar Kultūras ministrijas noslēgto līgumu atsevišķi darbi, piemēram, labiekārtošana un konkrētu infrastruktūras objektu izbūve, turpināsies līdz maijam. Turpināsies arī darbs pie restorāna un galvenās auditorijas interjera izbūves, kuru projekti tika mainīti saistībā ar akustikas un Eiropas Savienības prezidentūras specifiskām prasībām. Minētie darbi notiks paralēli LNB pārvākšanās procesam strikti nodalītā būvdarbu zonā līdz nākamā gada maijam.

18.janvārī ar LNB jaunās ēkas saimnieka direktora Andra Vilka, arhitekta Gunāra Birkerta, valsts amatpersonu un ārvalstu viesu piedalīšanos īpašā ceremonijā tiks atzīmēta pirmās grāmatas ienākšana bibliotēkā. To palīdzēs īstenot nodibinājuma “Rīga 2014” un LNB organizētā akcija “Gaismas ceļš – grāmatu draugu ķēde”, atklājot Eiropas kultūras galvaspilsētas gadu Rīgā. Aprīlī lasītājiem durvis vērs pirmās lasītavas, kas tiks atvērtas pakāpeniski – stāvu pa stāvam, procesu noslēdzot augusta pēdējā nedēļā.

29.augustā – savā 95.dzimšanas dienā – LNB plāno jaunās ēkas oficiālo atklāšanu. Līdz atklāšanai uz jauno ēku būs pārvietoti vairāk nekā četri miljoni speciāli apstrādātu un sagatavotu krājuma vienību. Visu nākamo gadu bibliotēkā jau ieplānoti daudzi Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumi, izstādes, konferences, diskusijas, koncerti un citas publiskas norises.

Kultūras ministre Dace Melbārde atzina, ka šis ir bijis īpašs gads. Viņa salīdzināja vasarā Dziesmu un deju svētkos uzcelto simbolisko Gaismas pili ar tagad, gada beigās, pabeigto materiāli taustāmo “Gaismas pili”. Ministre norādīja, ka, piepildot daudzu cilvēku ilgi lolotu sapni, ir tapusi viena no lielākajām kultūras būvēm Latvijas vēsturē – valsts intelektuālā mantojuma simbols, zinātnes, izglītības un kultūras attīstības centrs.

Kā norādīja NBA padomes priekšsēdētājs Māris Saukāns, LNB būvniecība ir viens no apjomīgākajiem un tehnoloģiski sarežģītākajiem projektiem Latvijas vēsturē. Saukāns uzsvēra Latvijas uzņēmumu spēju īstenot tik vērienīgu projektu arī ekonomiskās krīzes laikā. Būvdarbu procesā esot izdevies ietaupīt valsts līdzekļus 7-8 miljonu latu apmērā. Saukāns uzsvēra, ka ar ēku varam lepoties visas Eiropas mērogā.

LNB ēkas būvniecība tika sākta 2008.gada jūnijā. Tās būvdarbus veic “Nacionālā būvkompāniju apvienība”, ko veido trīs lielākie Latvijas būvuzņēmēji – SIA “Re&Re”, AS “RBSSKALS” un SIA “Skonto būve”. Saskaņā ar līgumu, ko valsts ar būvuzņēmējiem parakstīja 2008.gada 15.maijā, bibliotēkas būvniecība izmaksās 114,6 miljonus latu.

2014.gada sākumā plānota bibliotēkas pārcelšanās no sešām pašreizējām bibliotēkas ēkām, lai 2014.gada vidū jaunā ēka pilnībā būtu pieejama apmeklētājiem. Lai “Gaismas pils” projekts būtu pabeigts, nepieciešama LNB ēkas būvdarbu pabeigšana un nodošana ekspluatācijā, LNB infrastruktūras pirmās kārtas objektu būvdarbu pabeigšana un nodošana ekspluatācijā, LNB aprīkošana ar mēbelēm un iekārtām, kā arī LNB pārcelšanās uz jauno LNB ēku un grāmatu krājuma pārvietošana.

Līdz 2014.gada 30.aprīlim jāpabeidz apkārtējās teritorijas labiekārtošanas un apzaļumošanas darbi un tehniskās ēkas iekšējās apdares darbi.

 

Komentāri (16)

Aivars Vilkaste 20.12.2013. 18.14

Virsraksts – Pabeigti Latvijas Nacionālās bibliotēkas būvdarbi.
Pēdējā rindkopa – Lai “Gaismas pils” projekts būtu pabeigts, nepieciešama LNB ēkas būvdarbu pabeigšana un nodošana ekspluatācijā,…
Kas tad tur galu galā ir pabeigts? Būvdarbi skaitās pabeigti tad, kad ēka ir pieņemta ekspluatācijā.

+6
0
Atbildēt

0

oktaavs 20.12.2013. 20.33

Visu noteiks apmeklētāju tūkstošu nebeidzamās rindas.. Pārpildīti autobusi no visas Latvijas ik dienas pievedīs lasīt gribētājus.. Viņi izmetīs miskastēs savus datorus un trauksies uz bibliotēku informācijas meklējumos. Štrunts par ceļa izdevumiem no attālākajām Latvijas pilsētām. Tauta taču tagad tik bagāta..
Protams, ka tie nosegs visus stikla kalna ekspluotācijas izdevumus. Nu, kaut vai elektrības rēķinus varbūt nosegs. Par apkuri un personāla uzturēšanu laikam nav pat vērts runāt.
Ā, mums priekš tā taču ir budžets :)
Bet tas jau tāds sīkums. Galvenais, ka nauda aizgājusi smukuma un dažu personāžu maciņa piepildīšanas vārdā.
Nekādi nepamet doma – ko praktiskie un nebūt ne tik nabadzīgie somi būtu darījuši šādā gadījumā ? Viņi ari uzreiz mestos realizēt par velti iesmērēto projektu, vai tomēr simtreiz pāskaitītu nodokļu maksātāju naudu ?

+7
-2
Atbildēt

3

    jmaklakovs > oktaavs 21.12.2013. 21.17

    west Kas liek cilvēkiem iet uz teātri? Operu? Kino? Visu var torentos nokačāt. Muzeji vajadzīgi? Nafig! Pat veikali nav vajadzīgi. Pazvani un picu pievedīs līdz mājam.
    Naudu ietaupīt? Kas jādara ar ietaupīto? Jāpasūta vēl viens hotdogs?

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > oktaavs 21.12.2013. 10.56

    Dzīvoju 160 km no Rīgas un man ir patiess prieks par “Gaismas pils” pabeigšanu. Noteikti ziedošu pāris dienas gadā, lai apmeklētu jauno bibliotēku. Un arī tad, kad būs jābrauc uz Rīgu citas darīšanas, starplaikus līdz savam autobusam varēšu pavadīt tur.
    Es neesmu bagāts, bet(tāpēc) nemēru visu nauda!
    Esmu laucinieks, bet(tāpēc) neesmu nabags!

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    oktaavs > oktaavs 21.12.2013. 15.04

    nomale
    Super ! Visu cieņu !
    Ja nav noslēpums – ko tieši meklēsi tajā bibliotēkā ? Kas ir tā informācija, pēc kuras jābrauc 160 km un par kuru nekādu naudu nav žēl ? Padalies, varbūt man arī vajag. :)
    Varbūt varu tavu naudu ietaupīt :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Ieva 20.12.2013. 16.41

Mums nevajadzēja mega dārgu kultūras simbolu, kurš vēl bez tam ir iznācis tāda ne visai izskatīga stikla čupiņa Daugavmalā. Nu nesanāca Sidnejas opera…
Mums vajadzēja Nacionālo bibliotēku, funkcionālu, ērtu, ar labu infrastruktūru, pieslēgumiem un piebrauktuvēm.
Kamēr vienā krastā izmetām naudu kultūras simbolam, tikmēr otrā – Prezidenta pilī sāka brukt sienas, un beigās viss nodega.

Tagad mums ir Simbols. Mega dārgs. Bet nav kur uztaisīt pieņemšanu Zviedrijas karalim. Dikti latviski viss sanācis. Nenopriecāties! Simboliski, vai ne?

+9
-8
Atbildēt

2

    aldis73 > Ieva 20.12.2013. 17.30

    latvietim padumjajam, nekad nebūs labi, īpaši internetā. :)

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Þanis Bezmers > Ieva 21.12.2013. 08.05

    Pastāsti, pastāsti, ar ko atšķiries no padumjā? Vai esi tur bijis, vai zini kā tas viss darbosies un ko tas maksās? Vai tikai kliedz – “nēesmu lasījis, bet atbalstu!” Odobrjam!!!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu