Āboltiņa: Partijām nevienojoties, prezidents premjera amatam var nominēt Riekstiņu • IR.lv

Āboltiņa: Partijām nevienojoties, prezidents premjera amatam var nominēt Riekstiņu

42
Māris Riekstiņš. Foto: Kaspars Krafts, F64

“Vienotība” neatsakās no savām tiesībām izvirzīt valdības vadītāja amata kandidātu

Premjera amata kandidāts, ko varētu piedāvāt Valsts prezidents Andris Bērziņš, ja partijas līdz 7.janvārim nespēs vienoties šajā jautājumā, varētu būt Latvijas pastāvīgais pārstāvis NATO Māris Riekstiņš, uzskata Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (Vienotība).

“Man liekas, ka nevienam nav īpašu šaubu, kurš ir šis kandidāts, kuru prezidents gatavojas nosaukt 7.janvārī,” sacīja Āboltiņa. Viņa piebilda – ja prezidents norādīja, ka šī cilvēka vārds jau izskanējis, tad nevajag “trīs reizes minēt”.

Taujāta, vai tas varētu būt Riekstiņš, politiķe atbildēja: “Domāju, ka jā.”

Vienlaikus Āboltiņa uzsvēra, ka “Vienotība” neatsakās no savām tiesībām izvirzīt valdības vadītāja amata kandidātu, bet tas, visticamāk, notiks pēc Jaunā gada, lai būtu pārliecība, ka par kandidātu panākta vienošanās.

Atbildot uz jautājumu, vai par premjera amata kandidātu varētu virzīt kādu no “Vienotības” ministriem, Āboltiņa atzina, ka pašlaik partija “neskatās šajā virzienā”. Viņa piebilda, ka arī diplomāti tika uzlūkoti kā iespējamās kompromisa figūras.

Komentējot iebildumus pret diplomāta Pētera Vaivara iespējamo kandidatūru, Āboltiņa sacīja: “Neiedomājami, ka cilvēks, kurš ir godam nesis Latvijas vārdu Japānā, Korejā, kurš kā valsts sekretāra vietnieks aizstāvējis ļoti daudzas valstij vajadzīgas lietas, šajā brīdī tiek uztaisīts kā “Saskaņas centra” ieliktenis.”

Politiķe arī sacīja, ka Vaivara kandidatūra nav oficiāli izvirzīta un nav arī oficiāli atsaukta, tomēr “tas pazemojums, kurš bija šajās dienās jāizcieš Vaivara kungam, nekādā veidā neveicinās, lai pieteiktos vēl kāds kandidāts”, ziņo LETA.

Āboltiņa arī pieļauj, ka notiks saruna par “”Vienotības” dubultajiem standartiem”. Viņa skaidroja, ka saruna varētu būt par “Vienotības” frakcijas dubultajiem standartiem, kas tiek izvirzīti pret potenciālajiem kandidātiem. Kā ziņots, “Vienotības” frakcijai bija “zināmas pārdomas un šaubas”, ņemot vērā publiski pieejamo informāciju par Vaivaru.

Kā uzsvēra politiķe, jaunajai valdībai jāspēj radīt miera un pārliecības sajūtu, ka 11.Saeimā ievēlētie politiķi ir pelnījuši šos mandātus.

Sākotnēji arī “Vienotība” runājusi ar Riekstiņu par iespējamo valdības veidošanu, tomēr viņu šim amatam nevirzīja. Taujāta, vai “Vienotība” būtu gatava strādāt Riekstiņa vadībā, Āboltiņa teica, ka vēl pāragri runāt par to, “kas būs, ja būs”.

Kā ziņots, Bērziņam esot padomā konkrēts premjera amata kandidāts, kuru piedāvāt partijām, ja tās nespēs vienoties līdz 7.janvārim, taču tas nebūšot nekāds pārsteigums, jo šī cilvēka vārds jau ir publiski izskanējis starp partiju apspriestajiem augstā amata potenciālajiem pretendentiem.

Bērziņš ceturtdien telekanālā LNT stāstīja, ka “Vienotības” pārstāvji viņam ziņojuši, ka izskatot trīs potenciālos kandidātus premjera amatam. Pats viņš kā savu favorītu minēja “Vienotības” pārstāvi Saeimas deputātu Jāni Reiru.

 

Komentāri (42)

Ojārs 20.12.2013. 09.36

Man nav skaidrs uz ko cer V vēlēšanās, ja uz tām ies ar tik nesimpātisku premjeru (Vaivaru), kuram turklāt pilns vezums ar vecu okupācijas laika bagāžu? Tā taču ir pašnāvība.
Tad jau lai lūdz sausiņu Vilku, tas vismaz cik necik derētu…

+6
-2
Atbildēt

3

    Ieva Priedenfelde > Ojārs 20.12.2013. 10.36

    A viņš, komjaunietis, strādā Japānā uz Latvijas Republikas interesēm vai varbūt palikuši sakari ar saimniekiem kremlī?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > Ojārs 20.12.2013. 10.38

    Bet Reiram bagāža tāda pati, tikai ar spējām krietni švakāk.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    garausiitis > Ojārs 20.12.2013. 10.01

    andrejs – es Pēteri atceros no studiju gadiem . Nu nedaudz jau tas džeks ir nomālēts ne tajā krāsā … tā ir domāju spēles taktika , jo jebkuru ,kas tagad būs nevēlams tagad piepalīdzot 4 varai varēs nolīdzināt ar zemi :) Kas ir fakts un ko atceros vēl šodien , tad viņš ir pedants , tas nu kā likts :) Vēl jau varētu pažļambāt , ka šamais šķīries … , kaut gan reāli ar Valdu nedzīvoja jau no 90 – to gadu vidus kā aizbrauca uz Helsinkiem , tad izvilks ,ka viņam tagad draudzene japāniete … :)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

garausiitis 20.12.2013. 09.31

Nu ko … notiek tas , ko jau no sākuma rakstīju – Bērziņpaps lieliski cīnās ar V :)
Interesanti ar ko šī pretimstāvēšana beigsies …
Nezinot aizkulises daudziem var rasties jautājums kapēc Bērziņpaps runā par Āboltiņu un Reiri , bet abi pauzē :) Ok Āboltiņa droši ka cierē uz komisāru , bet Reirs ? Domāju , ka Reiri pati Vienotība neizvirzītu , jo pārāk cieša viņam simbioze ar Āboltiņu … savukārt tālākais jau komunikācija ar Puzes ķeizaru un no tā izrietošās sekas …
Nu un pārējo shēma vienkārša – izvirza kādu nevēlamu , nopludina presē info , parādās protestētāji … līdz nonāk pie vajadzīgajiem kandidātiem :)
Un tagad paskatīsimies kā iesspējamās koalīcijas partneri rīkosies … RP drumslas neko nelēkās , jo tāpat ir jau sadalījušies atomos , ZZS arī nesprēgās , jo tā ir viņu taktika un pieredze … visi skati vērsti uz NA :)

+5
-1
Atbildēt

5

    Ieva Priedenfelde > garausiitis 20.12.2013. 10.33

    Tik tiešām, kādi dubultie? Vismaz trīskāršie.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > garausiitis 20.12.2013. 10.27

    Vai tu pie viena arī nepaskaidrosi, ko nozīmē “Vienotības” dubultajiem standartiem”. ?:)
    Es tā īsti nesapratu. Piedomāt jau var viskautko:)

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > garausiitis 20.12.2013. 11.34

    Es būtu brīnījusies, ja nebūtu (arī iekšienē). To, ka partijā, kas saplūda no trim un vēl ceturtās grupas, ir iekšējiās pretrunas, patiesi nav labi. Kas gan nav brīnums, ja skatāmies, kā pretrunas tika risinātas koalīcijā. Ja partijas iekšiene spiediens no viena, nosacīti – valdošā grupējuma, ir tikpat brutāls, neko citu sagaidīt laikam nevar.
    Līdz vakaram.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 20.12.2013. 11.48

    betij – viss ir relatīvi :) Redz te mēs runājam par V iekšējiem ķīviņiem , bet neaizmirsīsim , ka tieši tas pats ir NA iekšienē , par RP vispār neko nevar saprast tie vispār var uzsprāgt un sanalīties reizinātājos.
    Ja par konkrēto situāciju , tad manuprāt īstais tusiņa iemesls ar premjera kandidātiem ir tāds , ka no vienas puses Bērziņam ir kas padomā, no otras puses Āboltiņai gribas sev pakļāvīgu premjeru un no trešās puses VD meklē cilvēku , kas varētu turēt viņa iesākto līniju … Nu un tapēc tāds ķīselis :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > garausiitis 20.12.2013. 10.40

    betij – to ko konkrēti Āboltiņa domāja man ir grūti teikt , to viņai pašai jājautā :) tas ko zinu , ka pret Vaivaru bija pretenzijas arī iekšienē , konkrēti nezinu neko vairāk . Bet tas ka Āboltiņa atļaujas tā izteikties liecina par nopietnām problēmām …

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Ojārs 20.12.2013. 09.13

“Neiedomājami, ka cilvēks tiek uztaisīts kā “Saskaņas centra” ieliktenis.”
———————
Vecs kompartijas (iespējams arī čekas) štata darbinieks, jau neatkarīgās Latvijas laikā izvēlējies būt par Urbanoviča partijas biedru. Nu protams, ka viņš nav pārdēvētās interfrontes ieliktenis.

+4
-1
Atbildēt

4

    Ojārs > Ojārs 20.12.2013. 12.44

    DikembeSakamoto Taisnība gan. Tāpēc ietosinu pieņemt likumu, kas aizliegtu kompartijas un komjaunatnes štata darboņiem ieņemt amatus gan valsts, gan pašvaldību iestādēs un uzņēmumos uz mūžu.
    —————-
    To nu gan Vienotība un RP nepieļaus.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Ojārs 20.12.2013. 12.43

    aizmirst par kādu Juri Iesalnieku
    —————————-
    ZanE, mēs jau vakar atradām kopīgu valodu vienā mūs abus saistošā jautājumā…. Tā teikt, parādās interešu kopība… :)
    Un tagad atkal šitādas muļķības – vai tiešām Vienotība uzskata, ka dēliem būs jāatbild par tēva grēkiem. Tas gan laikam attiecas tikai uz latviešiem, jo tagad Latvijā dzīvojošajiem krieviem ar okupāciju nav nekāda sakara, vai ne?
    p.s. Vai JURIS Iesalnieks pretendē uz kādu amatu valdībā?

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > Ojārs 20.12.2013. 10.14

    ….andrejs…ahā!….nepareizā asins grupa… :)
    …neviens nesaka, ka Vaivars būtu Ziemassvētku dāvana, bet…ar šito purpināšanu nacionāļi kļūst pagalam smieklīgi…tiem nepatīkot Vaivars, jo nācis no VĻKJS aprindām, bijis partijas “Saskaņa Latvijai-atdzimšana tautsaimniecībai” biedrs kopā ar Urbanoviču….un līdz ar to ierakstās tautas nodevēju rindās….taču….aizmirst par kādu Juri Iesalnieku – kurš mūsdienu Latvijā partijas un vēlēšanu apvienības mainījis kā zeķes = Saskaņa Latvijai – atdzimšana tautsaimniecībai, Tautsaimnieku politiskā apvienība, Latvijas Zemnieku savienība, LSDSP, Sociāldemokrātu savienība, tak’ viss sācies ar komjaunatnes Ventspils rajona komitejas pirmā sekretāra posteni….un ar Vaivaru bijis vienās rindās gan komjauniešos, gan partijā Saskaņa Latvijai – atdzimšana tautsaimniecībai…..jeh!!!….:)
    ….riktīgi smieklīgi!…turklāt Jānītis Iesalnieks ar visiem nacionāļiem viens no lielākajiem purpinātājiem… :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > Ojārs 20.12.2013. 10.30

    Taisnība gan. Tāpēc ietosinu pieņemt likumu, kas aizliegtu kompartijas un komjaunatnes štata darboņiem ieņemt amatus gan valsts, gan pašvaldību iestādēs un uzņēmumos uz mūžu.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu