Vīķe-Freiberga: Esam bijuši bezspēcīgi pret korupciju • IR.lv

Vīķe-Freiberga: Esam bijuši bezspēcīgi pret korupciju

81
Vaira Vīķe-Freiberga. Foto: Gatis Rozenfelds, F64

Lai atgūtu uzticību pēc Zolitūdes, būs ne tikai jānosaka, kā varēja notikt šī traģēdija, bet arī sistemātiski jāpārbauda būvniecības nozarei Latvijā

Zolitūdes lielveikala sagrūšanas traģēdijā būs vesela atbildību ķēde, to nevarēs nogrūzt uz vienas personas vai vienas skrūves rēķina, uzskata bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga. Viņa teic, ka dramatiski bijis tas, ka pēc 22 neatkarības gadiem visas iestādes, kam jāseko korupcijas novēršanai, ir bijušas bezspēcīgas.

„Ir vietā pārvērtēt, kāds ir politikas klimats – ja ikdienā runājam par „Misteru 20%” un tamlīdzīgi, tad ko mūsu slepenās iestādes ir darījušas,” intervijā žurnālam „Ir” vaicā Vīķe-Freiberga. Tad valstī kaut kas radikāli nav kārtībā, uzskata eksprezidente. „Tā ir pļauka sejā Latvijas valstij.”

Par Zolitūdes traģēdiju, kurā bojā gāja 54 cilvēki, viņa teic, ka satraucošākais šajā lietā, kas atklājies, ir būvniecības trūkumi Rīgas pilsētā, kur darbojas puse no visas Latvijas ekonomikas. Un tā, viņasprāt, ir vesela ķēde, sākot no iesaistītajām firmām, kas saņem valsts pasūtījumus un bauda augstāko instanču uzticību, beidzot ar Rīgas domes vadību.

Vīķe-Freiberga intervijā arī teic, ka atbildības ķēde par Zolitūdes traģēdiju „var pienākt pietiekami tuvu domes darbībai”, un tad Rīgas mēram Nilam Ušakovam (SC), kurš neatkāpās no amata pēc traģēdijas, būs grūti „atsaukties uz vēlēšanām, būs jāreaģē uz izmeklēšanā atklāto”. Patlaban gan tas esot tikai sirdsapziņas jautājums, saka eksprezidente un norāda: „Te būs ļoti svarīgi šo atbildības ķēdi izvirzīt cik augstu vien iespējams.”

Viņa uzskata, ka pēc Zolitūdes traģēdijas „atgūt uzticību varēs tikai ar tādu rīcību, kas ne vien identificēs, kā varēja notikt šī nelaime, bet tiešām sistemātiski pārbaudīs būvniecības nozari Latvijā”.

Tikmēr ceturtdienas rītā iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) LNT raidījumā „900 sekundes” teica, ka ir nedaudz iekavējusies Zolitūdes sagruvušā lielveikala “Maxima” drupu nostiprināšana, kas liedz tajā iekļūt izmeklētājiem un ekspertiem un veikt galveno no būvekspertīzēm.

Ministrs stāstīja, ka gaidījis lielāku atsaucību no būvniekiem – tikušas uzrunātas piecas vai sešas kompānijas, kas varētu nostiprināt ēkas paliekas, taču īpaša atsaucība neesot bijusi vērojama. Pašlaik ar vienu no kompānijām, kuras vārdu ministrs neatklāja, sarunas esot nonākušas noslēguma fāzē un tiek diskutēts par darbu veikšanas termiņiem un citiem līguma nosacījumiem. Šajās pārrunās esot iekavēta “kāda nedēļa”.

Kozlovskis uzsvēra, ka iekļūšana pussagruvušajā ēkā ļaus veikt pamatekspertīzi, lai pārbaudītu konstrukciju noturību. Šī ekspertīze pašlaik uzskatāma par atslēgas lietu izmeklēšanā.

Politiķis tomēr uzskata, ka izmeklēšana arī bez iekļūšanas ēkas gruvešos notiek intensīvi – ir tikušas veiktas daudzas dažādas pratināšanas, izņemts liels skaits dažādu pierādījumu u.tml. Arī Kozlovskis uzsvēra, ka aizturēto un apsūdzēto lietā pagaidām nav, lai nerastos problēmas ar procesuālo termiņu ievērošanu. Mēs runājam par mēnešiem, nevis gadiem ilgu izmeklēšanu, piebilda ministrs.

Visu Nellijas Ločmeles interviju ar Vairu Vīķi-Freibergu lasiet žurnālā „Ir” šeit.

 

Komentāri (81)

Ieva 19.12.2013. 09.17

Pilnīga taisnība. Un visam tam pamats ir morāles degradācija. Ja varam (mēs, mēs paši, ne politiķi vai kāda melnā roka no ārpuses) pārvēlēt Cauni, Ameriku, Ušakovu, Lembergu, ko varam runāt par pārejo? Ja mēs paši (mēs, mēs paši, ne politiķi vai kāda melnā roka no ārpuses) dodam viņiem iespēju būt amatos, tad kāpēc mēs sagaidam, lai viņi būtu godīgi un tīri? Katra tauta ir pelnījusi tādus karaļus kāda viņiem ir. Ja mums prezidents ir Eiropas fondu izkrāpējs, Saeimas vadošās frakcijas vadītājs rāda piemēru kā optimizēt nodokļus, ko varam gribēt?
Zolitūdes traģēdija bija sāpīgākā izpausmes forma. Bet būs vēl. Augsne tam ir plaša, viss attīstās. Augļi nobriedīs un plīsīs. Cieti!

Un korupcija jau mums ir legāla. Zatlers un KNAB to savulaik legalizēja. Tik kukulis aploksnē jāieliek un jānosauc par pateicību. Tāpēc jau ar necīnamies.

+14
-3
Atbildēt

2

    Çriks Rozenfelds > Ieva 19.12.2013. 09.35

    Kur nu Zatlers. Viss bija “legalizēts” jau līdz Zatleram.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    ineta_rr > Ieva 19.12.2013. 16.05

    Personas ar sodāmību nevar kandidēt vismaz uz Saeimas un droši vien arī pašvaldību vēlēšanām, ja tiesībsargājošās iestādes un tiesas darītu savu darbu, tad vēlētājiem nemaz nebūtu iespējas tādus „varoņus“ pārvēlēt, lai vai cik populāri viņi nebūtu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Çriks Rozenfelds 19.12.2013. 09.32

Palabojiet šito gan!

….nevarēs ***nogrūzt*** uz vienas personas vai vienas skrūves rēķina

+8
-1
Atbildēt

0

Ludmila 19.12.2013. 10.15

Galvenais Latvijans nelaimju cēlonis ir ne jau valdība , bet VĒLĒTĀJS kurš ir darba devējs politiķim . Un LV pilsonis ir nekvalitatīvs vēlētājs . Latvijā ar steigu jāievieš vecuma cenzs vēlēšanās . Var arī citus variantus , kā piemēram nomaksātie nodoķi ..

+6
-1
Atbildēt

3

    Ludmila > Ludmila 19.12.2013. 12.14

    Likuma atmešana par operatīvo kontroli tiek VVF ieskaitīts kā +. Taisnības labad jāsaka , es to likumu nelāsīju , bet ja TP un ZZS tas patīk tātad slikts . Kā teikt kņigu ņečtal no mņeņie jest .

    Tikai maza piebilde , viņai dūša parādījās laikā kad prezidentūra jau beidzās un viņa ne ar ko neriskēja .

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    kristaps_drone > Ludmila 19.12.2013. 14.50

    >tradutrice
    “Pateiksim lielum-lielo paldies Aldermanei par sistēmas sakārtošanu, jo uz šīs sistēmas balstās viss SC elektorāts.” un pie reizes neaizmirsīsim pateikties šajā pat sakarā arī Vīķei Freibergai, jo viņa bija tā, kura savulaik tik pārliecinoši deklarēja, ka mums vajag mainīt valsts valodas likumu un mīkstināt pilsonības likumu, lai okupanti un kolonisti ar visiem saviem pēctečiem varētu naturalizēties, jo savādāk mūs Europa nesapratīs un nepaņems ES.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > Ludmila 19.12.2013. 11.04

    mīlīt, Latvijā ar steigu jāpārbauda, vai no nepilsoņiem pārtapušie pilsoņi vispār atbilst pilsonības kritērijiem (kaut vai valodas prasmes kritērijs) un vai šiem t.s. pilsoņiem paralēli nav Krievijas pase kabatā! Manuprāt, šādu “pilsoņu” skaits ir BAISS! Pateiksim lielum-lielo paldies Aldermanei par sistēmas sakārtošanu, jo uz šīs sistēmas balstās viss SC elektorāts.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu