Lembergs piesaka pretenzijas uz ES fondiem • IR.lv

Lembergs piesaka pretenzijas uz ES fondiem

41
Aivars Lembergs. Foto: Ieva Lūka, LETA
Indra Sprance

Brigmanis: Jābeidz tiražēt to stulbo Lemberga jautājumu

Pamatīgu pārsteigumu gan Finanšu ministrijai, gan Eiropas Komisijas (EK) pārstāvjiem šomēnes sagādājis Ventspils saimnieks Aivars Lembergs, kurš personīgi ieradies ES struktūrfondu uzraudzības komitejā un uzstājies ar ziņojumu, asi nokritizējot sagatavotos naudas sadales principus un paziņojot, ka demisionējušai Dombrovska valdībai nav morālu tiesību apstiprināt iesniegšanai EK Latvijas pozīciju.

Lembergs kā Kurzemes plānošanas reģiona pārstāvis 5.decembrī ieradies ES struktūrfondu uzraudzības komitejā un uzstājies ar kritisku ziņojumu, ceturtdien raksta žurnāls “Ir”.

Paralēli Latvijas valdības krišanai un jauna valdības vadītāja meklēšanai notiek smagas konsultācijas ar EK par Eiropas Savienības struktūrfondu sadali nākamajiem septiņiem gadiem. Šajā cīņā par ES naudas sadali nonācis pat tik tālu, ka Lembergs paziņojis – demisionējušajai Valda Dombrovska (Vienotība) valdībai neesot morālu tiesību apstiprināt iesniegšanai EK Latvijas pozīciju, raksta žurnāls.

Pēc “Ir” rīcībā esošās informācijas, šāda Lemberga uzstāšanās šokējusi sanāksmes dalībniekus, nostiprinot Latvijas un EK pārstāvju pārliecību par nepieciešamību paātrināt vienošanās apstiprināšanu.

Finanšu ministrs Andris Vilks (Vienotība) gan neitrāli komentējis šādu Lemberga rīcību, norādot, ka visiem, arī pašvaldību pārstāvjiem ir tiesības uz savu viedokli par investīciju plānošanu.

Savukārt Lembergs “Ir” skaidrojis, ka pašreizējā Latvijas pozīcija ES fondu naudas sadalē neatbilstot valdības apstiprinātajiem attīstības plānošanas dokumentiem “Latvija 2030”, NAP un reģionālās attīstības pamatnostādnēm, kur uzsvērts atbalsts Latvijas policentriskai attīstībai.

Lembergs sarēķinājis, ka Rīga saņemšot piecreiz vairāk ES fondu naudas nekā pārējā Latvija, tāpēc rosina jaunu pieeju finansējuma sadalē. Tas paredzētu ne vien palielināt finansējumu dažādās nozarēs projektiem ārpus Rīgas, bet arī ieviest jaunu prioritāti – «negatīvo valsts attīstības seku mazināšanai valsts ārējo robežu un Baltijas jūras piekrastes pašvaldībās», kas paredzētu vienlīdzīgu finansējuma sadali starp Latgali un jūras piekarstes pašvaldībām. Argumentācija – «jūras robeža ir lielāks attīstību ierobežojošais faktors».

Gala lēmumi par ES naudas sadales principiem tiks pieņemti nākamā gada sākumā, un, iespējams, šo procesu noslēgs pašreizējās valdības pārstāvji.

Tikmēr Lemberga tuvināšanās valdībai jau pavisam atklāti tiek lobēta ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas līdera Augusta Brigmaņa palīdzību. Viņš žurnālam “Ir” teicis, ka ZZS ir gatava iet valdībā “uz normāliem noteikumiem – nevis ZZS atbildības sfēras iedala pēc pārpalikuma principa, bet gan visi sanāk kopā un ir noņēmuši visus [problēmu] jautājumus, pirmkārt, jau beidz tiražēt to stulbo Lemberga jautājumu. Vienkārši beidz”.

Indras Sprances rakstus “Miljardu dalīšana” un “Laimes liešana” lasiet žurnālā “Ir”.

 

Komentāri (41)

ligakalnina 19.12.2013. 08.47

Tie vēl ir ziediņi, odziņas būs pēc nākamajām Saeimas vēlēšanām, jo nākamajā Saeimā SC un ZZS kopā var dabūt tuvu 50 balsīm.
Protams, formāli koalīcijas starp šīm partijām, visdrīzāk, nebūs, bet, neformāla bijusi vienmēr, arī šis te senilais brīnumprezidents iebalsots pateicoties SC, ZZS un PLL.
Tad jau arī var gaidīt Saeimas balsojumu, referendumu, vai ko citu par prezidenta pilnvaru paplašināšanu vai ko līdzīgu, izskatās, atriebīgais Puzes žurkulēns vēlēsies kompensāciju par to, ka kādu laiku nav ticis pie siles, un tad sāksies pavisam liela jautrība, un ne jau tāpat vien Bērziņš tik uzstājīgi par to rezonē.
Pēc Bērziņa un Lemberga uzvedības var saprast, ka ir arī kāds plāns pagriezienam Austrumu virzienā, šie te blēdīgie ekskomunisti austrumu politikas duļķaunajos ūdeņos jūtas daudz labāk, nekā relatīvi tīrākā Rietumu ekonomiskā un politiskā vidē, tīrība, caurspīdīgums, atklātība, likuma vara šiem te blēžiem līdzinās nāvei, Ušakova un Lemberga attiecības ar presi neatšķiras ne par matu, šie cilvŗeki neatzīst nevienu no demokrātijas pamatvērtībām, ieskaitot brīvu ekonomiku un brīvu presi, ko aizvieto ar administratīvo resursu un propagandu.

+17
-1
Atbildēt

2

    dzintarz > ligakalnina 19.12.2013. 09.03

    dzeris49 … odziņas būs pēc nākamajām Saeimas vēlēšanām.
    … atriebīgais Puzes žurkulēns .. ir arī .. plāns pagriezienam Austrumu virzienā..
    ==========
    Akurāt kā kremļa asiņainais mērkaķēns miniatūrā.
    Punduris.
    Atriebīgs.
    Autoritārs, lai neteiktu – diktators.
    Pārņemts ar austrumu virzienu.
    Zaglīgs un melīgs pēc velna.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    emb_riga > ligakalnina 19.12.2013. 09.07

    Nav nekāds brīnums.SC(krievu un ebreju oligarhi),ZZS(Lembergs),PLL(pārējie latviešu oligarhi).Viņu intereses saskan – kā izlaupīt Latvijas budžetu,piesavināties ES finansējumu,aplaupīt Latvijas tautu.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

Jānis 19.12.2013. 08.09

Aha, un kur Vidzeme, ja tikai piejūra un Latgale? Domājat Ziemeļvidzemē, Igaunijas pierobežā viss ir kārtībā?

+11
-2
Atbildēt

2

    Inese > Jānis 19.12.2013. 08.38

    Jautājienu gan vajadzētu formulēt savādāk, Jāņa k-gs. A kur Vidzemes pašvaldību vadītāji? Ko šamie tik kūtri? Varbūt tomēr vajag atraut pakaļu no sēdekļiem un aizbraukt uz šādām apspriedēm? Gaidu jūsu atbildi.

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    Jānis > Jānis 19.12.2013. 11.14

    Mana atbilde būs ar piemēru – Kad nesen Alojas novads izteica vēlmi pārvietoties no Rīgas plānošanas reģiona uz Vidzemes reģionu, tad viņus slaidi VARAMs atšuva. Tur zirgam jāsmejas, kad paskatāmies uz reģioniem un to, ka pie viena galda sēž Aloja un bagātās pierīgas pašvaldības. Iespējamība, ka viņām būs vientas un tās pašas problēmas ir nulle.

    Kad ZVidzemes pašvaldības runāja Rīgā par Ziemeļu stīgas pabeigšanu – valsts sekretārs Antonovs liekas vispār nezināja, par ko ir runa.

    Tāpēc es Jūsu tekstu palabošu savādāk – kad Rīga būs gatava nokāpt no saviem augstumiem un visas cacas ministrijās sapratīs, ka Rīga nav Latvija, un atbrauks uz Aloju, Mazsalacu, Burtniekiem, Kocēniem u.c. nelielajām pašvaldībām un visamz nedēļu te padzīvos, tad arī būs jēdzīga saruna.

    …un reģionu pašvaldību vadītāji nudien nav tie, kuriem varētu pārmest kūtrumu, ka viņi neko par sevi neliek manīt ministrijās…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Mia 19.12.2013. 09.07

Interesanti un skumji uz to ir noskatīties! ES fondu investīciju sadale notiek nu jau vairāk nekā gadu, bet Lembergs visu laiku bija kluss, ne čiku ne grabu – ja arī tas notika, tad ne redzami. Tad notika dīvainais pavērsiens ar Dombrovski. No malas arī šis process izskatās krietni nesaprotams. Un hop! Lembergs ierodas ES fondu pagaidu uzraudzības komitejas sēdē, kur piedalās ne tikai Latvijas institūciju pārstāvji un sadarbības partneri, bet arī EK vairāki pārstāvji un izvērš savu prezentāciju – farsu! Līdz ar to pārdomas drīzāk manī izraisa jautājums, kāpēc tas notiek tikai tagad, un kas ir par pamatu pamatu šīm redzamajām izmaiņām?

+10
-2
Atbildēt

2

    Inese > Mia 19.12.2013. 09.21

    Jums taisnība! ES fondu sadalei jānotiek aiz slēgtām durvīm un īpaši slepenā režīmā, modri raugoties, lai apspriežu zālē neiekļūtu neviens pats pašvaldības vadītājs.

    +2
    -7
    Atbildēt

    0

    Mia > Mia 19.12.2013. 09.36

    Kas tieši notiek aiz slēgtām durvīm? ES fondu investīciju sadale jau nenotiek vienā dienā, dokumenti tiek gatavoti jau ļoti ilgu laika periodu – visi dokumenti ir publiski pieejami. ES fondu pagaidu uzraudzības komitejas sēdē parasti piedalās ap 100 dažādi pārstāvji – lielākā daļa, dažādi nevalstisko organizāciju pārstāvji, plānošanas reģioni, sadarbības iestādes utt., un cik no viņām izsaka viedokli??? Daži!

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu