Opozīcijas līderi: Janukovičs "nodevis ukraiņus lombardā" (papild.) • IR.lv

Opozīcijas līderi: Janukovičs “nodevis ukraiņus lombardā” (papild.)

29
Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs (no kreisās) tikšanās laikā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Foto: AFP/LETA

Putins sola: Krievija samazinās gāzes cenu Ukrainai un uzpirks tās obligācijas

Reaģējot uz ziņām, ka Ukraina un Krievija otrdien vienojušās par gāzes cenām un Krievijas investīcijām Ukrainas valdības vērtspapīros, otrdienas vakarā uz Kijevas Neatkarības laukumu atkal plūst tūkstošiem protestētāju, bet opozīcijas līderi pauduši viedokli, ka prezidents Viktors Janukovičs Maskavā “nodevis ukraiņus lombardā”.

Viņi uzsvēruši, ka ir svarīgi zināt, ko tieši Janukovičs apsolījis savam Krievijas kolēģim Vladimiram Putinam, vēsta LETA/Segodnya.

Krievijas un Ukrainas nule kā parakstītās vienošanās nav šķērslis Ukrainas asociācijai ar Eiropas Savienību (ES), otrdien pavēstīja ES paplašināšanās komisārs Štefans Fīle.

“Citiem vārdiem sakot, ja Maskavā notikušo sarunu rezultāts ir Ukrainas un Krievijas tirdzniecības attiecību normalizācija uz abpusēji izdevīga pamata un ja šīs vienošanās atbilst saistībām, kuras ukraiņi parakstījuši, kad viņi parafēja līgumu par asociāciju un apstiprināja to savā valdībā 18.septembrī, tad šādu notikumu attīstību var tikai apsveikt,” sacīja Fīle.

Viņš norādīja, ka vēl nāksies iepazīties ar to, par ko Ukraina un Krievija vienojušās Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča Maskavas apmeklējuma laikā.

Vienlaikus komisārs uzsvēra, ka “līgums par asociāciju Kijevu nenostāda izvēles priekšā – Maskava vai Brisele”.

Lietuvas – ES prezidējošās valsts – ārlietu ministrs Lins Linkevičs apliecināja, ka atbilstoši viņa saņemtajai informācijai neviens no 14 līgumiem, kurus otrdien Maskavā parakstījusi Ukraina, nav pretrunā ar Ukrainas plāniem par tuvināšanos ar ES.

Tikmēr mītiņā Kijevā opozīcijas partijas “Batkivščina” (“Tēvzeme”) parlamenta frakcijas priekšsēdētājs Arsēnijs Jaceņuks norādījis, ka ir būtiski – Maskavā nav parakstīts nolīgums par Muitas savienību. Pēc viņa teiktā, Janukovičam pirms došanās pie Putina nosūtīts opozīcijas vēstījums – ja tāds dokuments tiks parakstīts, viņš varēšot uzskatīt, ka saņēmis “biļeti uz vienu pusi”.

“Ukraiņu tautai ir tiesības zināt, ko apsolījis Janukovičs,” savukārt uzsvēris opozīcijas partijas UDAR līderis, pasaules boksa čempions Vitālijs Kļičko, piebilzdams, ka Ukrainā jārīko pirmstermiņa prezidenta vēlēšanas un viņš vēlas “aicināt prezidentu ringā”, uzskatot viņu par savu personisko sāncensi.

“Janukovičs šodien nodevis Ukrainas tautu,” paziņojis nacionālistu partijas “Svoboda” (“Brīvība”) līderis Oļegs Tjagņiboks. “Viņš faktiski ieķīlājis lombardā agrorūpniecisko kompleksu, lidmašīnu būvi, kuģu būvi un tā tālāk. Un tagad par šo Maskavas naudu grib lāpīt robus pirmā ceturkšņa budžetā.”

Pēc Kļičko teiktā, nav izslēgts, ka ieķīlāta arī Ukrainas gāzes transporta sistēma.

Tjagņiboks savukārt norādījis, ka Janukovičam, tiekoties ar Putinu, būtu bijis jāizvirza jautājums par bijušās Padomju Savienības „Krājbankā” noguldīto ukraiņu līdzekļu un vienas sešpadsmitās daļas PSRS zelta un valūtas rezervju atgūšanu, kā arī par Krievijas rīcībā nonākušo ārvalstu rezidenču atdošanu.

Ukrainas galvaspilsētā turpinās protesta akcijas. Vairāk nekā 10 000 cilvēku otrdienas vakarā sanākuši uz tautas sapulci jeb veči, raizējoties, ka Maskavā varētu būt parakstīts līgums par Ukrainas pievienošanos Krievijas vadītajai Muitas savienībai. Lai gan šīs bažas neapstiprinājās, cilvēki lielā skaitā ierodas Neatkarības laukumā ar Ukrainas un Eiropas Savienības karogiem.

Laukumā izveidots arī “Raudu un cīņas mūris” – no koka brusām veidota siena, uz kuras protesta akcijas dalībnieki raksta, no kādām Ukrainas pilsētām ieradušies Kijevā. Lasāmi arī sludinājumi, kuros cilvēki aicināti sasildīties, piedaloties laukuma uzkopšanā, un tiešām – pēdējās dienās tur kļuvis krietni vien tīrāk un kārtīgāk. No skatuves dienas laikā skandēta dzeja, cilvēki jau ierasti sildās pie ugunskuriem un organizējas svarīgāko objektu piketēšanai, pieļaujot, ka uz barikādēm nāksies pavadīt vēl vismaz mēnesi.

Putins ar Janukoviču neesot runājis par Muitas savienību

Krievija un Ukraina vienojušās par Ukrainai piegādājamās gāzes cenas samazināšanu, paziņojis Krievijas prezidents Vladimirs Putins pēc Kremlī notikušās tikšanās ar savu Ukrainas kolēģi Viktoru Janukoviču.

Tāpat Putins paziņoja, ka Krievija Ukrainas valdības vērtspapīros investēs 15 miljardus ASV dolāru, vēsta LETA/AFP.

Tajā pat laikā Putins uzsvēra, ka ar Janukoviču netika runāts par Muitas savienību.

Ukrainas finanšu ministrs Antons Siluanovs skaidrojis, ka eiroobligācijas Ukraina sākšot izlaist jau šogad, un tās Krievija iepirks šogad un nākamgad, informē „Newsru.com”.

Pēc portāla ziņām, tieši 15 miljardus ASV dolāru Krievija esot solījusi Ukrainai apmaiņā pret iestāšanos Muitas savienībā.

Pēc abu valstu prezidentu tikšanās Kremlī Krievija un Ukraina otrdien parakstījusi līgumu par tirdzniecības barjeru atcelšanu un ekonomisko attiecību stiprināšanu.

Līgumu par “tirdzniecības ierobežojumu atcelšanu” 2013. un 2014.gadam parakstīja Krievijas ekonomikas ministrs Aleksejs Uļjukajevs un viņa ukraiņu kolēģis Igors Prasulovs.

(papildināta ar Ukrainas opozīcijas reakciju uz abu prezidentu tikšanos)

Komentāri (29)

armn 17.12.2013. 19.24

Ja valsts pārvalde ir korumpēta un tās dēļ valsts zaudē 15mld gadā, kurai pēc tam jāaizņemas, padarot valsi atkarīgu no aizdevēja, tad manuprāt vispirms jāmaina valsts pārvaldes veids. Tieši to, ko ES prasīja, lai izvairītos no mūžīgi atkarīgas Ukrainas. Arī lēta gāze ir kā “turēt uz adatas” energoneefektīvas rūpniecības atkarīgu valsti.. 20 gadi pagājuši un Ukrainas smagā rūpniecība joprojām ir viena no, (ja ne visvairāk) enerģiju (naudu) patērējoša Eiropā. Respektīvi, ja netiks veiktas reformas, ko prasīja ES, Krievija riskē regulāri uzturēt nabadzīgu Ukrainu un hroniski zaudēt līdzekļus, kas pašai Krievijai trūkst. Kaut kas līdzīgs jau tika piedzīvots ar Padomju Savienību.

+16
0
Atbildēt

1

    Ansis > armn 18.12.2013. 10.33

    Krievijai tautas labklājība nekad nav daudz interesējusi. Vienmēr svarīgāk ir bijis Cara pienākums pret …”slāvu mantojumu”, “pareizticību” utml ekspansijas plāni.

    Krievija gāzi no zemes spēj izpumpēt vairāk, nekā pardot. (tikai ziemā ir problēmas ar transporta jaudām) Līdz ar to reāli viņi nekādu naudu nezaudē – tikai nedaudz straujāk notērē savus derīgos izrakteņus.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

gliters 18.12.2013. 08.47

Tā lūk:

“В отношениях с Украиной ложно понимаемые геополитические интересы поставлены выше экономических интересов РФ. 15 млрд долларов займа Украине возьмут из фонда национального благосостояния, который вообще-то предназначен для выплаты пенсий россиянам”.

http://www.newsru.com/finance/18dec2013/credit_ucraine.html

+7
0
Atbildēt

0

dro 17.12.2013. 22.30

Инвестиционная программа “Газпрома” сокращается из-за экономии и неуступчивости Китая
Китай стремительно увеличивает закупки сжиженного газа, а также наращивает импорт газа из Средней Азии. Эксперты, с которыми пообщались журналисты, полагают, что Пекин продолжает торговаться и тянет время, изучая, как развивается экспорт сжиженного природного газа из США и Канады, а также собственные сланцевые проекты КНР.
http://newsru.com/finance/17dec2013/gazprominvestcn.html

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu