Poliju un Baltijas valstis satrauc Krievijas raķešu izvietošana • IR.lv

Poliju un Baltijas valstis satrauc Krievijas raķešu izvietošana

39
Krievijas ballistiskās raķetes "Iskander" tiek demonstrētas parādē Maskavā. Foto: AFP/LETA

Latvijas aizsardzības ministrs: Šis solis vairos saspīlējumu un bruņošanos

Polija un Baltijas valstis pirmdien pauda satraukumu par Krievijas plāniem izvietot to robežu tuvumā raķetes “Iskander”, kas var tikt aprīkotas ar kodolgalviņām. Arī ASV paudušas bažas par Krievijas nodomiem, vēsta LETA.

“Plāni izvietot raķetes “Iskander-M” Kaļiņingradas apgabalā ir satraucoši, un Polija to ir sacījusi jau vairākas reizes,” teikts Polijas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Raķetes “Iskander” ir Krievijas Rietumu kara apgabala karaspēka daļu bruņojumā, pirmdien atzinis Aizsardzības ministrijas preses dienesta priekšnieks ģenerālmajors Igors Konašenkovs, ar šo paziņojumu nākot klajā īsi pēc tam, kad Vācijas laikrakstā “Bild” bija parādījušās ziņas, ka raķetes “Iskander” izvietotas Kaļiņingradas apgabala un Baltijas valstu pierobežā.

Krievijas Rietumu kara apgabalā ietilpst Krievijas Eiropas daļas vidiene, rietumi un ziemeļi. Arī Kaļiņingradas apgabals un Baltijas valstu pierobeža ietilpst šajā kara apgabalā.

Varšava arī apliecinājusi, ka tā nav saņēmusi oficiālu vēstījumu no Maskavas par raķešu izvietošanu. “Tas ir jautājums NATO, un mēs varam sagaidīt iespējamas konsultācijas un rīcību NATO un Eiropas Savienības līmenī,” teikts ministrijas paziņojumā.

Arī Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks pirmdien pauda bažas par ziņām, ka Krievija Baltijas valstu pierobežā izvieto raķetes “Iskander”.

Šāda raķešu izvietošana ir “satraucoša, bet nav pārsteigums,” telekanālam LNT sacīja Pabriks, uzsverot, ka “tas Baltijas reģionu padara mazāk drošu”. Viņš arī norādīja, ka šis solis vairos saspīlējumu un bruņošanos.

Arī Igaunija un Lietuva pauda līdzīgu nostāju. Šo valstu aizsardzības ministri raķešu izvietošanu pierobežā raksturojuši kā “satraucošu” un norādījuši, ka tas ir “iemesls bažām”.

Arī ASV paudušas bažas par Krievijas plāniem. “Mēs mudinām Maskavu nespert soļus, kas destabilizētu reģionu,” sacīja ASV Valsts departamenta preses sekretāra vietniece Marī Hārfa.

Viņa piebilda, ka Vašingtona informējusi Krieviju par tās kaimiņvalstu bažām, ko izraisījuši Maskavas plāni izvietot Kaļiņingradas apgabalā raķetes “Iskander-M”. “Mēs pavisam noteikti zinām, ka valstis šajā reģionā ir paudušas bažas šajā sakarībā, un mēs turpināsim ar tām par to runāt,” norādīja Hārfa.

Par raķešu “Iskander” izvietošanu Krievijas Kaļiņingradas apgabalā, kas robežojas ar Poliju un Lietuvu, kā arī citviet Baltijas valstu pierobežā, pirmais nedēļas nogalē ziņoja vācu laikraksts “Bild”.

Par raķešu izvietošanu Kaļiņingradas apgabalā liecina slepeni satelītuzņēmumi, vēstīja laikraksts. Fotogrāfijās redzami “ne mazāk kā desmit” raķešu kompleksi “Iskander-M”, kas ir izvietoti Kaļiņingradas apgabalā, kā arī Baltijas valstu pierobežā.

Krievijas Aizsardzības ministrijas preses dienesta priekšnieks ģenerālmajors Igors Konašenkovs pirmdien apliecināja, ka raķetes “Iskander” tiešām ir Krievijas Rietumu kara apgabala karaspēka daļu bruņojumā.

Krievijas Rietumu kara apgabalā ietilpst Krievijas Eiropas daļas vidiene, rietumi un ziemeļi. Arī Kaļiņingradas apgabals un Baltijas valstu pierobeža ietilpst šajā kara apgabalā.

“Rietumu kara apgabala raķešu karaspēka un artilērijas bruņojumā tiešām ir operatīvi taktiskie kompleksi “Iskander”,” atzina Konašenkovs. Viņš arī norādīja, ka “konkrētie raķešu divizionu “Iskander” dislokācijas rajoni Rietumu kara apgabalā nav pretrunā ar jelkādiem starptautiskajiem līgumiem”.

2011.gadā toreizējais Krievijas prezidents Dmitrijs Medvedevs paziņoja par militāri tehniskiem un diplomātiskiem soļiem, ar kuriem Krievija atbildēs uz ASV pretraķešu aizsardzības sistēmas izvēršanu Eiropā.

Kā pirmais solis tika minēta radiolokācijas stacijas, kas brīdinātu par raķešu uzbrukumu, tūlītēja izveidošana Kaļiņingradas apgabalā. Šī iecere jau ir īstenota. Kā nākamais solis tika minēts, ka turpat tiks izvietoti arī raķešu kompleksi “Iskander”.

“Iskander-M” darbības rādiuss ir 500 kilometri, un tās var aprīkot gan ar konvencionālām kaujas galviņām, gan kodolgalviņām.

 

Komentāri (39)

Ansis 17.12.2013. 11.35

“Šāda raķešu izvietošana ir “satraucoša, bet nav pārsteigums,” telekanālam LNT sacīja Pabriks, uzsverot, ka “tas Baltijas reģionu padara mazāk drošu”. Viņš arī norādīja, ka šis solis vairos saspīlējumu un bruņošanos.”
——————————————————————
Šī ir cienījama reakcija no Aizsardzības ministra.
Šī nav tēma, kurai vajadzētu aizēnot reālas problēmas Latvijā – kā piemēram to pašu valdības veidošanas haosu utml.
Jo Krievija nekad nav slēpusi, ka to gatavojas darīt. Tur ar sašutumu neko nevar izdarīt. Protams, ka NATO un tai skaitā NBS atbilstoši jāpārskata aizsarzdības plāni. Bet tas jau vairs Aizsardzības ministrijai nav publiski jāstasta.

Iskanderi domāti kara pirmajās minūtēs iznīcināt būtisko militaro infrastruktūru. Nu mūsu uzdevums – darīt tā, lai to nevarētu izdarīt.
Skaidrs, ka viens no NATO pretsoļiem varētu būt intensīvāki centieni pilnībā iesaistīt iekš NATO Zviedriju – lai Kaļiņingrada nevarētu pilnība nobloķēt Baltijas gaisa telpu.
Bet NBS līmenī … nedrīkst veidot ļoti lielus centralizētus militāros objektus, bet labāk vairākus maziņus (noliktavas, radarus, militāro kuģu piestātnes utml) Nu un radarus utml – labāk mobīlus ar mainīgu un izkliedētu atrašanās vietu arī miera laikā.
Nu Lielvardes lidlauku … to nu nevar sadalīt. Tur nu neko nepadarīsi. Varbūt, ka šim lidlaukam var domāt par kādu pretraķešu aizsardzību, bet tas varētu būt ļoti dārgi un ne visai efektīgi.

+2
0
Atbildēt

1

    Vineta > Ansis 17.12.2013. 12.48

    Edgars Avotiņš
    “Šī ir cienījama reakcija no Aizsardzības ministra.”

    Ko tad citu tas TP pabira varēja paziņot, ka gaida, ka ātrāk atnāks saimnieks un izgriezīs viņa nīstos naciķus, bet tiem simpatizējošos izvedīs nāvē no bada un aukstuma Sibīrijā?
    ________________________________

    “Tas jau sen skaidri redzams, ka NATO un Krievija gatavojas karam kautkad nakotnē”

    Vai maz apjēdz spēku samērus? Drīzāk jau par karu var nosaukt to kas bija starp Krieviju un Gruziju. Vēl neaizmirsti par Ķīnu un Japānu, kas to brīdi vien gaida, lai piedalītos sadalē. Šeit uzkāps un nospiedīs kā blakti. Jautājums, cik ilgi vēl Rietumi piecietīs rašas-paraša agoniju un tās izraisīto smirdoņu?

    0
    0
    Atbildēt

    0

ekmanis 17.12.2013. 12.43

Krievija tikai padomāja, ka savas bijušās varenās impērijas robežas var atjaunot arī ar karaspēka palīdzību. Kā nekā vēsture māca, ka tikai tā var tikt pie impērijas. Bez tam “NATO pie mūsu robežām” tāpat kā “ārzemnieki Arktikā” ir jāņem vērā, lai Krievija varētu nodrošināt “mieru visā Pasaulē”.

0
0
Atbildēt

0

dzintarz 17.12.2013. 11.31

Krievijas Rietumu kara apgabalā ietilpst Krievijas Eiropas daļas vidiene, rietumi un ziemeļi. Arī Kaļiņingradas apgabals un Baltijas valstu pierobeža ietilpst šajā kara apgabalā.
=============
Tur ietilpst arī dažādi lmeļi “piebaltijas kaŗa apgabala štāba” dzērājafficieru slimās sēklas atvases.
Rīgā. Nevis Tallinā vai Vilno.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu