Pabriks: Prezidents pietuvojies viņam piešķirto pilnvaru robežām • IR.lv

Pabriks: Prezidents pietuvojies viņam piešķirto pilnvaru robežām

51
Partijas "Vienotība" pārstāvji - Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (no kreisās) un aizsardzības ministrs Artis Pabriks pirms tikšanās ar Valsts prezidentu par jaunās valdības veidošanu. Foto: Ieva Lūka, LETA

Zīle: Ir bažas, ka Latvijā tiek pārkāpti parlamentāras un demokrātiskas valsts principi

Noraidot premjera amata kandidātu, kuram faktiski jau bijis savākts Saeimas vairākuma atbalsts, Valsts prezidents Andris Bērziņš ir pietuvojies viņam parlamentārā valstī piešķirto pilnvaru robežām, uzskata aizsardzības ministrs un divreiz noraidītais premjera amata kandidāts Artis Pabriks (Vienotība).

Pabriks pirmdien telekompānijā LNT izteicās, ka viņam brīžiem rodoties iespaids, ka “Vienotība”, no vienas puses, tiek mudināta uzņemties iniciatīvu valdības veidošanā, bet, no otras puses, tā varētu piedāvāt jebkuru kandidātu un savākt pat visu 100 Saeimas deputātu atbalstu, taču tās piedāvātais kandidāts premjera amatam tiktu noraidīts, ziņo LETA.

Politiķis pieļāva, ka šīs nedēļas laikā taps zināms “Vienotības” jaunais premjera amata pretendents, tomēr teorētiski nevar izslēgt, ka līdz 7.janvārim partija nevirza nevienu kandidātu. Pabriks uzsvēra, ka “Vienotībai” tagad jānāk klajā ar kandidātu, kuru “nav iespējams noraidīt”.

Apvienības “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK politiķis Roberts Zīle piemdien teica, ka arī viņam ir bažas – Latvijā tiek pārkāpti parlamentāras un demokrātiskas valsts principi.

Viņa partijas skatījumā Pabriks no “Vienotības” piedāvātajiem premjera amata kandidātiem bijis labākais. Zīle uzskata, ka Pabriks noraidīts neskaidros apstākļos un prezidents sabiedrībai ir parādā paskaidrojumus. Ja prezidents ar savu rīcību vien gribējis ierobežot vadošās partijas – “Vienotības” – visai agresīvo rīcību, tad tā vēl būtu saprotama rīcība, piebilda politiķis.

Politiķis atzīmēja, ka nav skaidrs, kāda informācija ir pamatā Pabrika noraidīšanai, sekojoši rodas jautājums – varbūt viņš neder ne vien premjera amatam, bet viņam jāpamet arī aizsardzības ministra postenis? Zīle pieļāva, ka varēja nesakrist Bērziņa un Pabrika ģeopolitiskais redzējums.

Zīle ir pārliecināts, ka Latvijā tagad nevajadzētu nonākt pie bezpartijiska premjera, jo tas nozīmētu parlamentārās partiju demokrātijas vājināšanu Latvijā un dotu nepareizu signālu, ka viena persona spēj vairāk nekā partijas. Zīle ir pārliecināts, ka cilvēkiem politikā ir jānāk caur parlamenta vēlēšanām.

Politiķis uzskata, ka kopumā politiskā situācija Latvijā nav īpaši sarežģīta, jo skaidri iezīmējas potenciālā nākamā valdošā koalīcija. Zīle solīja, ka Nacionālā apvienība valdības veidošanā darbosies konstruktīvi – par amatiem ultimātus neuzstādīs, lai arī vēlētos to proporcionālu sadali, toties vēlēsies konkrētu jautājumu iekļaušanu valdības deklarācijā.

Valsts prezidents, arī noslēdzot otro sarunu kārtu ar Saeimā pārstāvētajām partijām par jaunas valdības veidošanu, nolēma nevienu no nosauktajām personām neaicināt veidot Ministru kabinetu.

Šajā sarunu kārtā vienīgais oficiāli izvirzītais premjera amata kandidāts bija pašreizējais aizsardzības ministrs Pabriks, bet pārējās partijas runāja par zināmiem favorītiem, taču oficiāli tos augstajam amatam nevirzīja. Prezidents par šādu rīcību izšķīries, jo neesot guvis pārliecību par partiju līdz šim izvirzīto kandidātu atbilstību nākamā valdības vadītāja statusam.

Ja līdz gada beigām partijas neizvirzīs savu Ministru prezidenta amata kandidātu, prezidents savu kandidātu atklās ne ātrāk kā nākamā gada 7.janvārī.

 

Komentāri (51)

buchamona 16.12.2013. 09.28

Jaunā premjera meklējumi “pagaidu valdībai” ir tikai priekšspēle tam aizraujošajam bestselleram, kādu Bērziņš sarīkos pēc nākošajām Saeimas vēlēšanām, ja no viņa laicīgi netiksim vaļā.

+21
-2
Atbildēt

13

    Edzs > buchamona 16.12.2013. 20.02

    piekrītu Zane,
    kopējā apvienībā iet nevajag, tas nebūtu pareizi.
    vajag savstarpēji korekti izturēties, pirms un arī pēc vēlēšanām, tā kā jau aivarsk teica ‘…tā ir jūsu otrā izvēle…’, – tas būtu auglīgi abām pusēm.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > buchamona 16.12.2013. 19.25

    aivarsk _”…V un NA paziņojums – ja mēs kādu iemeslu dēļ nepatīkam, balsojiet par attiecīgi NA vai V. Lai tā ir jūsu otrā izvēle…”_
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

    bet, tad valodai vajadzētu būt ļoti skaidri nolasāmai, – ‘mēs esam kopā un mēs būsim partneri’.
    ja kautkas divdomīgs kā izdevās V uz 10.Saeimu – ‘ja balsosiet par Vienotību premjers būs Dombrovskis, ja par Saskaņu premjers būs Urbanovičs’, tad labāk nevajag.
    vēlētājam, kas uz mazāko ļaunumu vairs negrib pavilkties jo ir vīlies latviešu politikā, nesaprotami un aizdomas raisoši murgi tikai stiprinās pārliecību ka iecirknī nav ko meklēt, tas nav teātris priekš viņa, tāpēc jāsēž mājās.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > buchamona 16.12.2013. 18.44

    aivarsk _”…V un NA paziņojums – ja mēs kādu iemeslu dēļ nepatīkam, balsojiet par attiecīgi NA vai V. Lai tā ir jūsu otrā izvēle…”_
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    tas būtu pārsteidzoši cerīgi un vēlētāji to noteikti novērtētu.
    abas puses būtu ieguvējas ja saprastu ka ir kompanjoni un pārtrauktu savstarpējās aplikšanas ‘vai nu sliktu vai neko’.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > buchamona 16.12.2013. 15.34

    r_r
    ko Jūs lūdzu teiktu par to, – man liekas jauki būtu ja izdotos šeit uzskaitītos politiskos spēkus visus pierunāt startēt vienā kopējā priekšvēlēšanu apvienībā, lai vēlētāji paši to kopējo sarakstu tad kārto, atzīmē autoritātes, strīpo galējos luņus un nodevējus.
    tā ir bezzaudējumu shēma, drausmīgais spēks būs tādai 9-komponentu apvienībai, nevienam nevajadzēs raustīties no 5% sliekšņa. aicinātiem būs arī grūti pamatot atteikumu ņemt dalību visplašākā tipa demokrātijas darbībā.
    kā to visās detaļās dabūt gatavu, to gan pagaidām nezinu, fakts ka šādai kustībai būtu vajadzīgs vispusīgs tautas atbalsts:
    – Vienotība
    – Nacionālā apvienība
    – ZZS
    – Vienoti Latvijai
    – Latvijas attīstībai
    – Reģionu alianse
    – Vidzemes partija
    – Latgales partija
    – Sudrabas partija (?)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 16.12.2013. 19.50

    ….Tante Sidra…nu, panalizēsim situāciju, kāpēc nav iespējams startēt ar apvienoto sarakstu…tātad, ņemsim to pašu Kurzemi – sarakstā drīkst pieteikt 16 kandidātus…kā sadalīs vietas?…proporcionāli uz pusēm vai vadoties pēc reitingiem?…8+8?…10+6?…kurš uzvārds būs ar pirmo numuru, kurš pēdējais?…ja Rīgā pašvaldību vēlēšanās nevarēja vienoties zem viena saraksta, kurā kandidātu skaits bija 60, kā spēs vienoties ar tik mazu kandidātu skaitu?…pie tam, ja savstarpējā uzticība ir ar mīnuss zīmi un atceroties iepriekšējās vēlēšanas, kad vislatvieši pat no sava saraksta aģitēja svītrot tēvzemiešus…
    …arī pašu partiju biedri būs neapmierināti, ja zudīs iespēja iekļūt sarakstā, tāpēc paredzu, ka partijas nespēs vienoties…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 16.12.2013. 16.34

    ….mani neuztrauc Repšes saraksts…neuztrauc iespējamais Sudrabas saraksts, bet….nopietnas bažas rada Apvienotā Reģionu Alianse/partija, kurā savākušies bijušās TP un PLL zieds, kuri ar diezgan vērā ņemamiem rezultātiem startēja pašvaldību vēlēšanās….tas gan būtu SC dvīņubrālis un SC iespējamais koalīcijas partneris nākamajā Saeimā…
    …neskatoties ne uz ko – SC savāks savas 26-30 vietas 12.Saeimā, jo Rīgu Ušakovs jau ir nopircis par tramvaja biļeti un Rīga ir puse no Latvijas…inertie latvieši turpinās vaimanāt, dalīties un vairoties…
    …lai, cik skumji nebūtu – pietrūkst mums prāta domāt ar skatu par notiekošo pēc gada, diviem, četriem…to pierāda situācija ar pašvaldību vēlēšanām Rīgā…

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > buchamona 16.12.2013. 15.53

    …Tante Sidra….kā jau senāk rakstīju – tā ir neiespējamā misija, jo…Saeimas vēlēšanu likuma 10.panta 2.punktā rakstīts:

    -“Sarakstā pieteikto kandidātu skaits drīkst par trim kandidātiem pārsniegt vēlēšanu apgabalā ievēlējamo deputātu skaitu.”

    …11.Saeimas vēlēšanās noteikto apgabalu un ievēlējamo deputātu skaits:

    Rīga – 30
    Vidzeme – 27
    Latgale – 15
    Zemgale – 15
    Kurzeme – 13

    …pieteikti 13 saraksti – Rīgas vēlēšanu apgabalā pieteikti 331 kandidāti, Vidzemes vēlēšanu apgabalā – 259, Latgales vēlēšanu apgabalā – 171, Zemgales vēlēšanu apgabalā – 166, bet Kurzemes vēlēšanu apgabalā – 165 deputātu kandidāti….

    …kā Tev šķiet, cik daudzi paliks aiz svītras un rozā sapnis par iespēju iekļūt Saeimā izplēnēs, kā nebijis?…kuras partijas lokomotīves ieņems mazskaitlīgā saraksta galvgali?…pieņemsim – Kurzemē 16 deputātu kandidāti no 9 partijām, kuri tie būs un kuri paliks tikai pie sliekšņa?….

    …nereāli!…

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Edzs > buchamona 16.12.2013. 16.09

    zanE, r_r,
    paldies par viedokļiem, piekrītu. :)
    man likās ka iesaku ellīgi gudru veidu līdzīgu tam kā SC daudzpartiju apvienība iegūst vietas nezaudējot balsis uz 5% sliekšņa.
    tiešām, vēlēšanas notiek ne jau vienotā laukā bet apgabalos.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Alise > buchamona 16.12.2013. 17.07

    Nu tāds kopējs paziņojums no V un NA, kur katrs pasaka, ja nepatīkam mēs, tad balsojiet par otru, būtu jēdzīgs pasākums.

    Un piekrītu aivarsk, ka nu nekādīgi nevar neņemt vērā Repši un Sudrabu. Pašreizējie reitingi nav nekāds rādītājs. Pie tam Sudrabas reitings 6% no visiem iespējamiem vēlētājiem, praksē nozīmē vismaz 10 vietas, jo vēlēšanās procentus rēķina no tiem, kas piedalās, nevis no visiem vēlētājiem. Vieglprātīga attieksme te neder. Kaut gan lasot zanE tekstu, es vairāk saprotu, ka “neuztrauc” domāts bija ne tādā nozīmē, ka neinteresē un neliekamies ne zinis, bet tādā nozīmē, ka tie divi saraksti nerada tādu satraukumu un varētu nebūt tik bīstami kā Reģionu alianse/Vidzemes partija.

    Bet no otras puses, cik novērots, cilvēki mēdz balsot atšķirīgi Saeimas un pašvaldību vēlēšanās, un vēl savādāk EP vēlēšanās. Un vēl daudzi balso tomēr par konkrētiem cilvēkiem. Piemēram, var pateikt aptaujā, ka par Vienotību nebalso, bet ka Dombrovskis patīk un beigās nobalsot pat Dombrovski, tādējādi par Vienotību, vai tāpat analoģiski, pateikt, ka NA nepatīk, bet Zīle patīk, un attiecīgi nobalsot par NA, un tādā garā. Reiz jau Šleseram tā bija – neatceros kurā reizē un ar kuru partiju, bet viņa partijai reitingi bija salīdzinoši zemi, bet Šlesera reitings bija augsts, un pateicoties balsošanai par Šleseru savāca stipri vairāk balsu Šlesera partija nekā rādīja reitingi.

    Domāju, pirmais virziena rādītājs būs EP vēlēšanas – gan par vēlēšanu aktivitāti, gan par partiju reitingu virzieniem u.tml.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    janis17 > buchamona 16.12.2013. 16.42

    Zane, kā tu pareizi atzīmēji, tad Rīga ir 30/100 no Latvijas, nevis puse, kā tu nepareizi atzīmēji!

    Pasākumu (Latvijas morāli fizisko nepievienošanos kremļa teritorijām) glābt var tikai V un NA paziņojums – ja mēs kādu iemeslu dēļ nepatīkam, balsojiet par attiecīgi NA vai V.
    Lai tā ir jūsu otrā izvēle.
    Es uzskatu, ļoti nepareizi ir neuztraukties par repši un sūdrabu!

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Alise > buchamona 16.12.2013. 12.00

    Redz ku vēlvieni šleseristi/šķēlisti gatavojas startēt vēlēšanās – http://www.diena.lv/latvija/politika/regionu-alianse-ar-vidzemes-partiju-plano-veidot-apvienibu-iespejamam-startam-saeimas-velesanas-14037002

    Būs vesela plejāde potenciālo oligarhu/lielbiznesa/SC atbalstītāju:
    – Vienoti Latvijai (Šlesers)
    – Sudrabas partija (?)
    – Latvijas attīstībai (Repše)
    – Reģionu alianse/Vidzemes partija (dažādi bijušie LPP un TP kadri)
    – ZZS (Aivars)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Alise > buchamona 16.12.2013. 16.06

    Es tādu absolūto kopējo sarakstu uzskatu par neiespējamu ne tikai zanE nosaukto iemeslu dēļ, bet arī cilvēku psiholoģijas dēļ (gan vēlētāju, gan politiķu). Un arī uzskatu par pilnībā nepareizu lietu. Es tomēr uzskatu, ka galvenais ir vēlētāju domātprasmes uzlabošana un izglītošana. Un manuprāt, šie rādītāji tomēr ilgtermiņā skatoties atpakaļ ir uzlabojušies. Bet to parādīs arī nākamās vēlēšanas – vai vēlētāji ir palikuši gudrāki.

    Ja visādi jaunie saraksti ar vecajiem politiķiem un bez vecajiem politiķiem nepārvarēs 5% robežu, tad, lai arī zaudēsim kādu procentu no latviešu partiju balsīm, bet tas tomēr parādīs, ka jaunu partiju veidošana ir vēsture. Esmu optimists un ļoti ceru, ka tā būs :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Alise > buchamona 16.12.2013. 11.09

    Nu netiksim līdz Bērziņa termiņa beigām mēs no viņa vaļā, neredzu tādu scenāriju.

    Bet pēc nākamām Saeimas vēlēšanām Bērziņš būs spējīgs sarīkot bestselleru tikai tad, ja mēs paši – vēlētāji – bezatbildīgi nobalsosim vai daudzi nebalsosim vispār.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

ievuliitis 16.12.2013. 10.44

“Valsts prezidents, …nolēma nevienu no nosauktajām personām (!!!) neaicināt veidot Ministru kabinetu.”
Tai pašā laikā “Šajā sarunu kārtā vienīgais (!!!) oficiāli izvirzītais premjera amata kandidāts bija pašreizējais aizsardzības ministrs Pabriks”
Kā Bērziņam patīk tukšus salmus kult. Ir skaidri redzams, ka orientējas uz vāji informētu, vēl labāk – mazizglītotu un valsts valodu nepārzinošu publiku.

+16
-3
Atbildēt

0

kkristaps 16.12.2013. 10.58

Prezidenta vietas aizpildītāja izdarības ir pretīgas, izskatās, ka viņš iedomājies sevi esam Latvijas karaļa lomā. Varbūt nevajadzētu runāt par “pietuvošanos” un gaidīt, kamēr visas robežas būs pārkāptas, bet gan uzcirst večukam pa nagiem, lai atjēdzas, kur viņš atrodas un kas viņš ir.

+15
-4
Atbildēt

2

    esmeralda_se > kkristaps 16.12.2013. 11.10

    >>>bet gan uzcirst večukam pa nagiem, lai atjēdzas, kur viņš atrodas un kas viņš ir. >>>

    Kā Jūs to piedāvājat izdarīt?

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    kkristaps > kkristaps 16.12.2013. 11.26

    Es neesmu ne Saeimas deputāts, ne Satversmes tiesas tiesnesis, tāpēc precīzu mehānismu nezinu, taču pieņemu, ka nevar būt tā, ka cilvēks nesodīti tēlo Indijas maharadžu un spļauj virsū visiem likumiem. Domāju, ka. piemēram, cienījamā Ilma Čepāne varētu sniegt precīzāku atbildi uz Tavu jautājumu.

    +9
    -2
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu