Ķīnā atklāta 16 miljonus vērta Mao Dzeduna zelta statuja • IR.lv

Ķīnā atklāta 16 miljonus vērta Mao Dzeduna zelta statuja

21
Mao Dzeduna zelta statuja, ko ķīnieši uztaisījuši vadoņa jubilejai par godu. Foto: AFP/LETA

20 mākslinieku komanda statuju veidoja astoņus mēnešus; netiek ziņots, kas apmaksājis darbu

Komunistiskajā Ķīnā, godinot Mao Dzeduna 120.dzimšanas dienu, piektdien atklāta viņa statuja, kas izmaksājusi 16 miljonus ASV dolāru (8,2 miljonus latu).

Zelta un nefrīta statuja ir 80 centimetrus augsta un sver 50 kilogramus. Tā patlaban izlikta apskatei Šeņdžeņā, vēsta Ķīnas Nacionālais radio (CNR). Ķīnas Tautas Republikas izveidotājs tajā attēlots sakrustotām kājām sēžam krēslā. Vēlāk tā nonāks Mao memoriālā Šaošaņā.

Pirms dažiem desmitiem gadu tā bija tikai neliels zvejnieku ciems, taču tās augošā ekonomika ir apliecinājums Ķīnas ekonomiskajai augšupejai pēc Mao režīma beigām.

20 mākslinieku komandai bija vajadzīgi astoņi mēneši, lai izveidotu uz baltā nefrīta pamatnes novietoto statuju, kas rotāta ar dārgakmeņiem, ziņo AFP/LETA. CNR nenorādīja, kas darbu pasūtījis vai par to maksājis.

Taču Ķīnas valdībā domas dalās par agrākā līdera 120.jubilejas svinēšanu. Prezidents Sji Dzjiņpins, kurš kopš stāšanās amatā cenšas samazināt valdības tēriņus, pagājušajā mēnesī sacīja, ka svinībām jābūt “nopietnām, vienkāršām un pragmatiskām”.

Tikmēr valsts avīze “Global Times”, kas atbalsta valdošo Komunistisko partiju, ceturtdien izziņoja pasākuma “Sarkanākā saule un dārgākais priekšsēdētājs Mao” pārtapšanu Ziemassvētku ballē. Izmainīts arī saviesīgā pasākuma plakāts.

Amatpersonas sarīkojuma organizētājus bija brīdinājušas, ka Mao veltītiem pasākumiem jābūt iepriekš saskaņotiem, teikts laikrakstā.

Atcelta arī plānotā Mao veltītā 100 sēriju seriāla izrādīšana televīzijā, ziņo “Global Times”.

Mao dzimtā Huaņas province iztērējusi 2,54 miljardus dolāru (1,3 miljardus latu) par 16 dažādiem projektiem bijušā līdera jubilejas svinībām, vēsta valsts mediji. To skaitā ir tūristu centra atjaunošana, ātrvilcienu stacijas un sliežu uzbūvēšana.

 

Komentāri (21)

Vineta 13.12.2013. 16.43

Ķiniešiem tomēr arī piemīt mazohisms, līdzīgi kā krieviem. Ne Dens Sjaopins, kurš pabaroja ķīniešus un kura nospraustais kurss ir padarījis Ķīnu par superlielvalsti, bet bende, staļinists Mao.
Krievam Staļins, kurš aizsūtījis uz elli vairāk krievu kā visi ienaidnieki kopā ņemot, skaitās izcilākais savas sugas īpatnis, bet ne verdzības likvidētājs Aleksandrs II, ne Hruščovs, kurš pārtrauca masu slepkavošanu, ne Gorbačovs, kurš centās civilizēt komparķiju, vai utopists Jeļcins, kurš bija sacerējies, ka krievs varētu iztikt arī bez bozes vai pātagas.
Aptaujas rīkotāju krietni pielabotie dati:
http://www.nameofrussia.ru/

+10
-2
Atbildēt

2

    Vineta > Vineta 14.12.2013. 13.02

    ozolnieki
    ka gam ķīnā gan z. korejā ja likvidēs diktatūras tad vairums tautas bez nekādas piespiešanas brīvprātīgi apjūsmos savus diktatorus . Tieši kā tagad RUS landē .

    Ir milzīga starpība starp šīm nācijām. Krievi ir pārdzīvojuši negatīvo selekciju vairāk kā 1000 gadus, ķīnieši vai z-korejieši daudz mazāk. Z-Korejā kopš Lielā Vadoņa, biedra(īsākais tituls, kā drīkstēja dēvēt) Kim Ir Sena valdīšanas ir pagājuši tikai 64 gadi, bet Ķīnā negatīvo selekciju samazinājā un izbeidza, faktiski jau sākot ar Dens Sjaopinu, kurš atļāva zemniekiem pašiem audzēt un tirgot izaudzēto.
    Arī latvieši ir negatīvās selekcijas upuri. Ne jau no gaisa nokrita Zatļera, Šļesera un citu mērgļu elektorāts, ne no mēness atlidoja tie, kam šodien uzspļaut uz Dombrovska un Vienotības nelikumībām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ludmila > Vineta 14.12.2013. 08.04

    Tā pat kā ja kaimiņos uzbliezīs mega pieminekļus kādam no kimiem . Bet man ir visdziļākā pārliecība ,ka gam ķīnā gan z. korejā ja likvidēs diktatūras tad vairums tautas bez nekādas piespiešanas brīvprātīgi apjūsmos savus diktatorus . Tieši kā tagad RUS landē .

    Cik sapratu tad tauta pārliecinoši 1 vietā iebalsoja staļinu , un tad agšas drusku sabijās no pasules viedoļa .

    Friclandē Bismarka piemineklis Hamburgā aizaudzis krūmos , grafiti aprakstīts bomžu ,nariku apsēts . Te atkal otra galējība baidās no vēstures ka tik kautko nepadomā . Nu neticu ,ka fričiem Fridrihs 2 , Bismarks , nav populārs

    +1
    0
    Atbildēt

    0

reksa 13.12.2013. 19.33

Franču anekdote:
Divas mūķenes dodas uz Jaunjorku (New York). Tikko ieradušas pilsētā, jūt, ka gribas kaut ko iekost. Redz ātro uzkodu restorānu. Tur tiek piedāvāts “hotdog”. Viena saka:
– Vai tu esi kādreiz suni ēdusi?
– Nē neesmu.
– Varbūt nogaršosim?
Nu, pērk hotdogus. Viena mūķene attin savu ēdamo, uzreiz nosarkst un jauta draudzenei:
– Un kāda tev suņa daļa trāpījusies?

http://itvnet.lv/gallery/zinas/arvalstis/17026_276862.jpg

+4
-2
Atbildēt

1

    oktaavs > reksa 13.12.2013. 19.49

    Aldis
    Nenormāli smieklīgi. Gandrīz no krēsla nokritu.
    Izstāsti vēl kādu ārkārtīgi jocīgu franču anekdoti un pa ceļam paskaidro, kāds tam sakars ar rakstu ?

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

P_Dancis 14.12.2013. 08.15

Mao varas laikā nedabīgā nāvē mira ap 80 miljoniem (vairāk kā Staļinam un Hitleram kopā ņemot) cilvēku. Un šādu vadoni ķīnieši slavina.

+3
-2
Atbildēt

2

    Vineta > P_Dancis 14.12.2013. 13.13

    otra puse
    Cik plašs lauks bija Staļinam ko pļaut un cik Mao, piedevām Mao ir absolūtā krieva, drausmīgākā izdzimteņa cilvēces vēsturē, Staļina skolnieks, tā kā lielu daļu noslepkavoto ķīniešu, vai pat visus, var ierakstīt arī Staļina kontā.

    “vairāk kā Staļinam un Hitleram kopā ņemot”

    O-ho! Ja jau Staļinam un HITLERAM, kopā ņemot, kāpēc nepiemini tad arī Urho Kekkonen, Staņislavu Kaņu, Ulofu Palmi?

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    P_Dancis > P_Dancis 14.12.2013. 17.56

    Mao neapšaubāmi daudz ko mācījās no Staļina (vēlākos PSRS diktatorus Hruščovu un Brežņevu viņš nicināja), bet absolūto vairākumu savu upuru viņš noslepkavoja pēc Staļina nāves 1953. gadā – “Lielā lēciena” un “Kultūras revolūcijas” laikā.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu