Ukrainas drošības spēki iegājuši Kijevas Neatkarības laukumā • IR.lv

Ukrainas drošības spēki iegājuši Kijevas Neatkarības laukumā

15
Kijevas Neatkarības laukuma kopskats no augšas. Labi redzams, kur atrodas protestētāji, kur - milicijas vienības. Foto: AFP/LETA

ASV un ES nosoda Ukrainas varasiestāžu vēršanos pret protestētājiem Kijevā, paužot “riebumu”

Ukrainas drošības spēki naktī uz trešdienu sākuši nojaukt protestētāju uzslietās barikādes Kijevas Neatkarības laukumā un atspiest demonstrantus no viņu pozīcijām, ziņo mediji. Savienotās Valstis paudušas sašutumu par Ukrainas varasiestāžu vēršanos pret protestētājiem Kijevā, norādot, ka šāda rīcība nav pieņemama.

Milicijas īpašo uzdevumu vienība “Berkut” un Iekšlietu ministrijas īpašie spēki iegājuši Neatkarības laukumā – protestu kustības epicentrā – ap plkst.2 naktī pēc vietējā un Latvijas laika, vēsta LETA/AFP.

Policisti nojaukuši barikādes, ko protestētāji bija izveidojuši ap laukumu, kā arī vairākas demonstrantu uzlietās teltis. Britu raidorganizācija BBC ziņo, ka liels skaits policistu sapulcējušies trīs laukuma pusēs un pie mēra biroja.

BBC žurnālists Stīvs Rozenbergs vēsta, ka laukumu aplenkusi “miliču jūra”, acīmredzot gaidot rīkojumu ieņemt galveno protestētāju nometni. Bet milicijas spēki laukumā norādījuši, ka viņu mērķis nav izklīdināt visus protestētājus, bet atbrīvot satiksmei Kijevas galveno ielu, kas ved cauri laukumam.

Tikmēr protestētājiem izdevies pārgrupēties un tie arvien lielākā skaitā pulcējas ap galveno skatuvi, kas uzslieta vienā no laukuma sektoriem. Opozīcijas līderi aicinājuši visus cilvēkus doties uz Neatkarības laukumu un protestētāju skaits ik minūti pieaug.

Atsevišķi opozīcijai labvēlīgi noskaņoti Ukrainas mediji vēsta, ka pēc milicijas akcijas Neatkarības laukumā sapulcējušies ap 15 000 protestētāju. BBC ziņo, ka protestētāji ir sagatavojušies iespējamai milicijas reakcijai un daudziem ir līdzi ķiveres un gāzmaskas.

Lai apturētu miličus, protestētāji izveidojuši cilvēku ķēdes un vietām izlējuši ūdeni uz sasalušās zemes, lai izveidotos apledojums, vēsta BBC un ziņu aģentūras AFP žurnālisti.

Vašingtona un ES satriektas par protestētāju izdzenāšanu

Vašingtona pauž “riebumu pret Ukrainas varasiestāžu lēmumu” vērsties pret demonstrantiem Kijevas Neatkarības laukumā ar “policiju, buldozeriem un stekiem, nevis cieņu pret demokrātiskām tiesībām”. “Šāda atbilde nav nedz pieņemama, nedz tā kalpo demokrātijai,” paziņoja ASV valsts sekretārs Džons Kerijs.

Arī Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess tviterī pilnībā piekrīt Kerijam un it īpaši vārda “riebums” lietojumam attieksmē pret Ukrainas varas iestādēm.

Kerijs uzsvēris, ka cieņa pret pamata demokrātiskajām tiesībā, tai skaitā pulcēšanās brīvību, ir pamatprincips Savienoto Valstu pieejai Ukrainai.

“Tā ir universāla vērtība ne tikai Amerikai vien. Nedēļām ilgi mēs esam aicinājuši [Ukrainas] prezidentu Viktoru Janukoviču un viņa valdību ieklausīties savas tautas balsī,” norādīja Kerijs, uzsverot, ka ukraiņu tauta vēlas “mieru, taisnīgumu un eiropeisku nākotni”.

“Tā vietā Ukrainas līderi šonakt, šķiet, izdarījuši pavisam citādu izvēli. (..) Mēs aicinām saglabāt vislielāko savaldību. Cilvēku dzīvība ir jāaizsargā. Ukrainas varasiestādes nes pilnu atbildību par Ukrainas tautas drošību,” paziņoja Kerijs.

ES delegācija, kas patlaban atrodas Kijevā, paziņojusi, ka cenšas sazināties ar Ukrainas varasiestādēm, lai novērstu vardarbības pielietošanu pret civiliedzīvotājiem. “Varasiestādēm nevajag rīkoties nakts aizsegā,” sacīja Eiropas Savienības (ES) augstākā ārlietu pārstāve Ketrina Eštone, kura otrdienas vakarā pati personiski apmeklēja protestētājus Neatkarības laukumā, kas tiek dēvēts arī par Maidanu.

“Mēs sekojam līdzi notikumiem Maidanā (..) ar lielām bažām. Represijas Ukrainai nav ceļš uz priekšu,” tviterī norādījis Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts.

Jau ziņots, ka Ukrainā sākusies lielākā politiskā krīze kopš 2004.gada Oranžās revolūcijas.

Novembra beigās Viļņā notikušajā Austrumu partnerības samitā Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs neparakstīja asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību (ES) un kopš tā brīža Kijevā norisinās opozīcijas protesta akcijas.

Ukrainas opozīcijas partijas “Batkivščina” (“Tēvzeme”) līderis Arsēnijs Jaceņuks pēc milicijas ieiešanas Neatkarības laukumā aicinājis uz “miljonu protestu” Kijevā, prognozējot Janukoviča režīma krišanu.

“Mēs to nepiedosim. Šeit būs miljoni un šis režīms sabruks. (..). Janukovičs iespļāva sejā Savienotajām Valstīm un ES dalībvalstīm,” uzrunājot protestētājus, paziņoja Jaceņuks.

“Kijevieši, celieties! Tikai kopā mēs varam iegūt tiesības dzīvot brīvā valstī,” aicināja bijušais pasaules čempions boksā un opozīcijas partijas UDAR līderis Vitālijs Kļičko.

Ukraiņu nacionālistu partijas Visukrainas savienība “Svoboda” (“Brīvība”) parlamenta frakcijas vadītājs Oļegs Tjagņiboks informēja, ka vairāki protestētāji ir ievainoti un varasiestādes aizturējušas 11 cilvēkus.

 

Komentāri (15)

silvija_vitina 11.12.2013. 09.01

“Arī Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess tviterī pilnībā piekrīt Kerijam”

pieņemsim, ka pasaulē viņu uztver bišku plašāk – kā Baltijas valstu līderu. Tas vismaz dod attaisnojumu, ka kājiņš var turpināt ārstēt “vakardienas nogurumu”.

Lai gan attiecībā uz Ukrainu tieši Baltijas valstīm būtu jābūt visskaļākajām, jo tas, kas notiek Ukrainā, ir scenārijs, no kura esam līdz šim paglābušies, iestājoties ES. Tomēr ES nav 100% garantija. un scenāristi turpina strādāt. Diemžēl, tikai Ilvess to saprot. Pārējiem svarīgākas ir Austrumu partnerattiecības. Uz kurieni tas ved – skaidri redzams.

+9
0
Atbildēt

1

    janis17 > silvija_vitina 11.12.2013. 09.10

    Nekur mēs neesam paglābušuies! pielaidiet sc pie varas valstī un redzēsiet to pašu, ko pie Rīgas domes jau ušaka policija demonstrēja… Varbūt atceries arī 16.martu…
    Mēs nedrīkstam un nedrīkstēsim atslābt nekad…

    +4
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 11.12.2013. 08.57

Jācer, ka ASV un ES neaprobežosies tikai ar ” vispārēju atbalstu Ukrainas civiliedzīvotājiem”. Jācer, ka ASV un ES valstu vadības sapratīs , ka kremlinu specvienību maršs Kijevā ir notēmēts ne tikai pret demonstrantiem Neatkarības laukumā, bet gan pret visu demokrātisko pasauli.

+4
0
Atbildēt

0

Janka, Janic 11.12.2013. 08.34

… beerziņš veel nav pieceelies .

+2
-1
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu