Vācijas prezidents neapmeklēs Soču olimpiskās spēles (papild.) • IR.lv

Vācijas prezidents neapmeklēs Soču olimpiskās spēles (papild.)

31
Vācijas prezidents Joahims Gauks. Foto: Edijs Pālens, LETA

Gauks ne reizi vien ir Krieviju kritizējis par cilvēktiesību neievērošanu

Vācijas prezidents Joahims Gauks neapmeklēs Soču olimpiskās spēles, svētdien pavēstīja viņa pārstāvji, vienlaikus gan noliedzot medijos izskanējušo informāciju, ka Gauka nedošanās uz Sočiem būtu interpretējama kā Krievijas boikotēšana.

Nupat viņam pievienojusies Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietniece Viviāna Redinga, paziņojot, ka neapmeklēs Soču olimpiskās spēles, “kamēr [Krievijā] tiks apspiestas minoritātes”, ziņo “Der Spiegel“.

Žurnāls “Der Spiegel” ziņoja, ka Gauks 2014.gada februārī nedosies uz Krievijas rīkoto Olimpiādi, lai šādi paustu savu attieksmi pret cilvēktiesību neievērošanu un politiskās opozīcijas stāvokli Krievijā.

Kopš stāšanās Vācijas prezidenta amatā 2012.gadā Gauks vēl ne reizi nav oficiāli viesojies Krievijā.

Maskava uz šo Gauka lēmumu reaģējusi ar akmenscietu klusēšanu, ziņo “Der Spiegel”.

Vai uz Sočiem dosies Vācijas kanclere Angela Merkele, pagaidām nav zināms, vēsta Dw.de.

Gauks ne reizi vien ir aicinājis Kremli ievērot cilvēktiesības un ndorošināt vārda brīvību. Tomēr Vācijas olimpiskās savienības ģenerāldirektors Mihaels Fespers vācu sabiedriskajai televīzijai ZDF teica, ka Gauka lēmums nenozīmējot, ka prezidents boikotē Soču olimpiādi.

Arī Gauka pārstāve apstiprināja, ka “prezidents neapmeklēs ziemas olimpiskās spēles”, un uzsvēra, ka šāds lēmums nav uzskatāms par boikotu, jo vairāki kādreizējie Vācijas prezidenti arī nav devušies uz ziemas olimpiskajām spēlēm.

Tikmēr Vācijas cilvēktiesību komisārs Markuss Lēnings ziņu aģentūrai DPA norādīja, ka Gauka lēmums ir “lielisks atbalsta žests visiem tiem Krievijas pilsoņiem, kuriem ir svarīga vārda brīvība, demokrātija un pilsoniskās tiesības”.

Gauks, kurš 2012.gadā devās uz Londonas olimpiskajām spēlēm, ar Vācijas sportistiem plāno tikties pēc viņu atgriešanās no Soču olimpiskajām spēlēm.

(papildināta ar Redingas teikto)

Komentāri (31)

oktaavs 09.12.2013. 17.58

Daudzi laimīgie latvieši tikai tagad uzzināja parlamentārās Vācijas prezidenta vārdu :) Tā ir pareizā varas dalīšana.
Mūsējo gan zina katrs, jo citādi var tapt sists, jo sen nav pa galvu dabūjis.
Tad šis aizjozīs uz bezmaksas tribīni un ikru maizēm pie sava idejiskā vadoņa ?

+17
-1
Atbildēt

0

Andris 09.12.2013. 22.13

Polijas prezidents Komorovskis šodien arī pasludināja, ka nebrauks.

+9
-1
Atbildēt

6

    Andris > Andris 10.12.2013. 01.06

    Varu papildināt Jūsu šausmeņu kolekciju:

    http://youtu.be/iv3kM8vsgyg

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    Andris > Andris 09.12.2013. 23.38

    Tā vai tā, nebrauks un viss. Pirms pusstundas parādījās ziņa arī par ES tiesību komisāri Viviani Redingu, pie reizes ES komissijas viceprezidenti. Viņa izteicās skaidrāk – nebrauks seks. minoritāšu apspiešanas dēļ.
    http://www.zeit.de/news/2013-12/09/eu-eu-justizkommissarin-reding-will-nicht-zu-olympischen-spielen-fahren-09220406

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Andris Jautriņš > Andris 10.12.2013. 07.51

    Viņi visi varētu arī pie mums NEBRAUKT ;)

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Andris 10.12.2013. 11.07

    agrunte –

    Jūsu piedāvātais video ir pārspīlēts sarkasms, parodija vai kaut kas tāds.
    “Ločmeļa” minētie ir… fakti.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Inese > Andris 09.12.2013. 22.20

    Izlasiet, Gruntes k-gs, ko par šo “nebraukšanu” saka pats Komarovska k-gs: ;)

    – Widać, że igrzyska zaczynają wywoływać nie tylko emocje sportowe, ale i polityczne. Być może warto przypomnieć, że mam pewne zasady związane z moimi kontaktami z polskimi olimpijczykami. Nie zamierzałem i nie zamierzam w dalszym ciągu wyjeżdżać do Soczi – powiedział prezydent, który przebywa obecnie z wizytą w Katarze.

    O jakie zasady chodzi prezydentowi? – Z polskimi sportowcami, olimpijczykami spotykam się albo przed, albo po olimpiadzie, aby przekazać im nasze nadzieje, podtrzymać wiarę w sukcesy odnoszone pod biało-czerwoną flagą, albo podziękować im za osiągnięcia w imieniu całego społeczeństwa – zaznaczył Komorowski.

    Mam pewne zasady związane z moimi kontaktami z polskimi olimpijczykami. Nie zamierzałem i nie zamierzam w dalszym ciągu wyjeżdżać do Soczi .

    Przypomniał, że do tej pory nigdy nie wyjeżdżał na żadne wydarzenia sportowe poza granice Polski, z wyjątkiem wspólnego z Ukrainą organizowania Euro 2012.

    – To był szczególny wypadek, nie zamierzam tej zasady zmieniać, nie ze względu na chęć uczestniczenia w bojkocie, tylko ze względu na chęć uszanowania własnych zasad – podkreślił prezydent.

    Jak dodał, nie widzi “żadnego powodu, aby od nich odstąpić”.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Vineta > Andris 10.12.2013. 01.20

    Ločmelis
    Vai tiešām Redingas k-dzei nepatīk, ka Krievijas Federācijā likumiski aizliegta homoattiecību propaganda bērniem?

    Nekādi likumi Krievijā nepasargās vienkāršo ģimeņu bērnus no popu-sodomītu, miliču-sodomītu vai skolotāju-sodomītu tīkojumiem, bērnu namu bērnus regulāri seksuāli izmanto augstmaņi, bet Puķins un Gunģjajevs iecienījuši Suvorova un Nahimova karaskolu puisīšu dupšus. Teiciens “Терпи, казак,— атаман будешь!” kalpo par attaisnojumu galējo deģenerātu perversijām. Par kādiem bērniem runa, ja tur puse valdošā parķijas deputātu, ir pidari, bet sapņot, ka varētu nākt veselīgi spēki, kas tos izdzimteņus samauktu uz nosmailinātiem mietiem, ir utopija?

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

armn 10.12.2013. 08.59

Dzeri, Eiropas līderiem pietrūkst ambīciju, bet tā Eiropa ir būvēta, ik reiz jāsaskaņo visu valstu intereses. Krievijā ir pretēji, Putinam maz kas jāsaskaņo, kam vara, tas dara kā grib. Ukrainas gadījums ir sarežģīts abām pusēm. Putinam uzņemoties atbildību par Ukrainas neparakstīto līgumu ar ES drīz vien nāksies ieguldīt savus 20 miljardus eiro šīs valsts glābšanai no bankrota. Tā nav maza nauda Krievijai, ko šai valstij daudz labāk būtu bijis ieguldīt savā teritorijā. Atšķirībā no ES Krievija Ukrainai arī neizvirza prasības korupcijas mazināšanai, ekonomikas efektivitātes uzlabošanai, respektīvi Ukrainas problēmas draud būt ilgstošas un tādējādi ilgstoši dārgās Krievijai.

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu