Politiskie triki • IR.lv

Politiskie triki

6
Pirmie trīs premjera amata kandidāti, kas nosaukti vētīšanai: Artis Pabriks (no kreisās), Krišjānis Kariņš un Ints Dālderis
Indra Sprance

Ja 21.novembrī Zolitūdē dzīvības nebūtu zaudējuši 54 cilvēki, pēdējo nedēļu notikumus politikas aizkulisēs varētu salīdzināt ar cirka izrādi, kur netrūkst ne klaunu – bēdu sagrauzto skatītāju iepriecināšanai, ne dejotāju uz virves. Kāda nākamā valdība top šajā arēnā?

Attapušās no pārsteiguma par Valda Dombrovska negaidīto demisiju, partijas jau pagājušā nedēļā uzsāka intensīvas sarunas par jaunās koalīcijas izveidi. Tomēr, lai arī prezidents Andris Bērziņš un Valdis Dombrovskis publiski runā par jaunas koalīcijas izveidi vēl līdz šā gada beigām, Saeimas politiķu teiktais gan neliecina par lielu steigu. Tas nav dzirdams ne Vienotībā, ne arī no citiem esošās un nākamās koalīcijas pārstāvjiem.

«Tas, ka tehniskā valdība turpina darbu – šāda iespēja ir ļoti reāla un tas var turpināties salīdzinoši ilgi, bet es domāju, ka vēlākais janvāra vidū mums būs jauna, lemtspējīga valdība,» saka Vienotības frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis. Neoficiāli izskan – Vienotība nemaz negrib jaunu valdību līdz gadu mijai, lai Dombrovskis «varētu plūkt eiro ieviešanas laurus».

Arī Nacionālā apvienība (NA) nesteidzas – pirmajā koalīcijas sanāksmē, kas notika pēc premjera demisijas, NA pārstāvēja tikai Jānis Iesalnieks un Inese Laizāne, nevis kāds no partijas vadītājiem. NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars skaidro – reālas sarunas sāksies tikai pēc partiju konsultācijām ar Valsts prezidentu, kuru pirmais raunds noslēdzas trešdien.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu