Modelis, kas iekarojis šaha pasauli • IR.lv

Modelis, kas iekarojis šaha pasauli

1
Magnusam jau četrus gadus — 2009., 2010., 2011. un 2012.gadā — piešķirts tā dēvētais Šaha Oskars.Laureātu izziņo krievu šaha žurnāls 64, aptaujājot pasaulē ietekmīgākos spēles kritiķus un žurnālistus.

Pievilcīgais un «normālais» pasaules čempions šahā Magnuss Karlsens ir viena no pēdējā laika labākajām lietām, ko pelnījusi šī senā un «nūģīgā» spēle

Ir tāda vīriešu šķira – mīklaini, ar nelaimīgu un nereālu paskatu -, kas parasti pulcējas kafejnīcās un kurus urda kaut kāda nedziestoša iekšēja uguns. Vai gluži pretēji, ir vīri, kas dzīvo dažādās valsts malās – draudzes mācītāju palīgi, skolotāji un nodokļu inspektori -, kuriem ir nepieciešams savdabīgs veids, kā izlādēt savu garīgo enerģiju.

Tā aizpagājušajā gadsimtā rakstīja angļu zinātniskās fantastikas meistars Herbets Velss, mēģinot dot savu skaidrojumu pirms aptuveni 1500 gadiem izgudrotajai spēlei, ko sauc par šahu. Jo ir tāda sajūta, ka šī spēle nevis padara cilvēkus trakus, bet, gluži otrādi, palīdz neprātīgām personām saturēt sevi grožos. Vai tagad būtu pamats sākt uztraukties arī par 23 gadus veco, piemīlīgo un muždien nedaudz izpūrušo Magnusu Karlsenu (Magnus Carlsen)?

Šis norvēģu inženiera dēls novembra beigās Indijā notikušajā turnīrā kļuva par jauno pasaules čempionu. Viņš izrādījās pārāks par līdzšinējo titula īpašnieku – 43 gadus veco indieti Viši Anandu. Ja turnīrs būtu noticis pāris nedēļas agrāk, Magnuss būtu kļuvis arī par pasaulē jaunāko šaha čempionu. Taču šis kronis aizvien pieder Garijam Kasparovam, kas 1985.gadā 22 gadu vecumā pārspēja Anatoliju Karpovu.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu