Krīzes vēsā galva • IR.lv

Krīzes vēsā galva

5
Saviem psihologiem, kas strādāja Zolitūdes traģēdijas vietā, krīžu centrs Skalbes bija sarūpējis luminiscējošas vestes, nevis apģērbu ar savu logo, stāsta šīs iestādes vadītājas Marija Ābeltiņa (no kreisās) un Inese Ruka. Taču Skalbju vārds ceļoja no mutes mutē kā garantija, ka nelaimē cietušajiem un bojāgājušo tuviniekiem ir sniegta kvalificēta psiholoģiska palīdzība.
Ieva Puķe

Policija vai ugunsdzēsēji mobilizē krīzes centra Skalbes psiholoģes,ja Rīgā atgadījies kas neparedzēts. Kāds izlēmis kārtot rēķinus ar dzīvi vai nepieciešama palīdzība bojāgājušu cilvēku tuviniekiem. Skalbju darbinieki bija savā vietā arī Zolitūdes traģēdijas laikā

Darbdienas rītā nepilnas divas nedēļas pēc Zolitūdes traģēdijas krīžu un konsultāciju centrs Skalbes Vecrīgā, Kungu ielā 34, atkal strādā, kā saka personāls, «ikdienas krīžu režīmā». Psihologa vizītē ierodas rīdziniece ar mazām meitiņām. Divas jaunas sievietes pie diennakts uzticības telefoniem plkst.9 nomaina dežurantu, kurš ir runājis ar tiem, kam aizvadītajā naktī iekšējas trauksmes dēļ nenāca miegs.

Ap trijiem, četriem, kad nakts stundas ir vistumšākās, zvana cilvēki, kas netiek vaļā no domām par pašnāvību. Vidēji septiņi diennaktī. Gadās, ka emocijas ir tik sapiņķerējušās, ka vieglāk izteikties rakstiski – šim nolūkam centrs izveidojis interneta forumu Stastiundzivo.lv. Darbinieces pamīšus zvanu atbildēšanai klabina datora taustiņus, pirmajā mirklī kabinets atgādina parastu biroju. Telefonsarunas var pāriet čatā, čats – telefoniskā kontaktā un aicinājumā uz vizīti. 

Skalbju tālruņi ir vienīgie diennakts psiholoģiskās krīzes atbalsta tālruņi Latvijā. Centra darbiniekus Valsts policija un Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) štāba komandieris mobilizē, ja Rīgā atgadījies kas tāds, kur viņi var palīdzēt. Ja kāds izlēmis kārtot rēķinus ar dzīvi, ir cerība, ka psihologa iesaistīšanās nodomu varētu mainīt. Ja ir nepieciešams mierinājums un palīdzība noslīkušu vai ugunsgrēkā bojāgājušu cilvēku tuviniekiem. Skalbju darbinieki arī Zolitūdes traģēdijas laikā sniedza psiholoģisku atbalstu gan traģēdijas epicentrā, gan savā birojā klusā Vecrīgas ieliņā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu