Krahs jubilejas gadā • IR.lv

Krahs jubilejas gadā

6
Kompānijai RE&RE uzticēta Latvijas Nacionālā mākslas muzeja rekonstrukcija, restaurācija un jaunas piebūves celšana, kā arī citas nozīmīgas būves
Antra Ērgle


Pirms nedēļas būvkompānijas RE&RE gaumīgi veidotajā mājaslapā varēja noskatīties līksmu video par izaugsmi – firma šogad svin 20 gadus.

RE&RE ir fenomens Latvijas biznesa, it īpaši būvniecības vidē. To līdzīgās daļās, tēmējot uz restaurāciju un renovāciju (abi virzieni atspoguļojas nosaukumā), dibinājuši domubiedri Marģers Bitmetis, Egīls Bērzups, Ainārs Pauniņš un Didzis Putniņš. Sākuši ar busiņu, kurā paši veda darbarīkus Rīgas centra dzīvokļu remontam. Visi darīja visus darbus, tikai Pauniņš, kas vienmēr bijis firmas redzamākā seja, vairāk organizējis jaunus pasūtījumus. Nelielā birojā galus savilka joprojām firmā strādājoša grāmatvede.

Pamazām, cīnoties ar dažādām grūtībām, pārsteidzošā kārtā dibinātājiem nesastrīdoties, firma izaugusi un tagad aizņem pašu celtu biroju ēku Ulmaņa gatves malā. Kopumā RE&RE strādā ap 400 darbinieku, un valdes priekšsēdētājs Pauniņš atzinis, ka vairs visus nepazīstot. Kompānijai izveidots saistīto firmu tīkls ar šaurāku specializācijas loku, taču nevar teikt, ka RE&RE būtu kļuvusi tikai par menedžmenta čaulu, kas visus reālos darbus pāradresē apakšuzņēmējiem. Tomēr sevišķi pēdējos gados no tirgus dalībniekiem dzirdamas sūdzības. Lai gan komandā ir profesionāli un atbildīgi darbinieki, haizivs attieksme kļuvusi raksturīga valdei – naudu par katru cenu, un tas bieži nosakot attieksmi pret partneriem, tā saka būvniecības nozares ļaudis, taču nav ar mieru publiski atklāt savu vārdu. Nozarē zināmi gadījumi, kad, nesamaksājot apakšniekiem, mazākās firmas galu galā bankrotēja, tāpēc arī par RE&RE dzirdēts viedoklis kā par «uzmetējiem». Pauniņš pārmetumus noraida – RE&RE nemēģinot iedzīvoties uz apakšuzņēmēju rēķina, jo «tā vienkārši nav ilgtspējīga biznesa sastāvdaļa».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu