KNAB pārbaudē par "puteņa biļetēm" atklāj pārkāpumus Bemhena rīcībā • IR.lv

KNAB pārbaudē par “puteņa biļetēm” atklāj pārkāpumus Bemhena rīcībā

32
"Rīgas satiksmes" vadītājs Leons Bemhens. Foto: Edijs Pālens, LETA

Ušakova rīcībā KNAB šajā lietā pārkāpumus nesaskata

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) pārbaudē secinājis, ka Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” (RS) valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens pieļāvis pārkāpumus par autovadītāju iespēju galvaspilsētas sabiedrisko transportu izmantot bez maksas sniegotos laikapstākļos.

Pagājušajā ziemā KNAB savas kompetences ietvaros sāka pārbaudi par Rīgas domes un Rīgas pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” amatpersonu rīcību, vairakkārt piemērojot izņēmumu un atceļot braukšanas maksu Rīgas pilsētas sabiedriskajā transportā noteiktai personu kategorijai – personām, kuras uzrādīja transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību.

KNAB pārstāve Inta Šaboha aģentūrai LETA pastāstīja, ka, izvērtējot Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova (SC) rīcību, netika konstatēts, ka noticis noziedzīgs nodarījums. Savukārt RS valdes priekšsēdētāja rīcībā konstatēti vairāki pārkāpumi, vienlaikus secinot, ka notikušajā nav noziedzīga nodarījuma sastāva, proti, viņa rīcība nav nodarījusi būtiskus kaitējumus valsts varai vai pārvaldības kārtībai, vai ar likumu aizsargātām personas interesēm.

KNAB konstatēja, ka RS valdes priekšsēdētājs, uzdodot RS darbiniekiem nodrošināt bezmaksas sabiedriskā transporta pieejamību personām, kuras lieto privātos transportlīdzekļus un kuras uzrāda transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību, pārkāpa viņam piešķirtā pilnvarojuma apjomu, sabiedriskā transporta pakalpojumu reglamentējošo normatīvo aktu prasības un neievēroja starp Rīgas domi un RS 2011.gada 14.novembra noslēgtā pasūtījuma līguma nosacījumus.

Informācija par pārbaudes laikā konstatētajiem pārkāpumiem nosūtīta Rīgas domei, lai tā, izvērtējot RS valdes priekšsēdētāja rīcību, turpmāk nepieļautu šādus pārkāpumus, informē KNAB.

Jau ziņots, ka Rīgas dome pagājušā gada nogalē veica izmaiņas pašvaldības saistošajos noteikumos, nosakot, ka “īpašos gadījumos” iespējams noteikt īslaicīgas izmaiņas sabiedriskā transporta lietošanas kārtībā, tostarp paredzot iespēju izmantot to bez maksas. Šādi grozījumi tika veikti, lai radītu tiesisku pamatu tā sauktajām puteņa brīvbiļetēm, kas paredz, ka stipras snigšanas laikā automašīnu īpašnieki, uzrādot automobiļa tehnisko pasi, sabiedrisko transportu var izmantot bez maksas.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) iebilda, ka šāda kārtība, kas pēc būtības nozīmē iespēju īpašos gadījumos braukt bez biļetes vai cita braukšanas tiesības apliecinoša dokumenta, neatbilst Ministru kabineta noteikumiem par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanas un izmantošanas kārtību un ir svītrojama.

12.februārī ministrs Edmunds Sprūdžs (RP) Rīgas domes noteikumu grozījumus apturēja, jo uzskata, ka tie ir pretrunā ar vairākām tiesību aktu normām. Lai autovadītāji varētu ar tehniskajām pasēm izmantot pilsētas sabiedrisko transportu, nepieciešams mainīt domes saistošos noteikumos par braukšanas maksas atvieglojumiem Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā, nevis noteikumos par Rīgas pilsētas sabiedriskā transporta lietošanu.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) savukārt uzsvēra, ka “puteņa brīvbiļešu” mērķis ir mazināt sastrēgumus pilsētā un atvieglot satiksmi, lai automašīnas netraucētu ielu tīrītāju darbu. Pašvaldības SIA “Rīgas satiksme” nekādi zaudējumi nerodoties, jo autovadītāji nav uzņēmuma ikdienas klienti.

Rīgas dome atkārtoti iekļāvusi “puteņa biļetes” jaunajos saistošajos noteikumos, kas tika domē tika atbalstīti 7.oktobrī. Tie paredz, ka īpašos apstākļos, piemēram, masu pasākumos, nelabvēlīgos laika apstākļos, avārijas situācijās ar Rīgas pilsētas izpilddirektora rīkojumu varēs tikt noteikta pasažieru kategorija, kurai tiek paredzētas tiesības sabiedriskajā transportā braukt bez maksas, nodrošinot pārvadāto pasažieru uzskaiti normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Informācija par rīkojumu tiks publicēta Rīgas pilsētas pašvaldības portālā “www.riga.lv” un citos plašsaziņas līdzekļos.

 

Komentāri (32)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu