Dombrovskis: Priekšvēlēšanu gadā strādāt mazākuma valdībā būtu riskanti • IR.lv

Dombrovskis: Priekšvēlēšanu gadā strādāt mazākuma valdībā būtu riskanti

83
Valdības vadītājs Valdis Dombrovskis. Foto: Edijs Pālens, LETA

Viņš cer, ka Nacionālā apvienība ar balsojumiem budžetu negraus un situāciju apzināti nedestabilizēs

Mazākuma valdība priekšvēlēšanu gadā nebūtu optimālākais modelis, jo šāda situācija ir ļoti riskanta no valsts finansiālās stabilitātes viedokļa, šādu viedokli telekanālā LNT pauda Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība).

Premjers atzina, ka atmosfēra viņa valdības koalīcijā ir pietiekami sarežģīta, tomēr ir jāvirzās uz valdības izvirzīto mērķu īstenošanu. Tālākā sadarbība būšot atkarīga no tā, cik gatavi koalīcijas spēki būs strādāt. Dombrovskis paļaujas uz “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) politiķu solījumiem, ka, neskatoties uz domstarpībām, šis politiskais spēks ar balsojumiem budžetu negraus un situāciju apzināti nedestabilizēs, vēsta LETA.

Runājot par pēdējo skaļāko domstarpību iemeslu – tieslietu ministra Jāņa Bordāna palikšanu amatā tieslietu reformu īstenošanai, lai arī viņa virzītāji VL-TB/LNNK prasa viņu atsaukt, Dombrovskis stāstīja, ka sagaida “pietiekami raitu” virzību ar reformām. Reformas, kas esot nepieciešamas tiesiskuma un uzņēmējdarbības vides uzlabošanai, esot jāvirza valdībā tuvāko nedēļu laikā.

Darba grupa, kas izveidota šo reformu vērtēšanai, pamatā ir nepieciešama, lai vienotos par politisku atbalstu tām, stāstīja Dombrovskis. Darba grupai jāvienojas par to, kādā veidā un kādā tempā Bordāna piedāvātās reformas var īstenot.

Savukārt Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valdes priekšsēdētājs Uldis Augulis trešdienas rītā Latvijas Televīzijā uzsvēra, ka ZZS ir gatava atbalstīt valdību atsevišķos balsojumos, tomēr tūlīt pēc budžeta pieņemšanas, par kuru koalīcijas un ZZS viedokļi nesakrita, būtu muļķīgi nomainīt kādu valdības politisko spēku vai arī iekļauties paplašinātā valdošajā koalīcijā. Tā vietā ZZS gatavojas, lai pēc nākamajām vēlēšanām būtu centrālā varas partija.

Pēc Auguļa vārdiem, ZZS ar “Vienotību” nekad nav bijušas sliktas attiecības, bet nesaskan viedokļi pašvaldību jautājumos, kurām ZZS skatījumā pietrūkstot resursu sekmīgai darbības nodrošināšanai.

Augulim situācija valdošajā koalīcija šķiet pārsteidzoša – tās politiskie spēki it kā sēž pie viena galda, bet sarunāties īsti nespēj un tā vietā publiski mazgā netīro veļu.

 

Komentāri (83)

ﮎandijs Be1t1kﮎ 20.11.2013. 10.26

Vienotības karsējiem:
Piemēram, jau iepriekšējā daudzgadu budžetā bija iekļauts, un šajā periodā tiek palielināts finansējums t.s. Eiropas Globalizācijas pielāgošanas fondam, no kura dalībvalstis var saņemt naudu to uzņēmumu atlaisto darbinieku darba meklēšanas un pārkvalifikācijas atbalstam, kuri cietuši no “strukturālām izmaiņām pasaules tirdzniecības modeļos”.
Jautājums – kādēļ Latvijas atbildīgās ministrijas nav izstrādājušas pieteikumu šā fonda atbalsta saņemšanai, ja jau “Liepājas metalurgs” ir cietis no konjunktūras izmaiņām globālajā tērauda tirgū? Vai arī patiesie “Liepājas metalurga” maksātnespējas cēloņi tomēr ir cita veida.

+10
-8
Atbildēt

4

    janis17 > ﮎandijs Be1t1kﮎ 20.11.2013. 13.56

    J.Biotops Betij, rietumu kapitālistiskie agresori. Isteni latvji tādiem stāv pretī stingri un nelokāmi, kopā ar diženo Krievzemes tautu.
    __________________________________
    pārāk vienkāršs skatījums uz politiku. Politikā ir tikai intereses. Latvijai savas, krievijai savas un Francijai savas.
    Vai tev pašam ir skaidri Latvijas valsts pastāvēšanas mērķi?
    Tie nav un nevar būt identiski visu citu ES valstu mērķiem un ir diametrāli pretēji krievijas mērķiem. Tāpēc arī rodas šādas atšķirības politiskos uzskatos. Piemēram, ne briti, ne īri, ne zviedri, ne latvieši nav un nez vai pārskatāmā nākotnē būs gatavi ES pārtapšanai par konfederāciju. Tāpēc pret to iestājās un reizēm tiek izmantots nekorekts salīdzinājums ar padumju savienību.
    Taču tas ir izglīotības jautājums, ne visi ir dzimuši oratori, kas ar publisku runu var pelnīt kapitālu, tālab piekarināt Latvijas patriotiem krievijas sabiedroto birku ir īpaši provokatīvi un prasti.

    +6
    -8
    Atbildēt

    0

    J.Biotops. Ak tad Kaktiņš arī jau pieskaitīts patriotiem?:):):)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > ﮎandijs Be1t1kﮎ 20.11.2013. 12.07

    Betij, – vai nu pirmo gadu vērojam, ka latvju patriotiem un krievu imperiālistiem kopīgais ienaidnieks ir viens un tas pats, pie tam dikti briesmīgs – rietumu kapitālistiskie agresori. Lai kā tie maitas nemaskētos, ar sirdi un prātu redzam cauri visādiem ES, sorosīdiem, NATO, liberāļiem un citiem, vienalga, kā viņi nosaukušies. Isteni latvji tādiem stāv pretī stingri un nelokāmi, kopā ar diženo Krievzemes tautu. Rāģi žižņi na zemļē!

    +11
    -4
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > ﮎandijs Be1t1kﮎ 20.11.2013. 11.36

    Izlasot tavu tekstu par globalizāciju, atcerējos vakardien LTV1 dzirdēto. Sociologs Kaktiņš, balstoties uz aptaujām, kā pats apgalvoja, stāstīja, ka cilvēkos ir izteikta apdraudētības sajūta. Kā jūš domājat, kas visvairāk apdraud latviskumu? Jūs neticēsiet! Globalizācija un ES!!! Acīmredzot neviens nejūtas apdraudēts no mūsu austrumkaimiņa, no šeit pat Latvijā dzīvojošiem agresīvi savu krieviskumu pieprasošiem, bet, lūk, globalizācija tās ir reālas briesmas.

    +14
    -5
    Atbildēt

    0

Anete 20.11.2013. 12.14

Ja NA savaldīs savas ambīcijas un domās par valsti, nevis tikai nodarbosies ar populismu, tad jau nostrādās līdz vēlēšanām.

+9
-8
Atbildēt

3

    Vineta > Anete 20.11.2013. 12.25

    dagnija
    Vai par katru cenu, kopā ar Vienotību nolaižot kanalizācijā savu reitingu?

    +5
    -9
    Atbildēt

    0

    janis17 > Anete 20.11.2013. 13.08

    Nu tieši NA vismazāk upurē savam reitingam.

    +9
    -11
    Atbildēt

    0

    Anete > Anete 20.11.2013. 13.01

    Partijas reitings kā galvenā prioritāte, tā lūk ir patiesi valstiska domāšana. Tieši tāda kā piemīt NA.

    +11
    -9
    Atbildēt

    0

dro 20.11.2013. 09.50

Mūsu kardināls Rišeljē – intrigu lielmeistars:)

+11
-11
Atbildēt

4

    Ilgonis > dro 20.11.2013. 11.42

    Bravo, Ino! Galvenais – lieliski piestāv un labi skan: kardināls Rišeljē!
    Daudz piemērotāks – kā līdz šim izskanējušais apzīmējums.

    +5
    -8
    Atbildēt

    0

    Vineta > dro 20.11.2013. 12.10

    Misija
    Bravo, Ino! Galvenais – lieliski piestāv un labi skan: kardināls Rišeljē!

    Protams nē, drīzāk jau pastulbais Luijs XIII. Vai spēj iedomāties Rišeljē, kam uzmaukts Ģinamo krekliņš, pats nosēdināts starp valsts ienaidniekiem un viens no tiem pabāzis roku tam zem dupša?
    Rišeljē rūpēja valsts.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    Ilgonis > dro 20.11.2013. 14.04

    Galvenā doma bija ne jau skanīgumā vien, bet saderībā ar sakrustoto pirkstu gadījumiem jeb intrigu lielmeistaru…

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    aigarsaboltins > dro 20.11.2013. 09.57

    Jā, tas ir precīzs Lūša raksturojums, tiesa – lielmeistars varbūt gluži nav, bet gadiem ilgā prakse apšaubāmu darījumu lauciņā nav palikusi bez iespaida.

    +11
    -11
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu