Aldermane ar skolu direktorēm pārrunās skriešanu “9.maija” pavadā • IR.lv

Aldermane ar skolu direktorēm pārrunās skriešanu “9.maija” pavadā

81
Eiženija Aldermane. Foto: Ieva Čīka, LETA

Rīgas deputāte uzskata, sodiem pamatu neredz

Reaģējot uz Latvijas Televīzijas (LTV) eksperimentu, kas radīja šaubas par vairāku Rīgas mazākumtautību skolu lojalitāti Latvijai, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejas priekšsēdētāja Eiženija Aldermane (GKR) sola ar skolu pārstāvjiem runāt, bet sodiem pamatu neredz.

Aldermane trešdien Latvijas Radio sacīja, ka no departamenta puses mēģinās izvērst darbu, lai šādas situācijas neatkārtotos, tikšot runāts un vērtēts, kā skolās notiek audzināšanas darbs, ziņo LETA.

Situācija ir nepieļaujama, sacīja pašvaldības politiķe, vēlāk gan nepiekrītot, ka būtu to teikusi. “Ar direktoriem runāsim, bet neskriesim lielā barā,” sacīja Aldermane, situācijas vērtēšanu vairāk atstājot Izglītības kvalitātes valsts dienesta ziņā.

Pēc Aldermanes domām, soda represijas būtu sliktākais, ko šādā gadījumā pasākt. Politiķes vērtējumā, vairāk kā šie direktori paši sevi tagad ir nosodījuši, neviens cits viņus sodīt nevarot. Ja mēs sodītu, vien iedzītu dziļāk ķīli starp departamentu un direktoriem, piebilda komitejas priekšsēdētāja.

Aldermane situācijā saskatīja arī pozitīvo, jo neviens eksperimentā iesaistītās skolas direktors nav noliedzis Latvijas valstiskumu. “Skolas ir ļoti dažādas, tāpat kā sabiedrība ir dažāda,” tiesības uz katram savu viedokli argumentēja politiķe.

Kā vēstīja LTV raidījums “Aizliegtais paņēmiens”, vairākās mazākumtautību jeb tā sauktajās krievu skolās pēc it kā organizācijas “9.maijs” lūguma valsts svētku priekšvakarā noņemti patriotiski plakāti vai izgriezta daļa par Latvijas okupāciju.

Raidījuma žurnālists, uzdodoties par Aizsardzības ministrijas (AM) pārstāvi, lūdzis iespēju atsevišķās skolās izvietot patriotiska rakstura plakātus, kuros arī minēts, ka 1940.gadā PSRS okupēja Latviju. Pēc tam zvanījis fiktīvs pārstāvis no nevalstiskas organizācijas “9.maijs” un lūdzis šos plakātus noņemt.

Divas no trim šajā eksperimentā iesaistītajām skolām – Rīgas Krievu vidusskola un Rīgas 21.vidusskola – pēc šī aicinājuma plakātus arī noņēmušas vai izgriezušas no plakāta daļu par okupāciju. Abu skolu direktores, kuras plakātus noņēma, nekādus paskaidrojumus nav vēlējušās sniegt.

Citā eksperimentā skolām tika izteikts it kā Aizsardzības ministrijas piedāvājums novadīt lekciju par 11. un 18.novembri. No piecām skolām divas neieklausījās organizācijas “9.maijs” lūgumā un lekciju ministrijai neatteica, divas tās piedāvāja pārcelt uz citiem datumiem, bet viena – Rīgas 34.vidusskola – lekciju noraidīja, sakot, ka pasākumi saplānoti tik cieši, ka tādai nav vietas – tieši tādu atteikuma formu piedāvājis viltus “9.maija” darbinieks.

Biedrība “9.maijs” ir organizācija, kas pēdējos gados rīko 9.maija pasākumus pie Uzvaras pieminekļa. Kā liecina informācija biedrības mājas lapā, tās izpilddirektors ir Rīgas domes deputāts, Saskaņas centra pārstāvis Vadims Baraņņiks.

 

Komentāri (81)

silvija_vitina 20.11.2013. 08.39

Demagoģijas augstākā pilotāža! Aldermani bija ne tikai PRETĪGI klausīties, viņu vispār nebija iespējams klausīties. Aizgāju prom, nenoklausoties līdz galam.

Aldermane ar pilsonības piešķiršanu visādiem kravcoviem ir amerika bandas spilgtākais personāžs. Kad viņa tiks tiesāta par pretvalstisku rīcību?

+25
-1
Atbildēt

10

    Vineta > silvija_vitina 20.11.2013. 11.21

    klusais
    tradutrīce – Guntars Krasts un Einārs Repše jau ar bija :)

    Krasta “valdīšanas” laikā promaskaviskie mērgļi “LC” un “DP saimņieks”, rupji pārkāpjot koalīcijas līgumu, kā tagad to dara parādu un alkatīgo un pastulbo bābu atkarīgais Dombrovskis, ieviesa pilsonības likuma “0” variantu, tā kā TB/LNNK tikai formāli bija vara. Repšem var pārmest tikai par koalīcijas veidošanu ar čekas pidrillas partiju.

    +4
    -8
    Atbildēt

    0

    garausiitis > silvija_vitina 20.11.2013. 09.25

    tradutrīce – Guntars Krasts un Einārs Repše jau ar bija :)

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    garausiitis > silvija_vitina 20.11.2013. 09.08

    tradutrīce – un neviens to 14 gadu garumā nemanīja? Cik politiskie spēki pabija pie varas šajā laika posmā?

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija_vitina 20.11.2013. 09.26

    nu repše arī tagad tēmē!

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    Evita > silvija_vitina 20.11.2013. 10.01

    Vina tur nokluva Latvijas Cela laika, un jau tani laika bija daudz jautajumu,gan par vinas darbibu, gan intervijas sniegto.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

    dro > silvija_vitina 20.11.2013. 09.14

    traductrice. Aldermane ir nevis radītāja, bet izpildītāja. Radītāja ir sistēma, kurai kalpojušas visas valdības , ieskaitot esošo. Vai kāds notiesāts par LV pasu tirgošanu? Cik zinu, tad galvenā varone strādā citā resorā.

    +14
    -4
    Atbildēt

    0

    dace_ampermane > silvija_vitina 20.11.2013. 09.58

    Tādas Aldermanīšas vienā galā un Pauls ar Mielavu no otra gala ir Latvijas lielākā nelaime.

    +12
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija_vitina 20.11.2013. 09.22

    nu sorry, ne jau nemanīja. tieši otrādi – atbalstīja! Vai tad ir kādas ilūzijas par to, kādā virzienā darbojās 3x premjers Šķēle, andris bērziņš (no LC), kalvītis …

    +13
    0
    Atbildēt

    0

    garausiitis > silvija_vitina 20.11.2013. 08.49

    Man tomēr atklāts paliek jautājums kā Aldermane pamanījās strādāt Naturalizācijas Pārvaldē no 1995-2009. gadam … un nevienam neradās šaubas par šo personu … vai jautājums no citas puses – kas notika ar Aldermani ?

    +17
    -1
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija_vitina 20.11.2013. 09.05

    Aldermane bija labi ieeļļota “pilsonību piešķiršanas vajadzīgajiem cilvēkiem” mehānisma zelta zobratiņš. Ne jau par velti kravcova pilsonības lieta beidzās bez rezultāta. Pārkāpumu tač neesot bijis! vienīgais pārkāpums, ka kravcovs bija pamanījies aizmirst latv.val. nākamajā dienā pēc “svinīgā zvēresta” (cik nu svinīga, un cik nu zvēresta) nodošanas. bet tur tak aldermani nevar vainot…

    pilnīga terra incognita ir arī de facto divpilsonība krieviem vēl pirms tikko pieņemtā pilsonības likuma. To vispār neviens nemaz necentās kontrolēt! Tādu “LV pilsoņu”, kuriem ir RUS pase kabatā, ir pilns. un neviens nezina, cik viņu ir! Man ir grūti iedomāties vēl kādu valsti, kurā valsts nekontrolē savu pilsoņu sastāvu. Aldermane ir šādas sistēmas RADĪTĀJA.

    +19
    0
    Atbildēt

    0

Jānis Derkusovs 20.11.2013. 10.10

Situācija ir vēl daudz, daudz sliktāka. Ko Aldermane, kādam par viņu bija ilūzijas?
Bet krievu skolās notiek ļoti organizēts un mērķtiecīgs darbs jaunatnes emocionālās saiknes veidošanai ar Krieviju. Un tur ,starp citu, nopietni finanšu resursi tiek ieguldīti.Nezināmas izcelsmes…SC sev elektorātu audzina. Turklāt skolu pie mums beidz 19 gados,respektīvi 11.un 12.klasē sīkie jau piedalās vēlēšanās.

+23
0
Atbildēt

7

    ievuliitis > Jānis Derkusovs 20.11.2013. 11.23

    klusais pastāstīja.:)

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    andris902 > Jānis Derkusovs 20.11.2013. 12.13

    …un tas nozīmē, ja kaut ko pastāsta betijai – tad tas tikpat kā uz ziņojuma dēļa izlikts…

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Jānis Derkusovs 20.11.2013. 12.27

    Un kā ar kluso? Viņš jau arī te vairakkārt akcentēja, ka jautājuma viedoklis par izglītības lietām ir vērā ņemams. To viņš teica šeit IR telpā. Nešauj savam draugam, vēlēdamās trāpīt man. :))

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    garausiitis > Jānis Derkusovs 20.11.2013. 13.51

    Atkārtošu – jautājums manuprāt ir te viskompetentākais izglītības jomā :) Un par teātri un operu arīdzan :)

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Jānis Derkusovs 20.11.2013. 10.42

    Betija –

    Kā Jūs zināt, ka viņš zina? Kas viņš ir?:)

    P.S.
    Protams, gribas piekrist viņa rakstītajam.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Jānis Derkusovs 20.11.2013. 10.26

    Pievērsiet uzmanību jautājuma teiktajam. Viņš zina, par ko runā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Jānis Derkusovs > Jānis Derkusovs 20.11.2013. 12.40

    Paldies,dāmas!
    Ar mani viss kārtībā, jo Betija nekādu konfidenciālu informāciju par mani nav atklājusi, tikai norādījusi, ka manam viedoklim var uzticēties. Paldies viņai par to!
    Un arī Zanei paldies par rūpēm!

    +5
    0
    Atbildēt

    0

Zane Pavāre 20.11.2013. 09.56

Visjaukākā bija Aldermanes hipotēze, ka latviešu skolu direktori līdzīgā kārtā novāktu plakātus, kuros būtu pieminēta vācu okupācija. Ar vieglu rokas vēzienu viņa atmet visus pierādījumus par krievu skolu vadības lojalitātes trūkumu, un tajā pašā elpas virzienā bez nekāda pamata izvirza absurdus apvainojumus latviešiem. Var, protams, norādīt, ka Latvija vācu okupācijas rezultātā neatkarību nezaudēja, jo to jau bija atņēmuši krievi, bet kur gan kāds ir apšaubījis, ka tā bija okupācija? Liekas, ka Aldermane vispār savā mūžā nekad nevienu latvieti nav satikusi un viņas priekšstati par šo aizdomīgo tautu ir veidojušies pilnībā krievu televīzijas ietekmē.

+23
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu