Ķīpsalas hallē divas dienas skatāma dejas izrāde "No zobena saule lēca" • IR.lv

Ķīpsalas hallē divas dienas skatāma dejas izrāde “No zobena saule lēca”

37
Izrādes publicitātes foto. Foto Aldis Jonikāns

Izrāde ir mītisks stāsts par latviešu gadskārtām un īpašajiem rituāliem – kāzām, ražas un veļu laiku.

Latvijas valsts svētku laikā, sestdien un svētdien, Ķīpsalas hallē būs skatāma dejas izrāde “No zobena saule lēca”, uz kuru pulcēsies vairāk nekā 1000 dalībnieku, raksta aģentūra LETA.

Izrāde, kura būšot kā dāvana Latvijai svētkos, ir mītisks stāsts par latviešu gadskārtām un īpašajiem rituāliem – kāzām, ražas un veļu laiku. Tās sižetisko līniju caurvij gan mīlestība un kaislība, gan spēja samierināties ar likteni kara priekšnojautās un pēc tā. Izrādes veidotāji vēlas veicināt skatītāju izpratni par tautas spēku un zināšanām simbolos, rituālos, dabas un dzīves cikliskumā, kuras ļāvušas pastāvēt un izdzīvot, neraugoties uz varu un laikmetu maiņām. 

“No zobena saule lēca” izrādīta jau 2010.gadā, šogad par godu valsts svētkiem to būs iespējams noskatīties vēlreiz. Izrādes horeogrāfs Agris Daņiļevičs vēloties parādīt visas viņa komandas mīlestību pret Latviju un aicināt mīlēt kopā. Viņš norāda, ka ne vienmēr visu izšķir naudas daudzums un valstsvīru atbalsts. Arī vienkārša vēlēšanās darīt kaut ko labu varot izjaukt dzīves pelēcību. Izrādes režisors Uģis Brikmanis savukārt vēloties sēt cilvēku sirdīs jēgu un mīlestību bez liekiem un skaļiem vārdiem. Viņš norāda, ka šī mīlestība ir vārdā Latvija. 

Uzvedumu veidojuši režisors Brikmanis un horeogrāfs Daņiļevičs. Izrādes muzikālā vadība gulstas uz Ilzes Gruntes un Kaspara Bārbala pleciem. Tērpu autores ir Evija Dāboliņa un Kristīne Korečko. Izrādē piedalās bungu un dūdu grupa “Auļi”, 30 dažādu paaudžu Latvijas deju kolektīvi, etnomūziķi Zane Šmite, Ivars Cinkuss, Kristīne Ādmine, Lauma Bērza, Aiga Sprinža, Sandra Budeviča un koris “Gaudeamus”.

Vairāk informācijas izrādes mājas lapā

Biļetes uz izrādi jau izpārdotas.

Komentāri (37)

Ludzas Zeme 19.11.2013. 00.03

Ļoti skaisti. Kāds nezin, DVD būs šoreiz pieejams?

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu