Pirmizrāde dokumentālajai filmai "Pūt, vējiņi! Filmas arheoloģija" • IR.lv

Pirmizrāde dokumentālajai filmai “Pūt, vējiņi! Filmas arheoloģija”

1
NULL

Režisora Gunāra Pieša leģendārās filmas tapšana ir kinovēstures trilleris ar laimīgām beigām

Šovakar plkst.19 kinoteātrī “Splendid Palace” pirmizrādi piedzīvos dokumentālā filma “Pūt, vējiņi! Filmas arheoloģija”, kas vēstīs par režisora Gunāra Pieša pirms 40 gadiem uzņemto filmu “Pūt, vējiņi!”, raksta aģentūra LETA. 

Dokumentālajā filmā Latvijas Televīzijas režisore Agita Cāne-Ķīle un kinokritiķe Daira Āboliņa piedāvās paraudzīties uz latviešu zelta kino klasikas darbu, tā aktieriem un veidotājiem no jauniem skatpunktiem. “Kino skatītāji Ģirtu Jakovļevu, Esmeraldu Ermali un Astrīdu Kairišu filmas “Pūt, vējiņi!” tēlos ir kanonizējuši, bet cīņas par aktieru izvēli tolaik izvērsās valsts mērogā ar asarām, salauztām sirdīm un liktenīgiem lēmumiem. Abu scenāristu – Pieša un Imanta Ziedoņa – nesaskaņas par Raiņa idejām filmēšanas laukumā pārauga atklātā konfliktā,” stāsta Pleša. Dokumentālā filma “Pūt, vējiņi! Filmas arheoloģija”, balstoties arhīvu dokumentos, filmu materiālos un cilvēku liecībās, pārvērš režisora Pieša leģendāro filmu par kinovēstures trilleri ar laimīgām beigām. 

Jaunajā dokumentālajā filmā skatītāji varēs atkalredzēties ar aktieriem Ermali, Jakovļevu, Kairišu, Uldi Dumpi, Pēteri Gaudiņu, komponistu Imantu Kalniņu un daudziem citiem filmas dalībniekiem un veidotājiem. “Pieredze, veidojot dokumentālās filmas “Filmas arheoloģija. Vella kalpi” un “Filmas arheoloģija. Ceplis”, mūs ir iedrošinājusi turpināt atklāt. Joprojām izbaudām šī procesa azartu un jēdzienisko svaru. Mūs uzmundrina neviltotā atsaucība no filmas veidotāju puses. Latviešu kino zelta laikmets to ir pelnījis,” uzsver filmas “Pūt, vējiņi! Filmas arheoloģija” veidotājas. 

Dokumentālo filmu “Pūt, vējiņi! Filmas arheoloģija” veidojušas Cāne-Ķīle un Āboliņa, producentes ir Ieva Rozentāle, Iveta Lepeško, operatori – Edgars Bite, Jānis Šēnbergs, montējis Visvaldis Zarakovskis, bet par muzikālo noformējumu gādājis Raimonds Tiguls. Tā tapusi studijā “Visio”.

Vairāk informācijas kinoteātra mājas lapā

Komentāri (1)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu