Pārdoti "Latvijas krājbankas" kredītportfeļi • IR.lv

Pārdoti “Latvijas krājbankas” kredītportfeļi

43
Latvijas krājbankas plakāts. Foto: Jānis Saliņš, F64

Līdz ar šo darījumu noslēdzies piecu “Latvijas krājbankas” kredītu portfeļu pārdošanas process

Likvidējamās a/s “Latvijas krājbanka” administrators “KPMG Baltics” pārdevis peļņu nesošo un peļņu nenesošo korporatīvo un hipotekāro kredītu portfeļus Nīderlandes holdinga “Stichting Galaxy Finance” meitasuzņēmumam Latvijā “Baltics Credit Solutions Latvia”, ziņo LETA.

Finansējumu kredītu portfeļu iegādei nodrošināja “Deutsche Bank” AG grupa, kuras pārstāvji darbosies arī uzņēmuma “Baltics Credit Solutions Latvia” valdē, informē administratora sabiedrisko attiecību konsultants Oskars Fīrmanis.

Pārdoto kredītportfeļu kopējais klientu skaits bija 3183, no kuriem lielākā daļa bija privātpersonas. Darījumu apstiprinājusi Finanšu un kapitāla tirgus komisija.

Kredītportfeļu tīrās bilances vērtība šā gada 31.oktobrī bija 37,2 miljoni latu, bet tā tiks precizēta portfeļa nodošanas brīdī, informēja Fīrmanis, vienlaikus norādot, ka šī summa nav pārdošanas cena. Darījuma summa netiek atklāta, jo tā ir konfidenciāla.

Līdz ar šo darījumu noslēdzies piecu “Latvijas krājbankas” kredītu portfeļu pārdošanas process, kas tika sākts pēc “Latvijas krājbankas” likvidācijas procesa sākšanas pagājušā gada pavasarī.

Kompānijai “Baltics Credit Solutions Latvia” pārdotie kredītu portfeļi ietvēra peļņu nesošos un peļņu nenesošos hipotekāros un korporatīvos kredītus, studentu kredītus, kā arī patēriņa kredītus, kredītkaršu un overdraftu atlikumus tiem aizņēmējiem, kuri bija ņēmuši hipotekāros un korporatīvos kredītus.

“Latvijas krājbankas” patēriņa kredītu portfeli iepriekš jau iegādājās Norvēģijas uzņēmuma AS “B2Holding” meitaskompānija “B2Kapital”, un tas tika nodots apkalpošanai jaunajam īpašniekam šogad septembra sākumā.

Visu klientu parādsaistību līgumiskie noteikumi paliek spēkā un netiek mainīti, tādēļ “Latvijas krājbankas” bijušajiem klientiem nebūs jādodas uz banku vai “Baltics Credit Solutions Latvia” biroju, lai pārslēgtu līgumus ar jaunajiem īpašniekiem.

Kredītu portfeļu nodošana “Baltics Credit Solutions Latvia” tiks veikta pa daļām, un šo procesu ir plānots pabeigt nākamo sešu mēnešu laikā. Līdz īpaša paziņojuma saņemšanai klientiem maksājumus jāturpina veikt pašreizējā “Latvijas krājbankas” kontā.

“Baltics Credit Solutions Latvia” galvenais darbības virziens ir kredītportfeļu iegāde Latvijā. Kredītu portfeļu pārvaldībai un ikdienas apkalpošanai “Baltics Credit Solutions Latvia” izraudzījusies “Lindorff Oy” Latvijas filiāli un “Situs Nordic Services ApS”.

“Latvijas krājbankas” kredītu portfelis tika sadalīts piecos mazākos kredītu portfeļos, pamatojoties uz kopīgām kredītu iezīmēm: korporatīvie, hipotekārie, peļņu nesošie, peļņu nenesošie un patēriņa kredīti. Tas tika darīts, lai nodrošinātu iespējami lielāku pircēju interesi un maksimāli augstu cenu, kādu varētu iegūt, kredītportfeļus pārdodot.

Apzinot potenciālos pircējus, administrators sazinājies ar vairāk nekā 130 interesentiem. Galvenie potenciālo pircēju izvēles kritēriji bija piedāvātā cena, spēja finansēt darījumu, gatavība strādāt saskaņā ar piedāvāto laika grafiku, pieredze līdzīga apmēra un veida kredītportfeļu apkalpošanā, kā arī vispārējie ar darījuma realizāciju saistītie riski. Pēc visu interesentu piedāvājumu rūpīgas izvērtēšanas par ekonomiski izdevīgāko “Latvijas Krājbankas” kreditoriem tika atzīts “Baltics Credit Solutions Latvia” piedāvājums.

Pēc piecu “Latvijas krājbankas” kredītportfeļu pārdošanas bankas pārziņā palikuši vairāk nekā 500 kredīti un to atlikumi ar kopējo prasījuma vērtību vairāku desmitu miljonu latu apmērā, kuru atgūšanas process ir apgrūtināts, ņemot vērā šo aizdevumu saistību ar bankas iepriekšējo vadību, aizdevumu krāpnieciskās rakstura iezīmes vai juridiskas neskaidrības.

Neskatoties uz kredītportfeļu pārdošanu, bankas bankrota procedūra turpinās, jo vēl ir nepieciešams realizēt dažādus aktīvus vairāku miljonu latu vērtībā. Tāpat turpinās tiesvedības Latvijā un ārvalstīs, kur notiek cīņa par dažādu aktīvu un naudas līdzekļu atgūšanu, lai varētu norēķināties ar bankas kreditoriem. Piemēram, ārvalstu banku korespondentkontos ir iestrēguši naudas līdzekļi vairāk nekā 100 miljoni latu, par kuriem notiek aktīva cīņa un ir pirmie pozitīvie rezultāti. Pašlaik gan ir grūti prognozēt, kad tiesvedības varētu beigties, jo puses izmanto visas iespējamās metodes, lai kavētu naudas atdošanu “Latvijas krājbankai” un tās kreditoriem, atzīmēja Fīrmanis.

“Latvijas krājbankas” aktīvi septembra beigās bija 116,314 miljoni latu, tai skaitā kredīti 80,182 miljonu latu apmērā.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa pērn maijā nolēma sākt “Krājbankas” bankrotu. Bankrotu lūdza sākt bankas administrators – revīzijas kompānija “KPMG Baltics” -, kas secināja, ka neviens no četriem saņemtajiem bankas sanācijas priekšlikumiem nav dzīvē realizējams. Arī Finanšu un kapitāla tirgus komisija apstiprināja bankrota procedūru kā bankas maksātnespējas risinājumu.

 

Komentāri (43)

Sanšains 13.11.2013. 19.48

Ko, vai tad šis administrators arī ir no NA?!

Nu, šakāļu k-gi, lūdzu, faktus!:)

+3
-2
Atbildēt

0

Kaspars Špūle 13.11.2013. 22.20

Interesanti, ka Krājbankas kredītportfeļu pircējs, Stichting Galaxy Finance, reģistrēts Amsterdamas Tirdzniecības palātas reģistrā tikai 2013. gada jūnija beigās.

+2
-1
Atbildēt

1

janazakovica 13.11.2013. 17.12

un uzreiz aizskreja ziedot NA…taa vini ari barojas..no apkraptajiem iegulditajiem..

+1
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu