Neo un caurumi sistēmā • IR.lv

Neo un caurumi sistēmā

3
Foto — Nora Krevneva, F64
Pauls Raudseps

 

Pēdējā laikā gandrīz katru nedēļu pasauli pārsteidz jaunas ziņas, kas radušās, pateicoties lielu apjomu dokumentu nopludināšanai no ASV datubāzēm. Kopš bijušā CIP un NSA darbinieka Eduarda Snoudena atklājumiem maijā par ASV izlūkdienestu datu pārķeršanas un sarunu noklausīšanās operācijām mēs regulāri uzzinām par jaunām spiegošanas operācijām, no kurām pēdējā laikā skandalozākā ir pieslēgšanās Vācijas kancleres Angelas Merkeles telefonam.

Taču šīs jaunās ēras pirmsākumus pasaulē iezīmēja Džūljena Asanža WikiLeaks, bet Latvijā – Ilmāra Poikāna alias Neo 2010.gada no VID datubāzēm publiskotā informācija, kura atklāja daudzu amatpersonu nevēlēšanos solidarizēties ar pārējiem un konsolidēt savu atalgojumu krīzes laikā.

Atzīmējot mākslas filmas The Fifth Estate (Piektā vara) pirmizrādi Latvijā, žurnāls Ir saviem domubiedriem pirms seansa piedāvāja iespēju tikties ar Poikānu un uzdot jautājumus. Klausītāji bija aktīvi un ieinteresēti, jautājumi daudzi un dažādi, tomēr diskusijas centrā izvirzījās problēma – kā pasargāt cilvēkus, kuru atklātie noslēpumi palīdz novērst netaisnības vai atklāj valsts vai privātorganizāciju prettiesisku rīcību?

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu