Bijusī valsts kontroliere Sudraba iesaistās biznesā (papild.) • IR.lv

Bijusī valsts kontroliere Sudraba iesaistās biznesā (papild.)

33
Inguna Sudraba. Foto: Evija Trifanova, LETA

Viņas uzņēmums atbalstīs zinātniskos eksperimentus fizikālajā enerģētikā

Bijusī valsts kontroliere Inguna Sudraba iesaistījusies uzņēmumā SIA “MISX”, kas saistīts ar zinātnisko eksperimentu atbalstīšanu fizikālās enerģētikas jomā.

Sudraba aģentūrai LETA pastāstīja, ka tas ir kopuzņēmums, kas izveidots, sadarbojoties biznesa vides pārstāvjiem un Fizikālās enerģētikas institūtu. Šis uzņēmums vadīs zinātnisku projektu eksperimentālajā ražošanā, lai varētu iesniegt pieteikumu patentam. Sudraba gan neatklāja, par kādu zinātnisko projektu ir runa un kādu patentu ir plānots iesniegt – to vēl esot pāragri izpaust.

Viņu iesaistīties uzņēmējdarbībā uzrunājuši gan zinātnieki, gan arī biznesa nozares pārstāvji, un Sudraba tam piekritusi, jo labi apzinās, kādā stāvoklī Latvijā ir zinātnes nozare. “Ir likvidēta visa eksperimentālā ražošana, zinātniekiem nav finansējuma, lai iegādātos tehnoloģijas,” skaidroja Sudraba.

Sudraba gan to neuzskata kā biznesu, bet par iespēju eksperimentālu ideju pārvērst ražošanā ar lielu pievienoto vērtību, tādējādi veicinot, lai Latvijā radītais netiktu par lētu naudu pārdots uz ārzemēm, bet paliktu šeit. Viņas uzdevums būs vadīt šo projektu, lai tas nonāktu līdz plānotajam rezultātam – patenta iesniegšanai. Patlaban mērķis esot šo patentu iesniegt līdz nākamā gada vidum, taču viss esot atkarīgs no tā, kā noritēs eksperimenti, – tas parādīšot, cik ātri var noformēt tehnoloģiju ražošanai.

Uzņēmums ir dibināts šā gada 1.novembrī. Uzņēmuma juridiskā adrese ir Garkalnes novada Priedkalne, “Senču sils”, un tā pamatkapitāls ir 2000 latu. Sudraba šajā uzņēmumā ir valdes priekšsēdētāja. Savukārt uzņēmuma dibinātāji ir Fizikālās enerģētikas institūts, kam pieder 49,95% daļu, un uzņēmēja Jūlija Krūmiņa meita Maija Čerņavska, kurai pieder 50,05% daļu. Uzņēmums reģistrēts Krūmiņa īpašumā.

(precizēta pēdējā rindkopa)

Komentāri (33)

ievuliitis 13.11.2013. 17.16

Kā jums tāda versija? Ir skaidri zināms, ka Sudraba, ja ies politikā un pretendēs uz augstu amatu, nesaņems pielaidi valsts noslēpumam. Tad nu, ko darīt, norakstīta. Bet Jūlija Krūmiņa īpasumā reģistrētajā uzņēmumā iecelta par priekšnieci par veciem “nopelniem”.
Es gan zinātnieku vietā, ja tie patiešām grib savus izgudrojumus patentēt, nestāstītu priekšniecei detaļas. Katram gadījumam.

+12
0
Atbildēt

0

janis17 13.11.2013. 13.17

Acīm redzot antonijas ielai ir interese paspiegot par šo zinātnisko jautājumu…
Enerģētika un krievijas intereses Latvijā šajā jomā, vai tiešām jums ir kādas ilūzijas???

+11
-1
Atbildēt

3

    Alise > janis17 13.11.2013. 16.40

    vēl viņs teica, ka arī par laimi cīnījies :)

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Alise > janis17 13.11.2013. 13.23

    Spiego visi, kas to spēj, tāpat neatkarīgi no visa pārējā. DP un Satv. birojam vienkārši ir jāseko nepārtraukti līdz visādu personu, biznesu, zinātnieku u.tml. darbībai un interesēm.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Timurs Čuntonovs > janis17 13.11.2013. 16.20

    Vakar 1:1 intervijā Savicku Jurčiks arī teica, ka VDK rindās drosmīgi cīnījies .. par ko? – jūs neticēsiet! – par “miru mir”. hahahahah :)

    +9
    0
    Atbildēt

    0

buchamona 13.11.2013. 13.03

Nu re, cik labi :) Ja nopietni biznesā, tad nav laika par ” politisko bildi” piestrādāt politiskajās spēlēs, no kurām pašai īstas jēgas nav :)

+11
-1
Atbildēt

2

    Aivars Krauklis > buchamona 13.11.2013. 21.09

    Te nu gan neizskatās ne pēc „nopietna”, ne vispār kāda „biznesa”. Vismaz ne pieņemtajā izpratnē par produktīvu uzņēmējdarbību.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Timurs Čuntonovs > buchamona 13.11.2013. 16.17

    Es ar’ to pašu saku: redz, cik labi! Vismaz negorīsies krievu kažokā pa Doma laukumu un nelies krokodiļa asaras par pagrimušo Latviju. :)

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu