Ierosina Pils laukumu pārdēvēt par Jāņa Čakstes laukumu • IR.lv

Ierosina Pils laukumu pārdēvēt par Jāņa Čakstes laukumu

9
Projekta "Skolēns pētnieks pilsētnieks" skolēnu būvētais Pils laukuma modeļa makets. Foto: Evija Trifanova, LETA

Latvijas pirmā prezidenta vārdā šis laukums jau reiz bijis nosaukts

Saeimas deputāts Kārlis Eņģelis (RP) pirmdien nosūtījis iesniegumu Rīgas domei, aicinot Pils laukumu pārdēvēt par Jāņa Čakstes laukumu, tādejādi godinot Latvijas Republikas pirmo prezidentu un piešķirot laukumam vēsturisko nosaukumu.

„Laikā, ka sabiedrībā notiek viedokļu sadursmes par to, vai nebūtu jānojauc agrāko laiku pieminekļi un uz to drupām jāceļ jauni, ir vērts izsvērt kādreiz eksistējušo pieminekļu atjaunošanas lietderību,” norāda Reformu partijas deputāts.

„Nekas nemazina Jāņa Čakstes nopelnus, par kuriem viņa vārdā tālajā 1928.gadā pārdēvēja Pils laukumu, tāpēc rosinu izskatīt jautājumu par Pils laukuma pārdēvēšanu tā vēsturiskajā nosaukumā – Jāņa Čakstes laukums,” raksta deputāts.

Vēsturiski laukums Valsts prezidenta pils priekšā laikposmā no 1928.gada līdz 1940.gadam nesa Jāņa Čakstes vārdu.

Otrajā pasaules karā mainoties valdošajiem režīmiem, laukums tika pārdēvēts par Pionieru laukumu, jo arī Rīgas pils kļuva par Pionieru pili. Vēlāk uz neilgu laiku tas atkal kļuva par Pils laukumu, un tad no 1944. līdz 1987.gadam atkal par Pionieru laukumu.

1987.gads iezīmēja Atmodas sākumu, un sākās pārdēvēto ielu nosaukumu atjaunošana, kad tika atjaunots Pils laukuma nosaukums.

 

Komentāri (9)

armn 11.11.2013. 16.53

Apsveicama iniciatīva!

+4
-2
Atbildēt

0

lindukjis 12.11.2013. 10.04

Nē, nepiekrītu! Ko viņš labu izdarījis Rīdzinieku labā? Piedāvāju piešķirt laukumam Ušakova vārdu, bet, ja tas nav pieņemams, tad dēvēt par “Pusbiļešu laukumu”!

+2
-1
Atbildēt

0

Jānis Blumbergs 11.11.2013. 23.27

Protams. Sen bija laiks.

+3
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu