Turpina pieaugt kiberuzbrukumu skaits pret Latviju un pārējām Baltijas valstīm • IR.lv

Turpina pieaugt kiberuzbrukumu skaits pret Latviju un pārējām Baltijas valstīm

30
Foto: Kestutis Vanagas, F64

Pieaug kiberuzbrukumu un to mēģinājumu skaits valsts pārvaldes un privātā sektora mājaslapām

NATO mācību “Steadfast Jazz 2013” laikā turpina pieaugt pret Latviju un pārējām Baltijas valstīm vērsto kiberuzbrukumu un to mēģinājumu skaits, vēsta LETA, atsaucoties uz  Latvijas Aizsardzības ministrijas (AM) rīcībā esošo informāciju.

“Pieaugošais kiberuzbrukumu un to mēģinājumu skaits valsts pārvaldes un privātā sektora mājaslapām kārtējo reizi apliecina to, ka šīs mācības ir raisījušas nopietnu satraukumu un bažas NATO nelabvēļos. Tas tikai pastiprina šo mācību nozīmīgumu un mūsu gatavību reaģēt uz dažādiem drošības izaicinājumiem,” uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V).

Aizsardzības ministrs norāda, ka informācijas tehnoloģiju drošības incidenti ar Latvijas kaimiņvalstu dažādu nozaru mājaslapām, piemēram, ar vakar Igaunijas pasažieru vilcienu operatora “Elron” mājaslapā publicēto hakeru viltus paziņojumu, ka Igaunijā saistībā ar plašajām NATO militārajām mācībām uz laiku pārtraukta vilcienu satiksme, norāda, ka Latvijai būtiski jāpiedomā pie informācijas drošības stiprināšanas un sabiedrības informēšanas ar kiberdrošību saistītos jautājumos.

“Esmu pārliecināts, ka, veidojot Kiberaizsardzības vienību Zemessardzē, mēs ejam pareizā virzienā – tas ir pašsaprotams turpinājums mūsu spēju pilnvērtīgai attīstīšanai informācijas drošības jautājumos ar pieredzējušiem un profesionāliem cilvēku resursiem,” gandarījumu par informācijas tehnoloģiju speciālistu atbalstu Kiberzemessardzes projektam pauž Pabriks. Viņš arī uzsver, ka ikvienai iestādei gan valsts, gan privātajā sektorā ir jāpievērš lielāka vērība tieši informācijas drošībai.

Jau ziņots, ka pēdējā gada laikā AM ir uzņēmusies vadošo lomu valsts pārvaldes informācijas tehnoloģiju (IT) drošības jomā, lai stiprinātu valsts politiku un spējas šajā nozarē. Šo uzdevumu apgrūtina ne tikai ierobežotie finansiālie un profesionālie resursi, bet arī fakts, ka valdības rīkojas valstu teritoriālajās robežās, tomēr virtuālā telpa un draudi nepazīst robežas,” uzsvēra aizsardzības ministrs, norādot, ka šobrīd svarīgi veidot gan nacionālās spējas, gan starptautisko sadarbību kiberdrošības jomā.

AM rīcībā esošā informācija arī liecina, ka pret Latviju un pārējām Baltijas valstīm ticis vērsts kiberuzbrukums, kura laikā vizuāli tiek izmainīts mājaslapu izskats.

Mājaslapās parādījušies uzraksti, ka to darbība tiek pārtraukta, un šīs lapas drošības parametri neatbilst NATO Kiberaizsardzības izcilības centra prasībām. Turklāt paziņojumā tiek pieminētas pašreiz notiekošās NATO mācības “Steadfast Jazz 2013”, kā arī pievienots Alianses logotips.

Papildus tam trīs Baltijas valstu un Polijas aizsardzības nozares, kā arī citu nozaru darbinieki ir saņēmuši viltotas elektroniskā pasta vēstules, kas izsūtītas NATO Kiberaizsardzības izcilības centra vārdā.

Vēstulēs norādīts, ka mācību “Steadfast Jazz 2013” laikā centrs ir veicis drošības sistēmu pārbaudi un konstatējis, ka saņēmēja pārstāvētās iestādes informācijas drošība neatbilst centra un arī NATO kiberdrošības prasībām. Tāpat norādīts, ka plašāku informāciju iespējams uzzināt, kontaktējoties ar NATO Kiberaizsardzības izcilības centru.

Pabriks šonedēļ paziņoja, ka mācību laikā pret Baltijas valstīm vērstie kiberuzbrukuma mēģinājumi bijuši “ārējas izcelsmes”.

NATO un tās partnervalstu mācības “Steadfast Jazz 2013” notiek no 2.novembra līdz 9.novembrim Baltijas valstīs un Polijā.

Mācību “Steadfast Jazz” mērķis ir apmācīt un pārbaudīt NATO Reaģēšanas spēkus – augstas gatavības un tehnoloģiski attīstītus daudznacionālus spēkus, kurus veido sauszemes, gaisa, jūras un speciālo operāciju spēki. NATO Reaģēšanas spēkiem ir jāspēj reaģēt jebkuru krīžu gadījumos jebkuros apstākļos, tāpēc ir nepieciešams regulāri pārbaudīt to gatavību. Mācībām noslēdzoties, Apvienoto spēku pavēlniecības štābs Brunsumā būs oficiāli sertificēts 2014.gadā vadīt apvienotās NATO operācijas.

Kopumā mācībās piedalās ap 6000 dalībnieku no 20 valstīm.

Komentāri (30)

Inese 08.11.2013. 14.21

Tas ir tikai sākums. Latviešu institūciju kreiso roku rakstītie majaslapu skripti un M$ serveri ir ļoti pateicīga lieta gan botiem, gan citiem dīfeisotājiem ;)

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu