Rīgā sākas ideju festivāls "Māksla un ekonomika" • IR.lv

Rīgā sākas ideju festivāls “Māksla un ekonomika”

11
"Pārmaiņu pārbaude". Publicitātes foto

Festivālu  atklās izrāde “Pārmaiņu pārbaude”. Tas būs stāsts latviešu māksliniekiem, kas šovasar mēģināja laukos izdzīvot bez naudas 

No šodienas, 8.novembra līdz 10.novembrim Rīgā norisināsies Latvijas Jaunā teātra institūta (LJTI) rīkotais ideju festivāls “Māksla un ekonomika”, kas piedāvās lekcijas, diskusijas, izrādes, filmas, spēles un politisko karaoki, lai rosinātu kritisku domāšanu ilgtspējīgas nākotnes vārdā, raksta aģentūra LETA.

Festivāla pasākumi notiks “Dirty Deal Teatro”, Latvijas Kultūras akadēmijas “Zirgu pastā” un Kaņepes Kultūras centrā. Viens no festivāla iedvesmas avotiem ir britu Jaunās ekonomikas fonda pētījums “Lielās pārmaiņas”, kurā fiksēta pasaules ekonomiskā, politiskā un sociālā situācija pēc piedzīvotās finanšu krīzes un apkopotas atziņas alternatīvam attīstības modelim, ņemot vērā vides apdraudējumu, dabas resursu izsīkšanu un sociālo nevienlīdzību. Pētījums apliecina, ka nepārtrauktā patēriņa pieaugumā balstītie biznesa modeļi ir sevi izsmēluši, un piedāvā septiņas idejas, kas varētu padarīt pasaules sabiedrību vienlīdzīgu un taisnīgu, vienlaikus rēķinoties ar ekonomikas sarukšanu. 

Festivāls šovakar sāksies ar LJTI producētu Latvijas mākslinieku pirmizrādi “Pārmaiņu pārbaude”. Tas būs stāsts par šovasar veiktu eksperimentu, kad, atstājuši mājās naudu, maksājumu kartes un mobilos telefonus, aktrise Anta Aizupe, dramaturgs Jānis Balodis, scenogrāfe Sintija Jēkabsone, video operators Dainis Juraga un režisors Kārlis Krūmiņš desmit dienas pavadīja laukos Dzelzavas pagastā, simulējot finanšu apokalipses situāciju, kurā naudai būtu zudusi vērtība. Eksperimenta dalībnieki kā vienīgo maiņas līdzekli naudas vietā lietoja savus mākslinieciskos talantus, kurus piedāvāja vietējiem iedzīvotājiem apmaiņā pret pārtiku un citām pirmās nepieciešamības precēm. 

Savukārt jaunie režisori Paula Prozoroviča un Viesturs Roziņš 9.novembrī un 10.novembrī pirmo reizi izmēģinās sadarbībā ar teksta grupu “Orbīta” veidoto interaktīvo spēli “Diena pēc naftas”, kurā simulēs iespējamo nākotnes situāciju, kad pasaulē beigusies nafta. Skatītājiem jeb spēlētājiem būs iespēja praktiski piedalīties pasaules kārtības veidošanā pēc naftas ēras beigām, sekojot spēles noteikumiem, kas prasīs taupīt vai izcīnīt jaunus resursus. 

9.novembrī ar priekšlasījumu par pārmaiņām ekonomikā uzstāsies britu Jaunās ekonomikas fonda vecākais pētnieks Džeimss Mīdvejs, kura darbība ir saistīta ar ekonomisko lejupslīdi un taupības politikas kritiku. Viņa uzrunai sekos diskusija ar vairākiem Latvijas ekonomistiem, lai analizētu fonda idejas Latvijas kontekstā. 

Festivālā tiks piedāvātas arī viesizrādes no Beļģijas, Igaunijas, Lielbritānijas, Nīderlandes un Norvēģijas, kas lielākoties veidotas izrādes-lekcijas žanrā. Norvēģu mākslinieks Amunds Šjēlie Svēns, kurš pazīstams Rīgas skatītājiem pēc 2012.gada festivāla “Homo Alibi: recycled”, jaunajā izrādē “Ekonomikas teorija nejēgām” pēta ekonomikas teorētiskos, vēsturiskos, filozofiskos un psiholoģiskos aspektus un to, kā ekonomikas sistēmas retorika atspoguļojas mūsu prātos un medijos. Nīderlandiešu aktrise un režisore Dete Glashuvera uz Rīgu atvedīs divas solo izrādes “NaudaNaudaNauda” un “Dete dodas uz Āfriku”, kas stāsta par naudas izcelsmi un ekonomikas funkcionēšanu Rietumu pasaulē un Āfrikā. Savukārt igauņu multimāksliniece Maike Londa savā izrādē “Desmit ceļojumi uz vietu, kur nekas nenotiek” dalīsies pusotru gadu ilguša subjektīva pētījuma rezultātos par mākslinieka finansiālas sadarbības (ne)iespējamību ar privāto sektoru. Beļģu rakstnieks un teātra mākslinieks Pīters Debuisers izrādē “Mīts par lielajām pārmaiņām” piedāvās savu un islandiešu antropologa Dr.Halgrimvijalmsona skatījumu uz to, kādi jauni mīti nepieciešami cilvēku apziņai, lai sabiedrība mainītos, bet britu režisors un dzejnieks Harijs Džailss pieņems skatītājus individuālos 20 minūšu parādu konsultāciju seansos “Mūsu parādi”, kuros veiks asprātīgu klienta parādu auditu, runājot ne tikai par finansēm, bet arī par to, ko esam parādā emocionāli, sociāli un ekoloģiski. 

Festivāla vakara programma tiks veidota sadarbībā ar Kaņepes Kultūras centru un “Kino Bize”, un tajā tiks piedāvātas divas dokumentālas filmas un politiskā karaoke. 9.septembrī būs iespējams noskatīties britu režisores Emīlijas Džeimsas filmu “Rīkojies” (“Just Do It”), bet nākamajā vakarā tiks rādīts beļģu kinorežisora Manu Riša un britu rakstnieka Patrika Marnhama stāsts par atombumbas izgudrošanu un tās neparedzētajām sekām “Čūskas deja”. 

Savukārt politiskā karaoke, kuru veido Ģirts Šolis un Andris Kalnozols no apvienības “umka.lv”, piedāvās skatītājiem dziesmu vietā izpildīt politiķu un citu sabiedrībā pazīstamu cilvēku runas. 

Ieejas biļetes un festivāla abonementu var iegādāties www.bilesuparadize.lv un LJTI. Lekcijas, diskusijas, filmas, spēle un karaoke būs bez maksas.

Vairāk informācijas www.theatre.lv

Komentāri (11)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu