Uzbekistānas uzņēmēji izvirza pretenzijas Latvijas valstij investīciju strīdā • IR.lv

Uzbekistānas uzņēmēji izvirza pretenzijas Latvijas valstij investīciju strīdā

11
„Royal Square Hotel &Suites" Vecrīgā. Publicitātes foto

Uzņēmēji uzskata, ka Rīgas centra viesnīcas atņemtas ar negodprātīgām metodēm

Latvijas valdība šogad saņēmusi jau otro investīciju pretenziju, kurā ārvalstu uzņēmēji norāda uz pastrādātu reiderismu jeb uzņēmuma daļu atņemšana ar negodprātīgām, rafinētām metodēm, informē Ministru kabineta preses sekretāre Signe Znotiņa-Znota.

14.oktobrī investīciju pretenziju valdībai pieteikuši Uzbekistānas uzņēmēji Akbars Abdulajevs (Akbar Abdullaev) un Eljors Junusovs (Elyor Yunusov), norādot, ka noziedzīgs grupējums, kuru vada Gulams Mohameds Gulami (Gulams Mohammeds Gulami), ar viltotiem dokumentiem panācis viesnīcu „Royal Square Hotel &Suites” un „Garden Palace Hotel” prettiesisku atņemšanu.

Uzbekistānas uzņēmēji ir satraukti, jo uzskata, ka prettiesiskā viesnīcu biznesa atņemšanā ir iesaistītas Latvijas Uzņēmumu reģistra, kā arī tiesībaizsardzības iestāžu amatpersonas.

Tagad Valsts kanceleja sadarbībā ar Iekšlietu ministriju un Tieslietu ministriju veic investīciju pretenziju analīzi, lai kopīgi izstrādātu priekšlikumus turpmākai valsts rīcībai.

Valsts kancelejas direktora palīgs starptautiskajos jautājumos Ivars Mēkons norāda, ka „investīciju pretenzijas ir rādītājs ārvalstu investīciju videi valstī – tas ir viens no būtiskākajiem identifikatoriem, ka valstī investīciju vide nav droša un sakārtota”.

No tā izrietošie riski ir nepārprotami – zaudēta ārvalstu uzņēmēju uzticība, nepiesaistītas investīcijas, neradītas darba vietas, zaudēta iespēja ekonomikas attīstībai, iespējams starptautisko reitingu kritums, t.sk., tādos starptautiskos pētījumos kā „Doing Bussiness” u.c. Investīciju aizsardzības līgumi ir starptautiska mēroga apliecinājums no valsts valstij par godprātīgu sadarbību, uzsver I.Mēkons.

Valsts kanceleja jau iepriekš paudusi viedokli, ka turpmāk valsts interešu pārstāvības modelis jāpilnveido, būtiski stiprinot sadarbību ar tiesībsargājošajām institūcijām, jo vairumā gadījumu starptautisko tiesvedību procesu pamatā ir šauru interešu ekonomisko grupējumu rafinētas, sarežģītas „shēmas”.

Līdz 2004.gadam valsts pārstāvību starptautisko tiesvedību procesos veica prominenti vietējie un starptautiskie advokātu biroji, kuri deva priekšroku starptautiskai tiesvedībai šķīrējtiesās. Vidējās ārpakalpojuma izmaksas vienā lietā sasniedza vairāk nekā divus miljonus latus.

Lai efektivizētu valsts pārstāvības funkciju un samazinātu valsts budžeta tēriņus, kopš 2004.gada valsts interešu pārstāvēšanu īsteno Valsts kanceleja, slēdzot stratēģiskus komerclīgumus, kā arī risinot domstarpības ar ārvalstu investoriem. Līdz šim visos gadījumos ir izdevies panākt valsts interesēm maksimāli atbilstošu risinājumu, t.sk., panākot mierizlīgumus un novēršot jautājumu nonākšanu līdz starptautiskajai tiesvedībai (šķīrējtiesu procesiem).

Kopumā Valsts kanceleja sadarbībā ar ministrijām Latvijas valstij ir novērsusi 500 miljonu latu zaudējumus, panākot mierizlīgumus un nemaksājot nevienu santīmu no valsts budžeta.

Skaties infografiku par Valsts kancelejas panāktajiem valsts interesēm izdevīgajiem risinājumiem kopš 2004.gada.

Komentāri (11)

    janis17 > Gaisma; Enģelis 07.11.2013. 23.20

    Tā gan ir BOMBA!
    Tikai ir klusēs, kā sūdu apēduši :))))

    +2
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 07.11.2013. 17.07

bērziņš kā austrumu attiecību speciālists varetu steidzami iejaukties šā jautajuma noregulējumā.

+2
0
Atbildēt

2

kkristaps 07.11.2013. 17.58

Utainais savā elementā, pļūtī pa labi un pa kreisi

+4
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu