FOTO: Meža kapos apgānīts Valsts prezidenta Čakstes piemineklis (papild.) • IR.lv

FOTO: Meža kapos apgānīts Valsts prezidenta Čakstes piemineklis (papild.)

19
Pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes piemineklis Meža kapos. Foto: Lita Krone, LETA

Piemineklim otrā pusē uzzīmēti kāškrusti

Rīgā, Meža kapos, aizvadītajā naktī apgānīts pirmā Valsts prezidenta Jāņa Čakstes memoriāls, ziņo LETA.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) sociālajā tīklā Twitter paziņojis, ka “pirmā Valsts prezidenta J.Čakstes pieminekļa apgānīšana ir nelietība un noziegums pret valsti, noziedzniekiem jāpiespriež reāls cietumsods”.

Savukārt eiroparlamentāriete Inese Vaidere (Vienotība) teikusi, ka “jāvelta visi spēki, lai atklātu šī nodarījuma izpildītājus un pasūtītājus. Šāda vandalisma mērķis var būt gan sabiedrības uzmanības pievēršanas mēģinājums, gan centieni izgāzt personīgu aizvainojumu, taču tā var būt arī ciniski plānota akcija, ko organizē Latvijai nedraudzīgi radikāli politiskie spēki”.

Deputāte uzskata, ka tas ir nopietns signāls beidzot pievērst pienācīgu uzmanību un veltīt rūpes piemiņas vietām. Deputāte aicina Rīgas domi veikt konkrētākus pasākumus, lai cilvēkiem zīmīgās piemiņas vietas, kuras tiek uzskatītas par valsts simboliem, tiek preventīvi aizsargātas. “Videonovērošanai un regulārai patrulēšanai būtu jānotiek arī pie citiem tautai zīmīgiem objektiem, ne tikai pilsētas centrā un pie Brīvības pieminekļa,” LETA pauda Vaidere.

Čakstes piemineklim otrā pusē ar melnu krāsu uzzīmēti divi kāškrusti un uzraksts “M.Ruks”. Kāškrusti ir uzzīmēti katrs savā pusē uzrakstam, pastāstīja Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis. Noziegums noticis laikā no plkst.1 līdz 8. Policijā par notikušo sākts kriminālprocess un notiek aktīva izmeklēšana.

Notikuma vietu devās apskatīt Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas komitejas vadītājs Dainis Turlais. Kā informēja Rīgas domes pārstāve Dzintra Āboliņa, piemineklis operatīvi tika sakopts.

Pēc Āboliņas teiktā, ir panākta vienošanās, ka Pirmajos un Otrajos Meža kapos tiek ieviesta patrulēšana, ko, visticamāk, nodrošinās kāda apsardzes firma.

Pilsētas dienestu operatīvas rīcības rezultātā piemineklis jau ir notīrīts. “Kapu apsardzei turpmāk jāpievērš pastiprināta uzmanība,” komentējot vandalisma aktu, uzsvēris Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs. “Tā ir gļēva, zemiska rīcība,” pieminekļa apsekošanas laikā teica Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komitejas priekšsēdētājs Dainis Turlais.

Domes deputāts, Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR) paudis sarūgtinājumu, ka vandaļi apgānījuši vienu no svētākajām vietām pirms valsts svētkiem.

Čakstes memoriāls atrodas Meža kapos, ko atklāja 1935.gadā. Tā centrā atrodas liela izmēra Čakstes portrets profilā, bet uz vidusass zemē – prezidenta kaps.

Uz šo simbolisko un ģeometrisko centru vērsti abi pieminekļa sānu ciļņi: kreisajā pusē sērojošas sievietes profils, labajā attēlots senlatviešu karavīrs. Pieminekļa arhitektoniskā siena veidota no Daugavgrīvas cietokšņa vaļņu apšuvuma granīta akmeņiem, bet ciļņi kalti sārtā un pelēkā Somijas granītā.

Čakstes memoriāls ir iecienīts apmeklētājiem, īpaši to apmeklē Mirušo piemiņas dienā, kad tūkstošiem cilvēku pie tā novieto savas sveces.

(papildināta ar Rinkēviča un Vaideres viedokli un RD jaunāko informāciju)

Komentāri (19)

buchamona 07.11.2013. 14.27

….Noziegums noticis laikā no plkst.1 līdz 8. Policijā par notikušo sākts kriminālprocess un notiek aktīva izmeklēšana….+++ Un tad, ka notiek aktīva meklēšana? Mani interesē, kas būs pēc tam, kad vainīgais tiks noķerts, ja viņu noķers? Kas viņam daraud – naudas sods? Piespiedu darbi – lapas grābt kādu nedēļu? :)

+12
-4
Atbildēt

2

    Vineta > buchamona 07.11.2013. 14.39

    rinķī apkārt
    Kas viņam daraud – naudas sods? Piespiedu darbi – lapas grābt kādu nedēļu? :)

    Kā vainu mīkstinošo apstākli ņems vērā nacionālo iezīmi un jaunieša vēlmi laboties.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    Ojārs > buchamona 07.11.2013. 14.43

    Kas viņam daraud – naudas sods? Piespiedu darbi – lapas grābt kādu nedēļu? :)
    —————–
    Atcerēsimies – pirms neilga laika ar kāškrustiem tika sasmērēti ebreju kapu pieminekļi. No sākuma visādi zurofi sašuta fašisms Latvijā, bla, bla, bla.
    Bet kad izrādijās, ka vainīgi krievu kolonisti, zurofu interese pēkšņi izzuda.
    Beigās viņi dabūja kkādu pseidosodus, turklāt ārpus tiesas, vienojoties ar prokuroru…

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

janis17 07.11.2013. 12.19

cik ilgi mēs to cietīsim????????????

+10
-5
Atbildēt

0

Alise 07.11.2013. 12.18

Izskatās, ka atkal kolonisti uzdarbojas…

+10
-6
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu