Nevēlamais • IR.lv

Nevēlamais

5
Ilustrācija — Frank&Stein
Indra Sprance

Dienu pēc kultūras ministra apstiprināšanas Nacionālā apvienība no jauna sašūpojusi valdības laivu, paziņojot par tieslietu ministra Jāņa Bordāna atsaukšanu. Bijušie partijas biedri ministram pārmet darbību konkurējošā politiskā spēkā. Kam traucē Bordāns?

Piektdien, 1.novembrī tikai dažas stundas pirms bezprecedenta gadījuma Latvijas jaunāko laiku politikā – Nacionālās apvienības (NA) lēmuma atsaukt no amata pašu virzītu ministru – Jānis Bordāns uzrunāja tiesnešus gadskārtējā konferencē. «Tieslietu ministram ir pienākums sapņot par tiesisku valsti. Neaizmirstie sapņi ar laiku pārtop īstenībā,» sacīja Bordāns. Šajā sanāksmē viņš arī iepazīstināja Temīdas kalpus ar savām turpmākajām iecerēm tiesu sistēmas stiprināšanai. Bordāns vēlas strukturāli reformēt tiesu iestādes, samazinot to skaitu un veidojot lielākas tiesas, lai efektīvāk izmantotu tiesu resursus. Viņš grib stimulēt tiesnešu tālākizglītību, stažēšanos ārpus Latvijas un zinātnisko darbu, lai gados vecākie tiesneši neaprobežotos tikai ar padomju Latvijā iegūto juridisko izglītību. Ministrs arī vēlas veidot pētnieciskā darba struktūrvienību Tieslietu padomes pakļautībā un turpmāk lielu uzmanību pievērst pasākumiem, kas palīdzētu tiesnešu komunikācijā ar sabiedrību, skaidrojot pieņemtos spriedumus un veicinot pilsoņu ticību tiem. Plānos ietilpst arī visu juridisko profesiju, tajā skaitā maksātnespējas administratoru, advokātu un citu, pašpārvalžu ētikas komisiju stiprināšana.

Vai Bordāns paliks ministra amatā un varēs īstenot šīs pārmaiņas, tagad atkarīgs no premjerministra un Saeimas uzticības, jo pats viņš atkāpties negrasās un uzskata NA pārmetumus par līdzdalību biedrībā Demokrātiskie patrioti tikai kā ieganstu viņa atsaukšanai. Valdis Dombrovskis pirmdien paziņoja, ka atbalsta Bordāna reformas un vēlas nedēļas laikā saņemt izvērstākus NA argumentus, pirms pieņemt lēmumu par viņa nomaiņu. Tikmēr apvienība jau otrdien izvirzījusi jaunu ministra kandidātu – Rīgas domes vēlēšanās spoži startējušo juristi Baibu Broku.

Vai NA pati rosinās Saeimas neuzticības balsojumu Bordānam, ja premjerministrs izlems viņu neatlaist, pagaidām netiek konkretizēts. Otrdienas vakarā nekas arī neliecināja, ka domstarpības par tieslietu ministru varētu kļūt par iemeslu valdības krišanai, lemjot par valsts budžeta galīgo apstiprināšanu Saeimā trešdien. «Ja Bordāns netiks atsaukts, mēs pieņemam zināšanai, ka koalīcijas līgums ir pārtraukts ar visām no tā izrietošajām sekām,»  sacīja NA līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš, skaidrojot – «sekas būs tādas, ka mums valdībā ir viens ministrs, bet tie ierobežojumi, kas ir koalīcijas līgumā, vairs nav spēkā».

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu