VL-TB/LNNK respektēs koalīcijas līgumu - šonedēļ nerunās par Bordānu (papild.) • IR.lv

VL-TB/LNNK respektēs koalīcijas līgumu – šonedēļ nerunās par Bordānu (papild.)

125
Jānis Bordāns. Foto: Edijs Pālens, LETA

Bordāns savu atsaukšanu saista ar NA ekonomiskajām interesēm

Nacionālā apvienība “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) respektē koalīcijas līgumu, tāpēc šonedēļ VL-TB/LNNK pārstāvji paši neiniciēs sarunas ar Ministru prezidents Valdi Dombrovski (Vienotība) par tieslietu ministra Jāņa Bordāna atsaukšanu.

Nacionālās apvienības preses sekretāre Laila Ozoliņa aģentūrai LETA teica, ka koalīcijas līgums paredz premjeru brīdināt nedēļu pirms ministra atsaukšanas, tāpēc patlaban VL-TB/LNNK negatavojas iniciēt sarunas ar valdības vadītāju par šo jautājumu.

Arī koalīcijas padomes sēdē šis jautājums pagaidām neesot pieteikts. Nacionālā apvienība pēc nedēļas gaidīs premjera atbildi par tieslietu ministra atsaukšanu. Tomēr, ja Dombrovskis pats aicinās VL-TB/LNNK pārstāvjus uz sarunām, tad Nacionālās apvienības (NA) politiķi ir gatavi tajās piedalīties, piebilda Ozoliņa.

NA valdes sēdē jautājums par Bordānu varētu tikt pārrunāts, bet pagaidām tas arī neesot atsevišķi pieteikts.

Dombrovska birojā VL-TB/LNNK iesniegums par Bordāna atsaukšanu saņemts piektdien, 1.novembrī, informēja premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke. Arī valdības vadītājs ar lēmuma pieņemšanu nesteigsies, bet rīkosies saskaņā ar koalīcijas līgumu un, visticamāk, lēmumu pieņems nedēļas beigās. Vēstulē premjeram gan ir lūgums Bordānu no amata atbrīvot, pēc iespējas drīzāk izdodot rakstveida rīkojumu.

Bordāns: mana atsaukšana no amata saistīta ar NA ekonomiskajām interesēm

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns pieļauj, ka viņa izslēgšana no Nacionālās apvienības (NA) un atsaukšana no ministra amata nav vis saistīta konkrēti ar viņu kā personību, bet gan šī situācija ir pamatojama ar NA ekonomiskajām interesēm, ministram aizskarot kādu svarīgu ekonomisko jomu.

Bordāns arī norādīja, ka runa patiesībā ir par Latvijas valsts tiesiskumu un likumisko kārtību. Pirmdien LNT raidījumā „900 sekundes” Bordāns teica, ka negatīvā vēršanās nāk no konkrētām personām NA.

Tieslietu ministrs arī teica, ka pirmdien kļūs zināms, kas notiks tālāk, jo būs sarunas ar premjerministru Valdi Dombrovski (Vienotība).

Svētdienas vakarā TV3 raidījumā „Nekā personīga” Bordāns teica, ka varētu būt vairāki iemesli šādai Nacionālās apvienības rīcībai – iespējamie lēmumi par jaunā cietuma būvniecību, Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētāja konkurss, kā arī jau plaši minētās reformas maksātnespējas administratoru jomā, kā arī kādu krimināllietu, par kuru informēta Ģenerālprokuratūra un Drošības policija un kura izgaismojot nepatīkamā gaismā konkrētas personas.

Iespējams iemesls, pēc Bordāna teiktā, varētu būt arī kāda Lietuvas banka, kura maksātnespējas administratoru un tiesu sadarbības rīcības dēļ varētu zaudēt aizdoto kredītu vairāku miljonu apmērā. Bordāns esot lūdzis Tieslietu ministrijas darbiniekus noskaidrot, vai pret kādu Liepājas tiesas tiesnesi nav nepieciešams rosināt disciplinārlietu. Ministrs materiālus nodevis arī Ģenerālprokuratūrai.

Pēc tieslietu ministra Jāņa Bordāna iesnieguma Ģenerālprokuratūra sākusi pārbaudi par, iespējams, nelikumīgām maksātnespējas administratora un tiesu sadarbības shēmām. To aģentūrai LETA apstiprināja prokuratūras preses sekretāre Aiga Šēnberga, taču plašākus komentārus prokuratūra pagaidām nesniegšot.

Iespējamais iemesls, pēc Bordāna teiktā, varētu būt arī kāda Lietuvas banka, kura maksātnespējas administratoru un tiesu sadarbības rīcības dēļ varētu zaudēt aizdoto kredītu vairāku miljonu apmērā. Bordāns esot lūdzis Tieslietu ministrijas (TM) darbiniekus noskaidrot, vai pret kādu Liepājas tiesas tiesnesi nav nepieciešams rosināt disciplinārlietu. Ministrs materiālus nodevis arī Ģenerālprokuratūrai.

“Viena no Lietuvas bankām ir ļoti Latvijā tipiskā veidā zaudējusi vai iespējams, ka zaudēs trīs miljonu aizdoto kredītu tipisku maksātnespējas administratora un tiesu sadarbības shēmu dēļ, kas, iespējams, šobrīd varētu būt notikusi. Es jau pirms divām nedēļām esmu lūdzis TM darbiniekiem izpētīt, vai nav nepieciešams rosināt disciplinārlietu pret attiecīgo tiesnesi Pūci Liepājas tiesā, kas cita starpā izskata jautājumu arī par “Liepājas metalurgu”. Tiesnese īsā laika posmā pieņem divus savstarpēji izslēdzošus pretrunīgus lēmumus,” norādīja Bordāns.

“Kā ir norādīts iesniegumā no iesniedzēja puses, šajā laika posmā viņiem ir bijusi saruna ar cilvēkiem, kuri ir piedāvājuši par naudu, lielu naudu, sakārtot, tā sakot, jautājumu Latvijā ar maksātnespējas administratora palīdzību. Šobrīd es gaidu tiesneses paskaidrojumu, un tiklīdz tas notiks, tad arī tiks pieņemts lēmums, vai tur ir pamats ierosināt disciplinārlietu vai nē,” sacīja Bordāns.

“Materiāli ir arī nodoti Ģenerālprokuratūrai. Es pats nodevu šos materiālus. Nu es esmu arī saņēmis tādus bažīgus jautājumus, vai tur ir iesaistītas vai nav kādas personas, kas saistītas ar Nacionālās apvienības atbalstītājiem vai tamlīdzīgi. Nevēlos un nevaru šobrīd pateikt konkrētus uzvārdus un detaļas, jo tas viss ir kriminālmeklēšanas jautājums,” piebilda ministrs.

Lūsis pārtrauc darbību kā maksātnespējas administrators

Tikmēr Nacionālās apvienības ģenerālsekretārs Aigars Lūsis izlēmis pilnībā pārtraukt savu darbību maksātnespējas administratoru jomā un izstāties no Latvijas sertificētu maksātnespējas administratoru asociācijas. 

Kā liecina Lūša izplatītais paziņojums, šādu lēmumu viņš pieņēmis, reaģējot uz pēdējo nedēļu laikā publiskajā telpā izskanējušiem “nievājošiem izteikumiem, kas vērsti pret maksātnespējas procesa administratoriem”.

“Analizējot situāciju, kļūst saprotams, ka galvenais iemesls šādiem uzbrukumiem ir tas, ka administratori šobrīd mūsu valstī ir aktīvi iestājušies pret ārvalstu komercbanku patvaļu un nekaunību, par to nemitīgi saņemot, bet izturot sitienus,” teikts Lūša izplatītajā paziņojumā.

“Uzbrukumi” administratoriem esot saasinājušies laikā, kad VL-TB/LNNK stingri iestājās pret termiņuzturēšanās atļauju tirdzniecību nekustamo īpašumu iegādes darījumos. Gan pret nacionālo apvienību, gan administratoriem esot sākta “apmelojumu kampaņa”, solot tajā ieguldīt līdz pat miljonam latu. “Tā kā esmu gan Nacionālās apvienības biedrs, gan maksātnespējas administrators, tad mana persona izrādījās viena no centrālajām šajā kampaņā,” norāda Lūsis.

Lūsis kā maksātnespējas administrators darbojies 19 gadus.

Cipule: “Demokrātiskajiem patriotiem” nav pieņemams Lūsis

Savukārt Veselības ministrijas parlamentārā sekretāre Liene Cipule, kura tagad pilda biedrības „Demokrātiskie patrioti” valdes priekšsēdētājas pienākumus un par kuru TB/LNNK arī piektdien paziņoja, ka viņa vairs nav uzskatāma par Nacionālās apvienības pārstāvi, LNT raidījumam “900 sekundes” pirmdien teica, ka tieši Lūša iecelšana NA ģenerālsekretāra amatā ir “Demokrātisko patriotu” lielākās pretenzijas. Otrs iemels ir, tieši kā partijai nonāk finansējums.

Cipule medijam teikusi – daži fakti liek domāt, ka NA varētu būt nepatīkams iznākums kādā krimināllietā, kurā, iespējams, netieši iesaistīts Lūsis.

Turklāt viņa apgalvoja, ka makstānespējas darbības rezultātā Latvijā tiekot īstenotas shēmas, kas iziet arī ārpus valsts. Tajās esot iesaistīti NA cilvēki. Tan visam esot pretojies Bordāns, apgalvo Cipule, viņš arī vērsies tiesībsargājošās iestādēs.

Par NA vadības apgalvojumiem, ka “Demokrātiskie patrioti” varētu pārtapt partijā, Cipule teica, ka organizācijas biedri tomēr apsver iespēju nedibināt partiju šogad, jo būšot jānodarbojas ar tiesiskuma nodrošināšanu valstī.

Kā ziņots, VL-TB/LNNK piektdien vērsās pie premjera, informējot par plāniem atbilstoši koalīcijas līgumam atsaukt tieslietu ministru Bordānu. Nacionālās apvienības partija “Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (TB/LNNK) 1.novembra valdes sēdē pieņēmusi lēmumu izslēgt Bordānu no partijas.

Nacionālai apvienībai prasot atsaukt Bordānu, viņam pašam būtu jāpiekrīt to darīt vai arī Dombrovskim būtu formāli jāpieprasa viņa demisija. Tomēr Bordāns pagaidām neplāno iesniegt demisijas rakstu. Arī vairāki “Vienotības” politiķi pozitīvi vērtē tieslietu ministra darbu, līdz ar to premjers tuvākajā laikā varētu arī nepieprasīt Bordāna demisiju.

TB/LNNK valde uzskata, ka tieslietu ministra faktiskā darbība liecina par dalību cita politiskā spēka veidošanā, kas nav savietojams ar atrašanos TB/LNNK. Ar Bordānu vairāku mēnešu garumā risinājušās sarunas par viņa turpmāko politisko darbību. Nacionālās apvienības pārstāvji vairākkārt uzsvēruši, ka Bordāna atrašanās biedrībā “Demokrātiskie patrioti”, kas paziņojusi par jaunas partijas veidošanu, nav normāla situācija.

VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars aģentūrai LETA svētdien sacīja, ka saturiski Bordāna darbību tieslietu ministra amatā vērtē pozitīvi un viņam nekad nav bijis jākautrējas, ka Bordāns ir VL-TB/LNNK pārstāvis. Taču laikā, kad apvienību veidojošās partijas ir ceļā uz vienas partijas izveidi, neesot pieļaujams, ka to pārstāv citas topošas partijas viens no redzamākajiem līderiem.

Kā apgalvoja Dzintars, jaunajam ministram netikšot doti norādījumi saistībā ar Bordāna aktualizēto maksātnespējas administratoru jautājumu un Tieslietu ministrijas maksātnespējas procesa darba grupas darbs, kas tiek veikts jau ilgākā laika posmā, netikšot pārtraukts.

(papildināta ar Ģenerālprokuratūras apstiprinājumu par pārbaudes lietu par maksātnespējas administratoru iespējami nelikumīgām darbībām)

Komentāri (125)

peerku 04.11.2013. 09.24

Protams, Bordānam nav oreola, bet no tā, kas līdz šim ir zināms, jāsecina, ka pat ļoti sakarīgs ministrs. Man imponē, ka viņš nav mēģinājis pielāgoties,- izturēja kauju ar iesakņojušos Puķīti un viņa shēmām, atzina, ka parakstījies pret “uzvaras” pieminekli (es arī parakstījos pēc tam, kad Ušakovs “asprātīgi” solījās ielikt iniciatīvas cilvēkus zooloģiskā dārza krātiņā), galu galā pieteica kauju MN šakāļiem (daudz šausminošu stāstu par tiem jau dzirdēts).

Ja Dombrovskim ir jāizšķiras starp ministru vai ultimātu/šantāžistu partiju valdībā, es dotu priekšroku bezpartejiskam ministram, ja vien kaut kādā mistiskā veidā varētu nodrošināt valdības stabilitāti.

+25
-1
Atbildēt

0

silvija_vitina 04.11.2013. 08.17

Varbūt Bordāns būs mūsu vietējais Snoudens? Tādā izpratnē, ka runās un atklās politikāņiem ārkārtīgi nepatīkamas lietas. Un varbūt šīs “lietas” beidzot būs sasniegušas tādu kritisko masu, ka sāksies kodolreakcija?

Vakar “nekā personīga” parādīja tādu tiesus sistēmas nihilismu, ka mati ceļas stāvus! Cik tālu var iet? Cik ilgi? Vai tieslietās mēs vispār esam kaut soli attālinājušies no 90-gaadu reketierisma?

+23
-2
Atbildēt

6

    Ieva Aile > silvija_vitina 04.11.2013. 11.19

    Biotopam valdošo kliķu mahināciju atklāšana ir zemiska rīcība.

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    Vineta > silvija_vitina 04.11.2013. 12.53

    traductrice
    Varbūt Bordāns būs mūsu vietējais Snoudens?

    Cik trāpīgi!!!
    Snoudens, spiegojot ienaidniekam, nodeva savu dzimteni, Bordāns, piedaloties partijas, kuras uzdevums kāda procentiņu latviešu balsu nolaišana kanalizācijā, veidošanā, ir nodevis partiju, kas to izcēla saulītē.
    Mēsls viņš ir.

    +2
    -9
    Atbildēt

    0

    efeja60 > silvija_vitina 04.11.2013. 11.31

    Snoudenam ir jāpiešķir trīs zvaigžņu ordenis.

    +2
    -8
    Atbildēt

    0

    ilmisimo > silvija_vitina 04.11.2013. 17.49

    Normunds Snoudenam ir jāpiešķir trīs zvaigžņu ordenis.
    ______________________
    un savs sarkanais stūrītis Stūra mājā.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Aivars Krauklis > silvija_vitina 04.11.2013. 09.12

    Maz ko zinu par Bordānu, bet pielīdzināt viņu tik zemiskai radībiņai, kā Soudens, gan nevajadzētu.

    +14
    -4
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija_vitina 04.11.2013. 09.21

    Biotop, es viņu nepielīdzinu “zemiskai radībiņai”. Es pielīdzinu iespējamās sekas. Un ļoti ceru, ka, ja Bordāns saņems drosmi runāt (starp citu, vakar “nekā personīga” viņš jau pateica visai daudz un tieši), Damokla zobens varētu beidzot sākt savu darbu.

    +14
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 04.11.2013. 08.06

Lai kādas būtu tās ekonomiskās interses, protams, visdrīzāk tas saistīts ar MNA, bet, iespējams, ir arī vēl kas cits, bet, tas, ka NA ir absolūti pērkama partija, kas sastāv no politbiznesmeņiem, kuri patriotismu izmanto vienīgi savu merkantīlo mērķu sasniegšanai un sava politbiznesa interesēs, vairs pat neprasa pierādījumus.
Tas ir stipri pretīgi, bet, Latvijai, diemžēl, raksturīgi, tāda bija TBLNNK, tāda ir NA.
Un, ņemot vērā, ka odiozais Lūsis ar, maigi sakot, neviennozīmīgu reputāciju, tika uzņemts taisni NA, visiem zināmo Lemberga cilvēku Bērziņu TM amatā arī virzīja taisni NA, Muižnieces jaunākais izpalīgs Rasnačs, kas palīdzēja tai viltot dokumentus, arī ir NA, tad šeit tas teiciens – “patriotisms” ir neliešu pēdējais patvērums, iegūst ļoti uzskatāmu un konkrētu nozīmi.

+31
-11
Atbildēt

1

    guna_sniedzina > ligakalnina 04.11.2013. 08.54

    Rīgas apgabaltiesas uz otro termiņu Bordāna neapstiprināta Strence, viņas vietniece un draudzene Buivide, un kopā ar viņiem arī virkne viņu pārraudzībā esošo RAT tiesnēšu ir zināmo Lemberga advokātu draudzenes un protežē-s, kuras faktiski šīs šajos amatos ievazāja un ilgu laiku apmēsloja ar “cepumiem”.

    Tas ir skaidrs, ka Ventspils saimnieka intereses ir saglabāt esošo “RAT modeļi”, jo Lemberga krimināllietas izskatīšanu RATā kādā brīdī būs jāpabeidz , un tad tur tiks taisīts spriedums… Bez tam caur RAT virzās virkne citu Lembergam svarīgo civillietu.

    RAT faktors Bordāna atsaukšana ir ļoti nozīmīgs.

    +25
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu