Nākamgad lielākās izmaiņas sagaida lauksaimniecības zemes vērtība • IR.lv

Nākamgad lielākās izmaiņas sagaida lauksaimniecības zemes vērtība

36
Foto: Evija Trifanova, LETA

VZD publicē pārskatus par kadastrālo vērtību izmaiņām pašvaldībās 2014.gadā

2014.gadā vislielākās kadastrālo vērtību izmaiņas sagaidāmas lauksaimniecības zemēm visās lauku pašvaldību teritorijās, informē VZD.

Valsts zemes dienests (VZD) ir sagatavojis un publicējis pārskatus par kadastrālo vērtību izmaiņām katrā Latvijas pašvaldībā.

Vislielākās kadastrālo vērtību izmaiņas būs lauksaimniecības zemēm visās lauku pašvaldību teritorijās. Lauksaimniecības zemes bāzes vērtību vidējais pieaugums ir 10-15%, bet ir teritorijas, kur izmaiņas būs arī lielākas, jo spēkā esošās bāzes vērtības latos par hektāru ir salīdzinoši zemas un tās būtiskāk atpaliek no vidējām darījumu cenām, norāda VZD.

Lai novērstu nevienlīdzību kadastrālajās vērtībās attiecībā pret tirgus cenām visas valsts mērogā, dažās teritorijās vērtību pieaugums būs pat virs 30%. Šāds vērtību pieaugums lauksaimniecības zemēm būs 11 teritoriālajās vienībās – septiņos pagastos un četrās pilsētās, kuru teritorijās ir arī lauksaimniecībā izmantojamā zeme.

Lai ikvienam nekustamā īpašuma īpašniekam Latvijā būtu ieskats kadastrālo vērtību izmaiņās savā novadā, VZD pārskatos sniedzis ieskatu par norisēm nekustamā īpašuma tirgus norisēs un kontekstā ar tām skaidrojis bāzes vērtību izmaiņu iemeslus visām nekustamā īpašuma grupām.

Savukārt portāls “delfi.lv” norāda, ka kadastrālo vērtību kopsummas Rīgā kopumā zemei pieaugušas par 5%, bet ēkām – par 4%.

Vērtību izmaiņas ir saistītas gan ar cenu kāpumu, gan ar to, ka iepriekšējā periodā kadastrālās vērtības ir atpalikušas no darījumu cenām daudz ievērojamāk nekā pārējās pilsētas daļās. Vērtību pieaugums zemei Vecrīgā, Bulvāru lokā, tuvajā centrā būs ap 30%, bet pārējā centra teritorijā kāpums būs ap 15%.

Dzīvojamo ēku vērtību izmaiņas Rīgā, tāpat kā zemei, vislielākās būs pilsētas centrālajā daļā – pieaugums sasniegs 10-20%. Ārpus dzelzceļa loka dzīvojamo ēku vērtību pieaugums būs tikai Mežaparkā, Teikā un Ķīpsalā.

Kadastrālo vērtību kopsummas Jūrmalas pilsētā kopumā zemei pieaugušas par 6%, savukārt ēkām par 3%. Jūrmalā individuālās apbūves zemei bāzes vērtība 2014. gadā pieaugs 15 vērtību zonās, un dažviet pieaugums būs pat par 20% – 50%. Savrupmājām bāzes vērtība pieaugs par 5% – 20% sešpadsmit vērtību zonās.

Pārskati par kadastrālo vērtību izmaiņām Latvijas pašvaldībās 2014.gadā ir nosūtīti pašvaldībām, un tie būs lasāmi pašvaldību mājaslapās un/vai informatīvajās avīzēs. Tāpat pārskati par kadastrālo vērtību izmaiņām ir pieejami VZD specializētās mājaslapas “www.kadastralavertiba.lv” sadaļā “Izmaiņas kadastrālajās vērtībās 2014.gadā”.

VZD rīcībā ir plaša nekustamā īpašuma tirgus datubāze, kurā ir uzkrāta informācija par vairāk nekā 550 000 darījumu. Nosakot bāzes vērtības 2014.gadam, tika izmantoti 2011. un 2012.gadā valstī notikušie vairāk nekā 87 000 darījumu.

 

Komentāri (36)

lebronj2356 01.11.2013. 13.46

NĪN noteikšanas kārtība ir trulākā kādu vien var iedomāties – tā vietā, lai samaksa būtu noteikta atkarībā no ienākumiem, dzīvošanas ilguma konkrētājā vietā, rezidences valsts vai kādiem citiem objektīviem faktoriem, kas neveicinātu iedzīvotāju aizplūšanu no konkrētām vietām, ir ieviesta vienādā nodokļu sistēma pilnīgi visiem, kas lielā mērā balstās uz mistiskām kadastra vērtībam, kam ir tendence strauji kāpt spekulāciju gadījumā, savukārt naudas kārās(un arī objektīvu iemeslu dēļ) pašvaldības nodokli nosaka maksimālajā likmē, lai pildītu savu budžetus ! Pats šis nodokļa veids ir galēji neoliberāls t.i. absolūti vērsts bagātākajai sabiedrības daļai par labu ! Turklāt daudzās ES valstīs lauksaimniecības zemei nodokļu NAV vispār, bet šeit daži lielsaimnieku kre..ni ir izdomājuši, ka vajag pat 3% no kadastra, ja izdosies pierādīt, ka esi “dīvānzemnieks” ! Par Latvijas kļūdām nekustamo īpašumu jautājumos varētu uzrakstīt pabiezu grāmatu par to kā nevajag darīt !

+2
0
Atbildēt

1

janazakovica 01.11.2013. 12.48

ko citu kaa papildus nodoklus zzs ieredni var izdomat..

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu