Krievijas tiesa slēdz populāru tīmekļa mediju • IR.lv

Krievijas tiesa slēdz populāru tīmekļa mediju

32
Grupas "Pussy Riot" atbalstītāji piketē Čehijas galvaspilsētā Prāgā. Foto: EPA/LETA

„Rosbalt” publiskojis Krievijā aizliegtās pankgrupas “Pussy Riot” video

Maskavas tiesa ceturtdien anulējusi populārā tīmekļa medija “Rosbalt” darbības licenci par pankgrupas “Pussy Riot” video publiskošanu, ziņo LETA/AFP.

“Rosbalt” solījis pārsūdzēt šo lēmumu Krievijas Konstitucionālajā tiesā un atteicies pārtraukt darbu.

Medija direktore Larisa Afinova paudusi bažas, ka šis lēmums var radīt precedentu un kalpo par brīdinājumu citiem neatkarīgiem medijiem Krievijā. “Tas nenāk par labu mūsu lasītājiem, tas nenāk par labu valdībai,” ziņu aģentūrai “Interfax” norādīja Afinova.

Tiesā pret “Rosbalt” vērsās komunikāciju uzraudzības aģentūra “Roskomnadzor”, apsūdzot to Krievijas mediju likuma neievērošanā.

“Roskomnadzor” apgalvoja, ka “Pussy Riot” video, ko “Rosbalt” ieguva no vietnes “YouTube”, satur neķītrus vārdus, kas var nonākt viegli ietekmējamo nepilngadīgo ausīs.

Pērn 21.februārī piecas “Pussy Riot” dalībnieces Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja “panku lūgšanu” “Dievmāte, padzen Putinu!”. Pagājušā gada augustā Maskavas tiesa piesprieda trim grupas dalībniecēm divu gadu cietumsodu. Vēlāk vienai no notiesātajām reālais cietumsods tika aizstāts ar nosacītu sodu.

“Rosbalt” tiesā uzsvēra, ka neatbild par video saturu un apvainojošie vārdi tika notušēti, tiklīdz “Roskomnadzor” uz tiem norādījusi.

Komentējot tiesas lēmumu, Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs norādīja, ka “būtu nepareizi teikt, ka valdība izdara kaut kāda veida spiedienu” uz medijiem. Vienlaikus viņš norādīja, ka būtu pareizi, ja valdība izdarītu spiedienu pret mediju, “kas pārkāpj likumu vai lieto lamu vārdus”.

Licences atņemšana “Rosbalt” ir šokējusi daudzus žurnālistus un piesaistījusi arī starptautiskās preses un vārda brīvības organizācijas “Reportieri bez robežām” (“Reporters sans frontieres” – RSF) uzmanību. “Šis drūmais lēmums rada ārkārtīgi bīstamu precedentu informācijas brīvībai Krievijā, un mēs aicinām tiesu sistēmu to apelācijas kārtībā atcelt,” paziņojusi organizācija.

Arī Maskavas žurnālistu savienības vadītājs Pāvels Gusevs tiesas lēmumu raksturoja kā “potenciāli ļoti bīstamu precedentu mediju attīstībai”.

 

Komentāri (32)

Inese 01.11.2013. 13.16

Medija darbības licences atņemšana nenozīmē slēgšanu ;)

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu