Uzturēšanās atļauju reklāmas izmaksas sniedzas simttūkstošos (papild.) • IR.lv

Uzturēšanās atļauju reklāmas izmaksas sniedzas simttūkstošos (papild.)

54
Nekustamo īpašumu biznesmenis Edgars Šīns. Foto: Ieva Lūka, LETA

Valsts prezidentam ir iebildumi pret termiņuzturēšanās atļauju ierobežošanu

Medijos izvērstās uzturēšanās atļauju reklāmas kampaņas izmaksas sniedzas simtos tūkstošos latu, taču precīzas izmaksas pateikt nav iespējams, jo nav zināms, cik ilgi kampaņa būs jāturpina, biznesa portālam “Nozare.lv” sacīja kampaņas īstenotāja – nodibinājuma “Latvijas Konkurētspējas attīstības fonds” vadītājs Edgars Šīns.

“Patlaban mēs vēl nezinām, kāds būs Saeimas gala lēmums par grozījumiem Imigrācijas likumā un uzturēšanās atļaujām, tāpēc nav zināms, cik ilgi šo kampaņu vajadzēs turpināt. Iespējams, ka tā būs jāturpina līdz pat nākamajām vēlēšanām. No kampaņas ilguma arī būs atkarīgas tās izmaksas,” skaidroja Šīns.

Viņš piebilda, ka fonds šo kampaņu vēlētos turpināt līdz tam brīdim, kamēr politiķi izpratīs šo grozījumu ietekmi uz tautsaimniecību. “Iespējams, ka izmaksas varētu sniegties arī miljonos,” piebilda Šīns.

Jautāts, kas ir šīs kampaņas finansētāji, Šīns sacīja, ka tie ir uzņēmēji, kas kaut kādā veidā ir saistīti ar nekustamā īpašuma biznesu un uzturēšanās atļaujām – finansisti, īpašumu tirgotāji, projektu attīstītāji, juridisko pakalpojumu sniedzēji un citi.

“Ir atbalstītāji, kuri nevēlas, lai publiski taptu zināms par viņu atbalstu šai kampaņai, un ir tādi atbalstītāji, kas atklāj savu atbalstu – šie atbalstītāji ir redzami fonda mājas lapā. Kopumā kampaņai ir vairāki desmiti finansētāju,” sacīja Šīns.

Valsts prezidentam Andrim Bērziņam ir iebildumi pret iecerēto termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas ierobežošanu, tomēr viņš vēl nesniedz tiešu atbildi, vai gatavojas neizsludināt attiecīgos likuma grozījumus, kuru pieņemšanu apvienība “Visu Latvijai”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) pasludinājusi par nosacījumu, lai atbalstītu nākamā gada budžetu un faktiski arī tam lai paliktu valdībā.

Savu viedokli neesmu slēpis arī agrāk, pirms šis jautājums nebija uzstādīts politiski – man šķiet pilnīgi neloģiski, ka cilvēki savu politisko interešu dēļ ceļ priekšā jautājumus, kas ir būtiski nākotnes attīstībai, šorīt telekanālā LNT sacīja Bērziņš.

Par to, ka Latvijā viss brūk un cilvēki brauc projām, par to neviens nedomā, VL-TB/LNNK nostājas kritiku turpināja Bērziņš. Kāpēc tad Latvija iestājās Eiropas Savienībā, varbūt valstij atkal jāceļ apkārt žogs, retoriski vaicāja politiķis.

Bērziņš tomēr piekrīt, ka termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanas sistēma ir nepilnīga un būtu uzlabojuma, precīzāk atrunājot, kādus investorus piesaistīt, kādus ieguldījumus prasīt u.tml., taču “tas ir darbs, kur jādomā ar galvu”. Prezidents ir pārliecināts, ka izsniedzamo atļauju skaitu samazināt nedrīkst. Atsaucoties uz ārvalstu uzņēmēju aplēsēm, viņš lēš, ka Latvija ar uzturēšanās atļaujām varētu piesaistīt ap 3500 investorus gadā pašreizējo ap 2000 vietā. Tikmēr likumos plānotās izmaiņas paredz ierobežot izsniedzamo atļauju skaitu līdz nedaudz vairāk kā 800 gadā.

“Latvijas Konkurētspējas attīstības fonda” mājas lapā sadaļā “Atbalstītāji” ir redzami 11 fonda atbalstītāji – nekustamo īpašumu projektu attīstītājs SIA “Dzintara priedes”, arhitektūras un dizaina firma SIA “Lauku dzīve”, interjera salons “Krassky”, arhitektūras un projektēšanas uzņēmums SIA “Easy Building”, namu apsaimniekošanas uzņēmums SIA “Labo namu aģentūra”, celtniecības uzņēmums SIA “MK Holding”, arhitektūras un interjera uzņēmums SIA “Neoklasika”, celtniecības un nekustamo īpašumu tirdzniecības uzņēmums SIA “Stats Incom”, nekustamo īpašumu tirdzniecības un finanšu konsultāciju uzņēmums SIA “Stats Invest”, daudzstāvu kompleksa “Z-Towers” attīstītājs SIA “Towers Construction Management” un interjera dizaina uzņēmums SIA “Trentini”.

Pēc neoficiālas “Nozare.lv” rīcībā esošas informācijas kampaņu izstrādājusi SIA “Mooz!”, kuras radošais direktors ir Ēriks Stendzenieks – pazīstams arī ar politiskās reklāmas kampaņām Aināram Šleseram. Kā zināms, Šlesers ir termiņuzturēšanās atļauju kaismīgs aizstāvis un politisks virzītājs.

Saeima 17.oktobrī konceptuāli pirmajā lasījumā atbalstīja koalīcijas panākto kompromisu termiņuzturēšanās atļauju jautājumā, kas iestrādāts Imigrācijas likuma grozījumu projektā. Vienošanās, kuru atbalsta koalīcijas partneri, paredz veikt Imigrācijas likuma grozījumus, nosakot, ka nākamgad apmaiņā pret termiņuzturēšanās atļaujām var veikt ne vairāk par 700 darījumu par nekustamā īpašuma iegādi ar vērtību virs 150 000 eiro un vēl 100 darījumus gadā virs 0,5 miljoniem eiro. Ja darījumu skaits virs 0,5 miljoniem eiro pārsniegs 100, tad to varēs papildināt uz tās kvotas rēķina, kas paredzēta darījumiem no 150 000 eiro.

Savukārt nākamajos gados darījumu skaits samazinātos, bet 2017.gadā šo programmu varētu atcelt vai arī noteikt kvotu, kas nepārsniedz 2016.gada līmeni. Ekonomikas attīstības fondā par katru darījumu tiks iemaksāti 25 000 eiro, un šie līdzekļi tiks izmantoti reemigrācijas plāna īstenošanai un pirmā mājokļa programmai.

Tāpat uzturēšanās atļaujas netiks piešķirtas par neapbūvētu zemesgabalu iegādi.

(papildināta ar Valsts prezidenta viedokli)

Komentāri (54)

silvija_vitina 24.10.2013. 09.25

No vienas puses, šī reklāma patiešām ir masīva. Un nav brīnums, ja to finansē lielie naudas maisi. Ja abstrahējas no satura, vismaz LTV1 un LR1 tas ir ļoti nozīmīgs ieņēmumu postenis, un nek.īp. šeptmaņi un UA tirgotāji vismaz NETIEŠI palīdz sabiedriskajiem medijiem savilkt galus kopā.

No otras puses, reklāmu SATURS personīgi man izraisa sajūtas, kas ir tuvu fiziskai vemšanai (ceru, ka līdzīgas sajūtas tas izraisa VAIRUMAM). Tādā gadījumā DEfekts var kļūt par Efektu. Jo Stendzenieks ir kārtējo reizi pārcenties (un vispār, man šķiet, ka viņš ir (paldies, Dievam) radoši iztukšojies). Parādot, ka LATVIETIS ir gatavs pārdot savu DZIMTENI par jūdas grašiem, var izraisīt vēl lielāku sabiedrības šūmēšanos un aktīvu pretdarbību, nekā tas bija ar rīdzinieku biļetītēm!

Ja bērziņš (ar nolūku – mazais “b”) un valdība atklāti nostāsies šlesrveidīgo izdzimteņu pusē – galvas ripos!

+27
-2
Atbildēt

6

    Ilgonis > silvija_vitina 24.10.2013. 19.28

    Jā, ja mūsu prezidents Latvijai būtisko jautājumu risinās kā marasmātisks pensionārs, tad nekas cits neatliks – mums ir jāiet ielās, jāorganizē liela latvju sanāksme un jāraksta petīcija ‘galvgalim’! Es vēlos dzīvot latviskā Latvijā!!!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > silvija_vitina 24.10.2013. 13.46

    Vajadzētu gan vākt parakstus “Mana balss”. tas būtu daudz efektīvāk!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija_vitina 24.10.2013. 13.58

    @Bet.
    Mana balss ir laba sabiedriskās domas platforma, taču tajā var parakstīties par da-jebko. Man zūd ticība platformas efektivitātei, ja tur vienā katlā ir samests viss, kas vien kādam ir sasāpējies. Turklāt, arī parakstus savākuši ierosinājumi diemžēl iesprūst kaut kur nekurienē.

    Es nesaku, ka nevajag. Bet manuprāt pret masveidīgu uzbrukumu, arī pretuzbrukums ir jāveido visās frontēs. Tautas demonstrācija, piem.?! Vai kāds politiskais spēks sadūšotos uz tādu pasākumu? Es izietu ielās, Tu arī noteikti. Varbūt tai keramiķei paliktu kauns? vai vismaz viņas piecgadīgajam mazbērnam, kurš ir tik pieaudzis un saprot, ka ar varu tiek vests prom no Dzimtenes?

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    inta_s > silvija_vitina 24.10.2013. 09.38

    +1

    +7
    -2
    Atbildēt

    0

    demo > silvija_vitina 24.10.2013. 12.20

    Pilnīgi piekrītu Jūsu viedoklim.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > silvija_vitina 24.10.2013. 09.32

    No tavas mutes Dieva ausī !

    +13
    -2
    Atbildēt

    0

ievuliitis 24.10.2013. 09.38

“Viņš piebilda, ka fonds šo kampaņu vēlētos turpināt līdz tam brīdim, kamēr politiķi izpratīs šo grozījumu ietekmi uz tautsaimniecību. “Iespējams, ka izmaksas varētu sniegties arī miljonos,” piebilda Šīns.”
Super! Tad jau nekādas UA nav vajadzīgas. Re kur ir milzīga nauda, kas silda mūsu valsts ekonomiku:))

+23
-2
Atbildēt

1

    inta_s > ievuliitis 24.10.2013. 09.39

    ha ha ha + 1
    Tik tiešām :)

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

ievuliitis 24.10.2013. 10.22

“Kāpēc tad Latvija iestājās Eiropas Savienībā, varbūt valstij atkal jāceļ apkārt žogs, retoriski vaicāja politiķis.”(prezidents bērziņš saistībā ar UA)
Šitādu nekompetenci vēl neesmu dzirdējusi. Vai tiešām bērziņš domā, ka Latvija pārdod UA ES valstu pilsoņiem, jo, acīmredzot, tāds bija mērķis stājoties ES? Murgs!

+21
0
Atbildēt

2

    aija_vecenane > ievuliitis 24.10.2013. 10.41

    Bērziņš ir lieliska ZZS antireklāma. Normālos apstākļos tam būtu jāved uz ZZS iznīkšanu, taču Latvijā acīmredzot nav normālu apstākļu. ZZS joprojām ir gana sprauns, bet, ja “vislielākā kretīna” taktika reitingus nebojā, tad to arī nav īsta iemesla pārtraukt. Tas gan pēc tam neliegs ZZS elektorātam pilnā rīklē baurot, ka valstī bardaks un viss ir slikti. Skumji. Skumji, ka mums ir šāds prezidents, un skumji, ka mēs esam gaužām neaizsargāti pret šādu prezidentu atkārtošanos.

    +11
    0
    Atbildēt

    0

    Elīna Barkovska > ievuliitis 24.10.2013. 10.35

    Un vēl kad un kur mums ir bijis žogs? :) Papum varbūt liekas, ka mēs esam Ķīnas province:)

    +11
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu