Māra Zālīte: Satversmes preambula ir Latvijas vizītkarte • IR.lv

Māra Zālīte: Satversmes preambula ir Latvijas vizītkarte

30
Dzejniece Māra Zālīte. Foto: Ieva Čīka, LETA

Satversmes preambulas neesamības dēļ Latvija ir izņēmuma situācijā

Satversmes preambula, par kuru sabiedrībā un politiķu vidū raisījušās asas diskusijas, ir Latvijas vizītkarte, un tajā vajadzētu pieminēt valsts okupāciju, Latvijas Televīzijas raidījumā „Sastrēgumstunda” trešdienas vakarā teica dzejniece Māra Zālīte.

Viņa atbalstīja jurista Egila Levita piedāvāto preambulu, jo uztver to kā „piedāvājumu auditēt savas vērtības”. „Kāpēc lietuviešiem un igauņiem vajag, visiem citiem vajag [preambulu]? Runa ir par valsts vizītkarti,” uzsvēra Zālīte.

Dzejniece atzina, ka personīgi viņai šī preambula nav vajadzīga, taču „mēs nedzīvojam vieni šajā pasaulē”, tādēļ preambula ir Latvijas vizītkarte, kas atspoguļo, kāda ir valsts, kā tā dibināta, kāda ir tās vēsture.

Savukārt Satversmes preambulas neesamības dēļ Latvija atrodas izņēmuma situācijā, raidījumā norādīja Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisijas pārstāvis Lauris Liepa. Viņš uzsvēra, ka ideja par preambulu nav radusies „slepenos kambaros vai neizauga kā sēnes pēc lietus”. Par preambulu kā Satversmes kodolu juristu aprindās diskutē jau vairāk nekā divus gadus.

„Satversmes kodols ir katrai valstij nepieciešams. Kodols ir kā valsts DNS formula,” tēlaini izteicās Liepa. „Mēs esam izņēmuma situācijā, jo no vairāk nekā 50 valstīm tikai vienai piektdaļai nav preambulas Satversmei. Preambulas neesamība ir nelaimīgs politiska rakstura pārpratums, jo politiķi nevarēja vienoties Satversmes sapulces komisijā.”

Savukārt Saeimas deputāts un preambulas oponents Andrejs Elksniņš (SC) raidījumā teica: tas ir mīts, ka Satversmei nav preambulas – tas ir pirmais teikums Satversmē – „Latvijas tauta savā brīvi vēlētā Satversmes sapulcē ir nolēmusi sev šādu valsts Satversmi”.

Tam gan nepiekrita Liepa, skaidrojot, ka šis teikums ir vienkāršs teikums, nevis preambula.

Savukārt tiesību eksperts Aivars Endziņš norādīja, ka preambula ir reakcija uz referendumu par valsts valodu. Viņaprāt, latviešu valoda kā valsts valoda ir pietiekami spēcīgi nostiprināta.

Kā zināms, aptuveni pirms mēneša jurists un Eiropas Tiesas tiesnesis Egils Levits sabiedrību iepazīstināja ar jaunveidoto Satversmes preambulu. Tajā teikts, ka valsts ir veidota uz kristīgām vērtībām, kā arī norādīts, kā Latvijas valsts radās. Preambula jau izsaukusi pretrunīgu sabiedrības reakciju – daļa Levita ierosmi atbalsta, bet daļa ne.

 

Komentāri (30)

kristaps_otersons 24.10.2013. 09.08

Preambulas mērķis ir stiprināt mūsu cilvēku valstisko apziņu, skaidri izceļot Latvijas valsts pamatus saturiskā un vēsturiskā ziņā. Priecājos, ka dzejniece Māra Zālīte šo ierosinājumu atbalsta un ceru, ka viņa un citi vārdu meistari pieliks roku visizteiksmīgāko formulējumu kaldināšanā.

+15
-3
Atbildēt

1

    lailabidzane > kristaps_otersons 24.10.2013. 10.01

    .
    Nezinu, kā ar jūsējiem, bet mūsu cilvēku valstisko apziņu neapšaubāmi stiprinātu izvēlēto priekšstāvju saprātīgs, atklāts un nesavtīgs darbs.
    Darbs, nevis ļerkstēšana.

    +8
    -7
    Atbildēt

    0

ritvars_kl 24.10.2013. 11.35

Preambula īpaši nepieciešama tāpēc ka dažādi politikāņi iestājas PRET Latvijas valstisko identitāti, tās kulturālo un pat teritoriālo vienotību. Preambula nepieciešama viņu vēsturiskās un loģiskās neizglītotības dēļ.

+13
-1
Atbildēt

0

buchamona 24.10.2013. 08.44

Viss jau ir pavisam vienkārši. Ir jāizvēlas viena iespēja starp divām. Vēlamies, lai Latvijas Republikā valdītu kaut nosacīts, bet tomēr miers jautājumos, kas skar sveštautiešu attiecības ar LR un latviešiem, tad preambulai ir jābūt.

Vēlamies ik rītu Cilēvičam un viņam līdzīgiem skaidrot, kas ir LR, tad preambula nav jāraksta.

” …Saeimas deputāts Boriss Cilevičs (Saskaņas centrs) gan šim viedoklim iebilda, sakot, ka viņš nevēlas justies kā otrās šķiras pilsonis, ja reiz preambulā akcentēts, ka valsti izveidoja etniskie latvieši…”

http://www.lsm.lv/lv/zinas/latvija/eksperts-satversmes-preambula-aizpilda-nezinashanu-par-valsti.a67685/

+12
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu